Nagrywanie w plenerze
Rozpatruje zakup kamery canon XL1s, właściwie to już jestem przekonany.
Oto dane techniczne dotyczące zapisu dźwięku:
Próbkowanie. zapis 2-kanałowy: 48kHz/16 bitowy
częstotliwościowe zapis 4-kanałowy: 32kHz/12 bitowy
dopisywanie drugiej ścieżki dźwiękowej - możliwe
Maksymalna czułość -71dBv
Poziom sygnału -59dBv
Mikrofon pojemnościowy stereo o dużej dynamice
Poziomy i równoważenie automatyczne / ręczne
Dopisywanie drugiej ścieżki 12-bitowe, stereo
Złącze wejściowe XLR audio 4-kanałowe: MA-200 (opcja), 2-kanałowe: MA-100 (opcja)
Czy jest sens zakupu rejestratora dźwięku, takiego jak np PMD670 Professional Solid State Recorder? Wystarczyłby więc może zakup dobrego mikrofonu i wpięcie go do kamery podczas nagrywania
Oto dane techniczne dotyczące zapisu dźwięku:
Próbkowanie. zapis 2-kanałowy: 48kHz/16 bitowy
częstotliwościowe zapis 4-kanałowy: 32kHz/12 bitowy
dopisywanie drugiej ścieżki dźwiękowej - możliwe
Maksymalna czułość -71dBv
Poziom sygnału -59dBv
Mikrofon pojemnościowy stereo o dużej dynamice
Poziomy i równoważenie automatyczne / ręczne
Dopisywanie drugiej ścieżki 12-bitowe, stereo
Złącze wejściowe XLR audio 4-kanałowe: MA-200 (opcja), 2-kanałowe: MA-100 (opcja)
Czy jest sens zakupu rejestratora dźwięku, takiego jak np PMD670 Professional Solid State Recorder? Wystarczyłby więc może zakup dobrego mikrofonu i wpięcie go do kamery podczas nagrywania
Re: Nagrywanie w plenerze
Czy jest sens zakupu rejestratora dźwięku, takiego jak np PMD670 Professional Solid State Recorder? Wystarczyłby więc może zakup dobrego mikrofonu i wpięcie go do kamery podczas nagrywania...
Wkraczamy na teren Hollywood. Oczywiście to jest rozwiązanie idealne, przy zachowaniu warunku bezprzewodowej transmisji dźwięku do odbiornika kamery. Opada wtedy problem synchronizacji dżwięku z klatkami wideo. Wciąż jednak potrzebny jest operator mikrofonu na wysięgniku i transmiter, co naturalnie jest możliwe. Kwestia tylko za ile, a taki system nie będzie tani. Wydaje mi się, że na planie obraz jest i tak zapisywany z dzwiękiem przy pomocy mikrofonów zainstalowanych na kamerze, mogą być nawet typu shootgun, natomiast nasz kolega ma za zadanie rejestrację efektów specjalnych ktore są potem dodawane w procesie postprodukcji. Więc jesteśmy w punkcie wyjściowym.
Niestety pojecia nie mam kto handluje Marantzem w Polsce, ale chyba zakup kartą kredytową nie jest już dzisiaj problemem.
MD.
Wkraczamy na teren Hollywood. Oczywiście to jest rozwiązanie idealne, przy zachowaniu warunku bezprzewodowej transmisji dźwięku do odbiornika kamery. Opada wtedy problem synchronizacji dżwięku z klatkami wideo. Wciąż jednak potrzebny jest operator mikrofonu na wysięgniku i transmiter, co naturalnie jest możliwe. Kwestia tylko za ile, a taki system nie będzie tani. Wydaje mi się, że na planie obraz jest i tak zapisywany z dzwiękiem przy pomocy mikrofonów zainstalowanych na kamerze, mogą być nawet typu shootgun, natomiast nasz kolega ma za zadanie rejestrację efektów specjalnych ktore są potem dodawane w procesie postprodukcji. Więc jesteśmy w punkcie wyjściowym.
Niestety pojecia nie mam kto handluje Marantzem w Polsce, ale chyba zakup kartą kredytową nie jest już dzisiaj problemem.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Mam podobny "problem" jak autor tego tematu ale nie mam tak jak on sponsorow :(. Chcialbym rejestrowac dzwiek w plenerze, chodzi wlasnie o filmy lecz sprzet musze zakupic sam i na wymienione w postach urzadzenia stac mnie nie bedzie. W jaki sposob mozna obnizajac koszty nagrac dzwiek do filmu ktorego potem nie trzeba bedzie sie wstydzic? Poza tym jakie mikrofony najlepiej uzywac np. podczas nagrywania dialogow?
www.blaviken.com
...Wydaje mi się, że mikser i wielokanałowy zapis w tej konkretnie sytuacji jest zbyteczny. Nie widzialem nigdzie systemu, ktory zapewnilby odpowiedni komfort pracy w tak trudnych warunkach polowych. Natomiast 2 kanały powinny w zupelnosci wystarczyc, i tu radze sprawdzic produkty firmy Marantz, ktora specjalizuje sie w takich maszynach. Najnowszy model nagrywa na dyskach Flash, eliminując wszelkie problemy z taśmą DAT i CD. Oczywiście - za pośrednictwem techniki bezprzewodowej jest możliwe przypięcie małego lavatorka do kolarza i zdalny zapis sygnału.
zajrzyj tam:
http://www.d-mpro.com/users/folder.asp?FolderID=1582&CatID=18&SubCatID=169
MD.
[Post edytowany przez Admina w dniu 08/03/2004]...
mam tez pytanie dotyczace nagrywania w plenerze....
potrzebny mi jest jakis rejestrator omalych wymiarach.....chcialbym nagrywac dzwiek nie skompresowany.....mam rejestrator nagrywajacy tylko skompresowany dzwiek......po nalozeniu efektow to sie poprostu do niczego nie nadaje........myslalem tez o sprzecie analogowym;moze najlepszym wyjsciem bedzie rejestrator amnalogowy podlaczony do kompa poprzez zewn.procesor efektow.....
jestem amatorem i nie szukam sprzetu za grube tys.zl....myslalem tak do 1500zl maks. najlepiej do tysiaca......2 kanaly wystarcza...
dzieki za ewentualne info
zajrzyj tam:
http://www.d-mpro.com/users/folder.asp?FolderID=1582&CatID=18&SubCatID=169
MD.
[Post edytowany przez Admina w dniu 08/03/2004]...
mam tez pytanie dotyczace nagrywania w plenerze....
potrzebny mi jest jakis rejestrator omalych wymiarach.....chcialbym nagrywac dzwiek nie skompresowany.....mam rejestrator nagrywajacy tylko skompresowany dzwiek......po nalozeniu efektow to sie poprostu do niczego nie nadaje........myslalem tez o sprzecie analogowym;moze najlepszym wyjsciem bedzie rejestrator amnalogowy podlaczony do kompa poprzez zewn.procesor efektow.....
jestem amatorem i nie szukam sprzetu za grube tys.zl....myslalem tak do 1500zl maks. najlepiej do tysiaca......2 kanaly wystarcza...
dzieki za ewentualne info
lubie halas
No tak,raja,zakup ze stanów nie jest problemem,ale ja zawsze oglądam sprzęt rzed zakupem...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Niestety pojecia nie mam kto handluje Marantzem w Polsce..
Widzialem cos takiego w Warszawie:
www.audiofan.pl
To cudo kosztuje jakies 1850 eurakow
Z
Widzialem cos takiego w Warszawie:
www.audiofan.pl
To cudo kosztuje jakies 1850 eurakow
Z
ostatnio używałem do tego celu pożyczonego MD sony....sprawował się dobrze,czy ktoś mi może polecić ,jakiś mały,w miare tani ,MD recorder??
...ostatnio używałem do tego celu pożyczonego MD sony....sprawował się dobrze,czy ktoś mi może polecić ,jakiś mały,w miare tani ,MD recorder??...
No właśnie, czemu niekt nie mówi tu o MD, jeżeli dźwięki 'porażek' mają być na drugim planie (na pierwszym muzyka) to chyba nie ma problemu z jakością jaką daje ten zapis? A urządzonka te są malutkie.
No właśnie, czemu niekt nie mówi tu o MD, jeżeli dźwięki 'porażek' mają być na drugim planie (na pierwszym muzyka) to chyba nie ma problemu z jakością jaką daje ten zapis? A urządzonka te są malutkie.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
no md jest idealny-jakosc nie jest zła za taką cene...a nie potrzebuje tu dobly surround
Sprawdź Zoom MRS-4. Dość ciekawa alternatywa. Właśnie się na niego zaczaiłem na e-bayu. Teraz testuję Palmtop Studio Zoom PS-02 i muszę przyznać, że jakość dźwięku nagrywanego jest naprawdę b. dobra. Nie wiem czemu w kraju nie został zauważony.Gitarzystom polecam.
Jasiek
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED