Cicha obudowa bez wiatraków i wody

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
astro
Re: Cicha obudowa bez wiatraków i wody

Post autor: astro » poniedziałek 26 kwie 2004, 09:09

Scianki rury są wyłożone substancją porowatą o właściwościach wiskotycznych (ssących ciecze). Jeśli do jednego końca rury dostarczone będzie ciepło, to ciecz - ze względu na niskie ciśnienie - bardzo łatwo przejdzie w stan gazowy. Opary wędrują na drugi (zimny) koniec rury, gdzie ulegają skropleniu, oddając zaakumulowane ciepło. Skroplona ciecz jest zassana w tę substancję wiskotyczną i przetransportowana z powrotem na gorący koniec rury

Myślę, że wystarczy odpowiednie ułożenie rurek, tak aby najniższy punkt rurki znajdował się nad źródłem ciepła (procesor), a najwyższy przy radiatorze. Ciecz wtedy sama spłynie nad procesor (grawitacja). Ciśnienie jakie panuje w rurce zależy od doboru ciecz. Słyszałem o eksperymentach z propan-butanem. W takiej rurce panuje chyba podwyższone ciśnienie. . A przy takich cieczach jak eter (temp. wrzenia 35°C) czy aceton (temp. wrzenia 56°C) nie będzie potrzebna próżnia, wystarcz podciśnienie. Zresztą czy da się uzyskać ciśnienie bliskie próżni w naczyniu w którym znajduje się ciecz. Zacznie ona przecież parować, a pary wypełnią naczynie podnosząc ciśnienie.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Cicha obudowa bez wiatraków i wody

Post autor: szkudlik » poniedziałek 26 kwie 2004, 09:26

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ