Dylemat z laptopem

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Re: Dylemat z laptopem

Post autor: pawello » poniedziałek 10 maja 2004, 19:43

...TEN TEMAT BYŁ JUŻ WAŁKOWANY!!!!!!!

No wlasnie... byl walkowany i bedzie jak sadze.. Szanowny autorze watka - nie zadzeraj Pan z MB - to straszna pila jesli chodzi o logike - i za to ze taki jest wszyscy go tu lubimy On sie nigdy nie czepia jesli nie ma do tego podstaw hihihihihih..

Co do laptopow - ciekawy jestem ilu jest juz tutaj uzytkownikow przenosnych stanowisk montazowo nagraniowych.. Moze zalozymy jakies lobby?

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

j.h

Post autor: j.h » poniedziałek 10 maja 2004, 20:35

No wlasnie... byl walkowany i bedzie jak sadze.. Szanowny autorze watka - nie zadzeraj Pan z MB - to straszna pila jesli chodzi o logike - i za to ze taki jest wszyscy go tu lubimy :-

Też go lubię. A konieczność prowadzenia logicznych dyskusji w tej dziedzinie to aksjomat. Chyba nikt mi nie zarzuci braku logiki w zadanych do tej pory przeze mnie pytaniach?! Może bardziej brak orientacji. Ale dlatego tu jestem i próbuję przy Waszej pomocy znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 10 maja 2004, 22:09

Uważam że w komputer który ma służyć do audio nie rózni się od takiego który ma słuzyć do grafki. To znaczy - sam komputer nie wliczając w to specjalistycznych podzespołów takich jak karta dżwiekowa czy graficzna jest jednostką obliczeniowo transferową i jego moc czy wydajność nie zmienia się w zależności czy beziemy robić na nim studio muzyczne, grafike czy video. Dla komputera to są dane, bity i nic go nie obchodzi czy my to będziemy wąchać, słuchać, oglądać czy drukować. Interesuje nas mocny procesor, duza pamięć, szybki pojemny dysk o dobrych wewnętrznych transferach danych, wydajna architektura magistrali itp. No i jeszcze jedna, dla dźwięku szczególnie istotna sprawa - cicha praca. Poza tym stabilny i zoptymalizowany system operacyjny. Jeśli miałbym na dziś robić potwora do muzyki postawiłbym na AMD 64 FX 53 z dużą ilością ramu, i dwoma kobylastymi dyskami Maxtora.

Jełśi chodzi o laptoki - najmocniejsza pentiawka na jaką byłoby mnie stać, kopa ramu, nagrywarka DVD. Windows XP i poszedł.

j.h

Post autor: j.h » poniedziałek 10 maja 2004, 23:12

Pozwolę sobie powtórzyć pytanie.

Którego laptopa (jakiej firmy i w jakiej konfiguracji, ewentualnie gdzie) mam zakupić?

I dzięki za podpowiedź, który jest najcichszy?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 10 maja 2004, 23:19

...Pozwolę sobie powtórzyć pytanie.

Którego laptopa (jakiej firmy i w jakiej konfiguracji, ewentualnie gdzie) mam zakupić?

I dzięki za podpowiedź, który jest najcichszy?...

nie ładuj się w laptopa. Kup dobrego kompa w obudowie rack 19" + ekran LCD. Pod względem wydajności, możliwości rozbudowy, ceny i wszystkiego innego to lepsze rozwiązanie od najbardziej wypasionego laptopa.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

j.h

Post autor: j.h » poniedziałek 10 maja 2004, 23:39

...nie ładuj się w laptopa. Kup dobrego kompa w obudowie rack 19" + ekran LCD. Pod względem wydajności, możliwości rozbudowy, ceny i wszystkiego innego to lepsze rozwiązanie od najbardziej wypasionego laptopa.

Z uwagi na konieczność częstego przemieszczania się laptop to dla mnie jedyne możliwe rozwiązanie. ideałem byłoby posiadanie obu tych rozwiązań. Póki co, ... marzenia!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 10 maja 2004, 23:49

......nie ładuj się w laptopa. Kup dobrego kompa w obudowie rack 19" + ekran LCD. Pod względem wydajności, możliwości rozbudowy, ceny i wszystkiego innego to lepsze rozwiązanie od najbardziej wypasionego laptopa.

Z uwagi na konieczność częstego przemieszczania się laptop to dla mnie jedyne możliwe rozwiązanie. ideałem byłoby posiadanie obu tych rozwiązań. Póki co, ... marzenia! ...

słuchaj... Skrzynia rack typu L (taka, jak do mikserów rackowych ładowanych od góry) na 3U, obudowa rackowa do kompa 2U, monitor LCD do transportu na wyściółce z wyprofilowanej gąbki technicznej, klawiatura i mysz chowana do transportu pionowo z tyłu. Jakiś problem? Ja właśnie czekam na taką skrzynię - wszystko robione konkretnie pod wymiar. Ja kompa wożę przecientnie 3x w tygodniu. Długo myślałem nad kupnem laptopa. Pożyczyłem nawet wypasa za 13k zł. I wiem, że nie ma startu do "zwykłego" kompa. A skrzynka 3U to żaden problem w transporcie

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

j.h

Post autor: j.h » poniedziałek 10 maja 2004, 23:55

mała dygresja do:

Aha, RME to jest najlepsze rozwiązanie i o tym też już było dziesiątki razy!...

Którą RME masz na myśli? Multiface? A co powiesz o Fireface?

j.h

Post autor: j.h » wtorek 11 maja 2004, 00:00

słuchaj... Skrzynia rack typu L (taka, jak do mikserów rackowych ładowanych od góry) na 3U, obudowa rackowa do kompa 2U, monitor LCD do transportu na wyściółce z wyprofilowanej gąbki technicznej, klawiatura i mysz chowana do transportu pionowo z tyłu. Jakiś problem? Ja właśnie czekam na taką skrzynię - wszystko robione konkretnie pod wymiar. Ja kompa wożę przecientnie 3x w tygodniu. Długo myślałem nad kupnem laptopa. Pożyczyłem nawet wypasa za 13k zł. I wiem, że nie ma startu do "zwykłego" kompa. A skrzynka 3U to żaden problem w transporcie

Dzięki za radę. Prześpię się z nią. Mam nadzieję, że dziewczyna się nie obrazi.

pozdrawiam

Filip_Pietrzykowski

Post autor: Filip_Pietrzykowski » wtorek 11 maja 2004, 19:45

...słuchaj... Skrzynia rack typu L (taka, jak do mikserów rackowych ładowanych od góry) na 3U, obudowa rackowa do kompa 2U, monitor LCD do transportu na wyściółce z wyprofilowanej gąbki technicznej, klawiatura i mysz chowana do transportu pionowo z tyłu. Jakiś problem? Ja właśnie czekam na taką skrzynię - wszystko robione konkretnie pod wymiar. Ja kompa wożę przecientnie 3x w tygodniu. Długo myślałem nad kupnem laptopa. Pożyczyłem nawet wypasa za 13k zł. I wiem, że nie ma startu do "zwykłego" kompa. A skrzynka 3U to żaden problem w transporcie

Dzięki za radę. Prześpię się z nią. Mam nadzieję, że dziewczyna się nie obrazi.

pozdrawiam...

a może zaproponowałbym rozwiązanie optymalne ?:)

PC do zastosowań LIVE ......live/studio

jeżeli chodzi o porównanie do laptopa o porównywalnych parametrach, to trzeba by wydać na niego przynajmniej dwa razy więcej pieniędzy.....]

z drugiej strony HAL9009 to desktop i porównywanie go do komputera, który można uruchomić np. w pociągu - nie ma sensu .....

pozdrawiam

ODPOWIEDZ