...Przeprowadzilem dzisiaj rozmowe z Wykonawca. Powiedzial ze konsultowal sie z najlepszymi monitorowcami w tym kraju, ktorzy twierdza iz jak najbardziej zle obchodzilem sie z zestawem Shure PSM-700 pozwalajac na wysterowanie sygnalu powyzej 0dB na nadajniku co z pewnoscia jest przyczyna uszkodzenia sluchawek.
Z jego opinii wynika, ze chyba powieniem zajac sie czyms innym niz muzyka i realizacja dzwieku, bo sie nie znam i psuje sprzet, ktory mi sie powierza.
Moje dochodzenie przynioslo jednak cos innego. Serwis firmy Shure uznal, ze taka przyczyna uszkodzenia jak zbyt mocne wysterowanie sygnalu jest abstrakcja w przypadku tych sluchawek i jeszcze nigdy sie to nikomu nie zdarzylo.
Jaka moze byc zatem przyczyna zupelnie odwrotnej opinii "najlepszych monitorowcow w kraju"?...
Pamiętaj także, że najlepszy monitorowiec w kraju może być znajomym a może nawet najbliższym krewnym teściowej poszkodowanego, i dlatego tenże monitorowiec może mówić tak jak pasuje to poszkodowanemu.
Ale nie przejmuj się taką gadką, bo niestety Polak Polakowi oka nie wykole byle, czym tylko widłami.
Ja jako elektronik mogę z cała odpowiedzialnością powiedzieć, że jeżeli miałoby paść, cokolwiek w tym urządzeniu z przyczyn za dużego wysterowania to najprędzej nadajnik niż odbiornik a na pewno słuchawki.
A to, dlatego ze:
Sygnał w słuchawkach jest ważony, więc nigdy nie osiągnie poziomu krytycznego.
Sygnał fizyczny wchodzi do nadajnika jest mierzony przetwarzany w sygnał radiowy do transmisji a dopiero w odbiorniku dekodowany w postać audio, która jak wcześniej wspomniałem sygnał jest ważony.
W układach wzmacniaczy operacyjnych zawsze na wejściu jest dzielnik oporowy, który ogranicza za wysokie amplitudy inaczej mówiąc chroni urządzenie przed za dużym sygnałem wejściowym.
W twoim przypadku najlepsza obroną jest niestety ekspertyza z serwisu, która jako jedyna może ci pomóc. Szkoda tylko niestety, że ty będziesz musiał za nią zapłacić.
Pozdrawiam, Sroka