Uzywam cubase SL 2 i zauwazylem taki przykry objaw:
mam sciezke S1 ktora kieruje na grupe G1.
Nastepnie dodaje grupe G2 i jezeli chce przebudowac caly lancuch np. w taki sposob > S1 > G2 > G1 to nie moge bo na wyjsciu grupy G2 nie pojawia mi sie grupa G1 :(
czy ktos wie jak zrobic by grupa stworzona pozniej widziala ta stworzona wczesniej ?
[addsig]
Cubase - obsługa kanałów grup
Warszawa - 'home' studio
Re: Cubase - obsługa kanałów grup
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem problem, ale Cubase ma ograniczenie w możliwości routingu takie, że wyjścia ze ścieżek i grup mogą być skierowane tylko do grup młodszych (później utworzonych, o wyższych numerach). O ile dobrze rozumiem intencje programistów chodzi o uniknięcie możliwości powstania pętli, która uniemożliwiłaby kompensację latencji wtyczek wpiętych w insert. Jednym słowem: ten typ tak ma.
Re: Cubase - obsługa kanałów grup
uh ... szkoda :(
w zasadzie jedyna rzecza do ktorej tego uzywam jest przelaczanie sie miedzy kolumnami.
W wersji 1 nie bylo tego problemu bo na szynie master mozna sie bylo przelaczac miedzy wyjsciami asio (u mnie do dwoch wyjsc mam podlaczone inne odsluchy).
W wersji 2 kazda para wyjsc jest widziana jako szuna master.
Obchodzilem to tak ze tworzylem sobie jedna grupe ALL i tam kierowalem wszystko - i potem do zmiany odsluchow, zmienialem tylko wyjscie tej grupy (na stereo1 lub stereo2). niestety jak pisalem powyzej sprawa sie komplikowala jak stworzylem w projekcie dodatkowa grupe ... a na ALL mialem juz zapiete efekty :(
nie mniej dzieki za odpowiedz
a moze da sie to przelaczanie zrealizowac jakos inaczej ??
w zasadzie jedyna rzecza do ktorej tego uzywam jest przelaczanie sie miedzy kolumnami.
W wersji 1 nie bylo tego problemu bo na szynie master mozna sie bylo przelaczac miedzy wyjsciami asio (u mnie do dwoch wyjsc mam podlaczone inne odsluchy).
W wersji 2 kazda para wyjsc jest widziana jako szuna master.
Obchodzilem to tak ze tworzylem sobie jedna grupe ALL i tam kierowalem wszystko - i potem do zmiany odsluchow, zmienialem tylko wyjscie tej grupy (na stereo1 lub stereo2). niestety jak pisalem powyzej sprawa sie komplikowala jak stworzylem w projekcie dodatkowa grupe ... a na ALL mialem juz zapiete efekty :(
nie mniej dzieki za odpowiedz
a moze da sie to przelaczanie zrealizowac jakos inaczej ??
Warszawa - 'home' studio