Czy jest sposób, aby połączyć...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cool
Czy jest sposób, aby połączyć...

Post autor: cool » środa 28 kwie 2004, 08:29

Chciałbym połączyć dwa instrumenty przez midi z moją kartą dźwiękową.Jeden instr. ma gniazda midi in, out i thru. Drugi natomiast tylko midi in i out. Karta posiada tylko in i out. Czy jast na to jakiś sposób? Czy będę zmuszony dokupić jakiś dodatkowy sprzęt. Proszę o pomoc.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
MB

Re: Czy jest sposób, aby połączyć...

Post autor: MB » środa 28 kwie 2004, 08:50

połączyć zawsze się da, pytanie zasadnicze: czego dokładnie od tego połączenia oczekujesz (jakiej funkcjonalności)? Przy okazji napisz, jaka to karta.

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » środa 28 kwie 2004, 09:05

...połączyć zawsze się da, pytanie zasadnicze: czego dokładnie od tego połączenia oczekujesz (jakiej funkcjonalności)? Przy okazji napisz, jaka to karta....

********************** Chciałbym mieć możliwość korzystania z obydwu instrumentów, bez konieczności przełączania przewodów na tylnych gniazdach. Jeden instrum. jest syntezatorem, a drugi, to piano cyfrowe. Dysponuję kartą SB Platinum EX Audigy 2. (aranże, pracuję na Cubase SX).

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 28 kwie 2004, 09:33

...Chciałbym połączyć dwa instrumenty przez midi z moją kartą dźwiękową.Jeden instr. ma gniazda midi in, out i thru. Drugi natomiast tylko midi in i out. Karta posiada tylko in i out. Czy jast na to jakiś sposób? Czy będę zmuszony dokupić jakiś dodatkowy sprzęt. Proszę o pomoc....

Najczesciej (bo bywaja wyjatki) dziala toto tak:

- co to przychodzi na MIDI in jest odbierane przez instrument i wykonywane (np. grane sa nutki)

- to co przychodzi na MIDI IN jest dodatkowo w niezmienionej formie wysylane na MIDI THRU

- to co produkuje sam instrument (np. to co grasz na klawiaturze jest wysylane na MIDI OUT.

podejrzewam ze chcesz jednym wyjsciem MIDI sterowac dwoma instrumentami (zgadlem?) - wiec laczysz:

- MIDI OUT z kompa do MIDI IN istrumentu 1

- MIDI THRU instrumentu 1 do MIDI IN instrumentu 2

w tym momencie oba instrumenty powinny odbierac identyczne komunikaty MIDI. Teraz wystarczy skonfigurowac zeby reagowaly na inne kanaly (np. istrument 1 na 1-8, istrument 2 na 9-16) i mozna jechac. Oczywiscie masz ograniczenie - przez jedno wyjscie mozna wyslac tylko 16 kanalow i isntrumenty sie musza nimi podzielic.

Jezeli istrument 1 ma klawiature (czytaj: to nie modul dziwiekowy tylko "klasyczny" keyboard) to mozesz jeszcze polaczyc MIDI OUT instrumentu 1 do MIDI IN kompa zeby sterowac jakos caloscia.

Jezeli jednak bedziesz chcial przeslac cos z instrumentu 2 do kompa to bedziesz musial przelaczyc kabel z MIDI OUT instr.1 do MIDI OUT instrumentu 2. Zeby to ominac (czyli podlaczyc 2 wyjscia MIDI do jednego wejscia) musialbys dokupic takie cos jak MIDI MERGER, czyli pudelko odbierajace komunikaty z kilku zrodel i sklejajace je w jeden strumien danych. Ale prosciej i taniej dokupic jakis prostu interface midi - chociazby M-Audio UNO i podlaczyc kazdy instrument do osobnego wejscia/wyjscia. "Bez nalotu-bez klopotu".

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » środa 28 kwie 2004, 10:02

......Chciałbym połączyć dwa instrumenty przez midi z moją kartą dźwiękową.Jeden instr. ma gniazda midi in, out i thru. Drugi natomiast tylko midi in i out. Karta posiada tylko in i out. Czy jast na to jakiś sposób? Czy będę zmuszony dokupić jakiś dodatkowy sprzęt. Proszę o pomoc....

Najczesciej (bo bywaja wyjatki) dziala toto tak:

- co to przychodzi na MIDI in jest odbierane przez instrument i wykonywane (np. grane sa nutki)

- to co przychodzi na MIDI IN jest dodatkowo w niezmienionej formie wysylane na MIDI THRU

- to co produkuje sam instrument (np. to co grasz na klawiaturze jest wysylane na MIDI OUT.

podejrzewam ze chcesz jednym wyjsciem MIDI sterowac dwoma instrumentami (zgadlem?) - wiec laczysz:

- MIDI OUT z kompa do MIDI IN istrumentu 1

- MIDI THRU instrumentu 1 do MIDI IN instrumentu 2

w tym momencie oba instrumenty powinny odbierac identyczne komunikaty MIDI. Teraz wystarczy skonfigurowac zeby reagowaly na inne kanaly (np. istrument 1 na 1-8, istrument 2 na 9-16) i mozna jechac. Oczywiscie masz ograniczenie - przez jedno wyjscie mozna wyslac tylko 16 kanalow i isntrumenty sie musza nimi podzielic.

Jezeli istrument 1 ma klawiature (czytaj: to nie modul dziwiekowy tylko "klasyczny" keyboard) to mozesz jeszcze polaczyc MIDI OUT instrumentu 1 do MIDI IN kompa zeby sterowac jakos caloscia.

Jezeli jednak bedziesz chcial przeslac cos z instrumentu 2 do kompa to bedziesz musial przelaczyc kabel z MIDI OUT instr.1 do MIDI OUT instrumentu 2. Zeby to ominac (czyli podlaczyc 2 wyjscia MIDI do jednego wejscia) musialbys dokupic takie cos jak MIDI MERGER, czyli pudelko odbierajace komunikaty z kilku zrodel i sklejajace je w jeden strumien danych. Ale prosciej i taniej dokupic jakis prostu interface midi - chociazby M-Audio UNO i podlaczyc kazdy instrument do osobnego wejscia/wyjscia. "Bez nalotu-bez klopotu".

...

********************** Dziękuję Ci bardzo za tą szczegółowa instrukcję. Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » środa 28 kwie 2004, 10:20

(...)

Wcale że nie.

Uparcie twierdzę, że SB Audigy Platinum EX (przynajmniej w wersji I) posiada, chyba jako jedyna z wszystkich znanych mi kart, dwa fizyczne porty MIDI, zatem zakup dodatkowego mergera MIDI jest w tym przypadku absolutnie zbędny. Co najwyżej należy zainwestować w przewód połączeniowy MIDI DIN - joystick (koszt poniżej 100 zł). Wówczas MIDI OUT instr. nr 1 podłączamy do MIDI IN DIN karty SB, zaś MIDI OUT instr. nr 2, za pośrednictwem wspomnianego przewodu do portu MIDI/joystick. Nie jest prawdą, że oba wyjścia to tylko rozgałęzienie tego samego portu - podłączylem i używam, dlatego będę bronił tej teorii (pomimo, iż kilka osób na Forum wypowiedziało się na jej temat z przymrużeniem oka).

Pozdrawiam,

Token

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

ODPOWIEDZ