Jak zgrać aranż MIDI do postaci Audio?
...a może MB wypowiedziałby się na powyższy temat?
Re: Jak zgrać aranż MIDI do postaci Audio?
to jednak NIE takie proste...
w przypadku vocalu niby wszystko wiadomo - w 90% przypadkow trza dac delikana korekcje (ale JAKA to juz zalezy od mikrofonu, pomieszczenia, stylu, jakosci emisji glosu...), ewentualnie deesser, poglos (inny do techno, inny do rocka, inny do piosenki poetyckiej), potem kompresje (albo i nie, jedno albo i wielopasmowa)...
no i to dla vocalu, masz jakies 10000000 stopni swobody i drugie tyle elementow do wyboru/decyzji. A przeciez przy spiewie mniej wiecej wiadomo co i jak idzie bo kazdy czlowiek ma jednak taka sama budowe gardla...
a co do MIDI - tutaj dowolnosc jest ZUPELNA. Urzadzenie elektroniczne moze wygenerowac COKLWIEK, wiec... wiec trza by miec znacznie wiecej danych niz tylko "MIDI-jak zgrac" zeby cos powiedziec.
przyklad - jak zgrac MIDI do audio jezeli instrumentem sa zwykle piszczalkowe organy z elektrycznym manualem potrafiacym obslugiwac MIDI? Chyba "troche" sie taka zgrywka rozni od zgrywania z instrumentu VST. A jedno i drugie to "zgrywka MIDI do audio!"
...
ale np jak to robisz podczas zgrywanie instrumentów VSTi
w przypadku vocalu niby wszystko wiadomo - w 90% przypadkow trza dac delikana korekcje (ale JAKA to juz zalezy od mikrofonu, pomieszczenia, stylu, jakosci emisji glosu...), ewentualnie deesser, poglos (inny do techno, inny do rocka, inny do piosenki poetyckiej), potem kompresje (albo i nie, jedno albo i wielopasmowa)...
no i to dla vocalu, masz jakies 10000000 stopni swobody i drugie tyle elementow do wyboru/decyzji. A przeciez przy spiewie mniej wiecej wiadomo co i jak idzie bo kazdy czlowiek ma jednak taka sama budowe gardla...
a co do MIDI - tutaj dowolnosc jest ZUPELNA. Urzadzenie elektroniczne moze wygenerowac COKLWIEK, wiec... wiec trza by miec znacznie wiecej danych niz tylko "MIDI-jak zgrac" zeby cos powiedziec.
przyklad - jak zgrac MIDI do audio jezeli instrumentem sa zwykle piszczalkowe organy z elektrycznym manualem potrafiacym obslugiwac MIDI? Chyba "troche" sie taka zgrywka rozni od zgrywania z instrumentu VST. A jedno i drugie to "zgrywka MIDI do audio!"
...
ale np jak to robisz podczas zgrywanie instrumentów VSTi
Mnie w sumie chodzi o poprawą kolejność czynności związanych ze zgrywaniem mixu.
Od czego zacząć, jak nagrać , na jakim poziomie ,jaka kolejność, czy efekt z modułu czy efekt z pluginu?
No i jak finalnie zmixować w odpowiednich poziomach.
Pozdrawiam, Sroka
Od czego zacząć, jak nagrać , na jakim poziomie ,jaka kolejność, czy efekt z modułu czy efekt z pluginu?
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
ale np jak to robisz podczas zgrywanie instrumentów VSTi...
przy VST to praktycznie nigdy nie zgrywam - chyba ze mi brakuje procesora (a i wtedy nie zgrywam recznie tylko klikam na FREEZE) Przeciez VST sie zachowuje po prostu jak sciezka AUDIO, wiec robie na tym taki sam mix jak na kazdym innym sladzie.
zewnetrzne instrumenty mixuje roboczo poza kompem, jak juz mam wrazenie ze aranz sie nie zmieni to wgrywam je - kazdy osobno albo w grupach, zalezy od sytuacji - do kompa na sciezki AUDIO, a dalej juz tak samo jak z kazdym innym audio.
najczesciej instrumenty wymagaja pewnej korekcji zeby sie ladnie wpasowac pomiedzy inne elementy mixu, rzadziej kompresji. Oczywiscie ustawiam glosnosc i panorame.
Ogolnie VST i elektronika jest zwykle latwiejsza w obrobce od zywego nagrania - odpadaja bledy popelniane przy ujeciu mikrofonowym, wplyw pomieszczenia itd.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Od czego zacząć,
Od podlaczenia instrumentu MIDI do wejscia karty dzwiekowej
jak nagrać , na jakim poziomie
Jak kazde inne nagranie audio, na maksymalnym jakim sie da bez przesterowania. Tu jest prosto, bo z instrumentu MIDI kazde "wykonanie" masz 100% powtarzalne i mozesz dobrac poziom bez zapasu na ewentualne "wyskoki" zywego instrumentalisty
jaka kolejność,
A co za roznica? jezeli juz masz aranz na MIDI to wiesz jak brzmi, chodzi teraz TYLKO o przeniesienie tego do srodka kompa do postaci Audio. Zacznij np. od sciezki ktora jest najwyzej w oknie sekwencera...
czy efekt z modułu czy efekt z pluginu?
sprawdz oba i uzyj tego ktory w danej sytuacji lepiej brzmi. Nie wiem dlaczego zakladasz ze czytelnicy forum odgadna czy masz w swoim instrumencie reverb na licencji Lexicona czy moze tylko skrzeczacy bieda poglosik.
Tak samo jak wszystkie inne sciezki: zeby sie zadna nie wybijala ale wszystkie byly slyszalne. Inaczej zrobisz to dla hip-hop, inaczej dla rocka, inaczej dla virtualnego kwartetu smyczkowego...
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Ok wielkie dzięki za wszelkie sugestie, resztę będę musiał niestety sam dopracować.
Pozdrawiam, Sroka
[addsig]
Pozdrawiam, Sroka

[addsig]
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!