Domowe studio muzyczne?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:
Re: Domowe studio muzyczne?

Post autor: Mayewsky » sobota 08 maja 2004, 11:25

...Chcę złożyć domowe studio dla własnych potrzeb ale nie bardzo wiem czy uda mi się to z 2500 zł w kieszeni. Bardzo prosiłbym aby ktoś polecił mi (złożył) w miarę dobrą kombinację nie licząc oprogramowania. Oriętuję się że trzeba posiadać w miarę dobrą kartę dźwiękową, mikrofon pojemnościowy,przedwzmacniacz i mixer (oprócz komputera), ale nie mam pojęcia co do tego jakiej firmy sprzęt jest w miarę dobry i ma przystępną cene.Ogólnie mówiąc jestem ciemny więc proszę o pomoc. ...

NIe żebym się czepiał, ale dlaczego wyliczając nie napisałeś, ze potrzebne ci będzie jakies dobre oryginalne oprogramowanie ?

Dlaczego nie szkoda wydawać i PRZEPŁACAĆ za sprzet w polsce, a na soft to już jest tylko stara gadka 'jakby mnie było stac tobym ...." (chyba i tak nie kupił, bo tu nie o kase chodzi).
Mayewsky

(GG - 4039365)

Fant

Post autor: Fant » sobota 08 maja 2004, 11:59

NIe żebym się czepiał, ale dlaczego wyliczając nie napisałeś, ze potrzebne ci będzie jakies dobre oryginalne oprogramowanie ?

Dlaczego nie szkoda wydawać i PRZEPŁACAĆ za sprzet w polsce, a na soft to już jest tylko stara gadka 'jakby mnie było stac tobym ...." (chyba i tak nie kupił, bo tu nie o kase chodzi)....

...nie żebym się czepiał ale myśle że na początek może lepiej zainwestować w sprzęt,a używać darmowego softu (?).Później,w miarę przypływu gotówki,zmienić sprzęt na nowy-oryginalny.

takie moje zdanie

pozdrawiam
from one source all things depend....

Fant

Post autor: Fant » sobota 08 maja 2004, 12:00

.....sprzęt na nowy-oryginalny.

przepraszam!!!!pomyłka!!!

SOFT oczywiście

from one source all things depend....

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » sobota 08 maja 2004, 15:39

...nie żebym się czepiał ale myśle że na początek może lepiej zainwestować w sprzęt,a używać darmowego softu (?).Później,w miarę przypływu gotówki,zmienić sprzęt na nowy-oryginalny.

takie moje zdanie

pozdrawiam...

a jak darmowego to zgadzam siem :)

Mozna pójść na kompromis - niech sobie kupi Audiomedie III z Oryginalnym Pro Toolsem.

Bedzie miał zaq 700 PLN i dobrą karte - choć nie najnowszą i dobry soft oryginalny.

Dokupi FXpansion i świat da4mowych VST bedzie stał przed nim otworem.

i za 1100 PLN ma mase softu - ORYGINALNEGO i dobra karte.

Zostaje mu 1500 na mixer i mikrofon.

Odsłuchy proste mozna kupić za 400 PLN, a urzywane jeszcze taniej.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 08 maja 2004, 19:26

Audiomedie? coz... to dosyc stara konstrukcja - w porownaniu z dzisiejszymi ja chyba jednak bede glosowal za opcja " lepsza karta, darmowy soft".

bo co komus po pro toolsie (soft jak kazdy inny) , skoro jakosc juz nie taka jaka moze byc za to samo 700 zl w przypadku kupna "dzisiejszej " karty(czy tez np. 850 za audiophile)?

prawda jest taka, ze dzisiaj przetworniki nawet w 888|24 nie dorownuja 10x tanszym rozwiazaniom przeznaczonym do homerecordingu, a co dopiero audiomedia..
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 08 maja 2004, 20:11

prawda jest taka, ze dzisiaj przetworniki nawet w 888|24 nie dorownuja 10x tanszym rozwiazaniom przeznaczonym do homerecordingu, a co dopiero audiomedia.....

To nieprawda, dobre przetworniki a wysoka rozdzielczośc bitowa to nie to samo, zresztą było o tym niedawno. Ale to nie zmienia faktu że ja również nie polecam Audiomedii, nie ze względu na jakość bo ta nie jest zła, tylko na stare oprogramowanie. Jest karta E-Mu 1212 która oferuje bardzo dobrą jakość i w dodatku ma własny legalny soft oraz oprogramowanie Steinberga w komplecie, lub 1820 która w dodatku załatwia problem miksera czy preampu.

Szkopuł w tym że wciąż nie można tego u nas kupić, ale z drugiej strony przecież można kupić w jakimś sklepie wysyłkowym od naszych kochanych braci w Unii - Niemców.

Czarny[Tbg]

Post autor: Czarny[Tbg] » sobota 08 maja 2004, 23:24

...

takie moje zdanie

pozdrawiam...

a jak darmowego to zgadzam siem :)

Mozna pójść na kompromis - niech sobie kupi Audiomedie III z Oryginalnym Pro Toolsem.

Bedzie miał zaq 700 PLN i dobrą karte - choć nie najnowszą i dobry soft oryginalny.

Dokupi FXpansion i świat da4mowych VST bedzie stał przed nim otworem.

i za 1100 PLN ma mase softu - ORYGINALNEGO i dobra karte.

Zostaje mu 1500 na mixer i mikrofon.

Odsłuchy proste mozna kupić za 400 PLN, a urzywane jeszcze taniej....

te odsłuchy to jakie np , zastanawiam się ostatnio nad kupnem czegoś tańszego tak na poczatek

Awatar użytkownika
pisar

Post autor: pisar » sobota 08 maja 2004, 23:44

Dlaczego nie szkoda wydawać i PRZEPŁACAĆ za sprzet w polsce, a na soft to już jest tylko stara gadka 'jakby mnie było stac tobym ...." (chyba i tak nie kupił, bo tu nie o kase chodzi)....

Powiem że rzeczywiście się czepiasz bo nie znasz mojej sytuacji. Skąd możesz wiedzieć że np. nie nabyłem już takiego oprogramowania jak to ująłeś ORYGINALNEGO.

Widzisz czasami ludzie którzy mają forsę i się z nią nie liczą mają w d... to że ktoś skrobie jak może i czasami chodzi w podartych butach żeby coś osiągnąć bo to lubi. Możesz oczywiście powiedzieć że jestem zapaleńcem i po powiedzmy miesiącu mi się to znudzi ale muszę ci powiedzieć że robię tą muzę od 6 lat choć nie jestem profesjonalistą i nie stać mnie na drogi sprzęt, ale pamiętaj że liczy się nie tylko forsa bo jak nie masz pojęcia o tym co robisz i tego nie czujesz to możesz sobie ten drogi sprzęt i SOFT w buty schować. Więc jeśli będziesz chciał następnym razem kogoś krytykować to najpierw poznaj tego kogoś.

Dziękuję za uwagę

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 09 maja 2004, 00:01

te odsłuchy to jakie np , zastanawiam się ostatnio nad kupnem czegoś tańszego tak na poczatek ...

mimo szczerych chęci nie moge jakoś otworzyć stronki na której zdaje się je widziałem. :( http://republika.pl/sklep_akutech - ale nie jestem pewien. Były to takieniebieskie głośniczki przypominające głośniki komputerowe z wyglądu. Ale to były odsłuchy/ Poszukaj w necie - napewno je znajdziesz. Ktos kiedyś chyba nawet na tej gupie sie o nie pytał.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 09 maja 2004, 00:07

po powiedzmy miesiącu mi się to znudzi ale muszę ci powiedzieć że robię tą muzę od 6 lat choć nie jestem profesjonalistą i nie stać mnie na drogi sprzęt, ale pamiętaj że liczy się nie tylko forsa bo jak nie masz pojęcia o tym co robisz i tego nie czujesz to możesz sobie ten drogi sprzęt i SOFT w buty schować. Więc jeśli będziesz chciał następnym razem kogoś krytykować to najpierw poznaj tego kogoś.

Stary, jak na razie nikt cie tutaj nie skrytykował. Kazdy dodał coś od siebie udzuielając ci porad o tym o co zapytałeś.

Swoje głodne kawałki o biedzie itp. zachowaj sobie bo stają sie już nudne, ktoś kto chce wywalić 2500 PLN na sprzet, ma komputer z dostępem do netu (czyste burżujstwo) i na 90% chodzi w oryginalnym dresie i bucikach za kilkaset złotych, a bez oporów kradnie soft zasłaniając się biedą czy czymś takim jest dla mnie śmieszny.

Dlaczego nie ukradniesz karty dzwiękowj ? To to samo !

Wyluzuj naprawde bo nikt nie chciał cie tutaj urazić czy skrytykować. Pytaj, bądź z nami, ale nie atakuj od razu - szczególnie, ze w tym wypadku naprawde nie było to atakiem z mojej strony.
Mayewsky

(GG - 4039365)

ODPOWIEDZ