SIDECHAIN w pluginach... da radę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PITmaster
Re: SIDECHAIN w pluginach... da radę?

Post autor: PITmaster » piątek 28 lis 2003, 14:23

O.K. Chodziło mi o dokładne przeniesienie prostoty tej konfiguracji ze świata analogowego, bez kombinowania (takie samo łączenie wirtualnych kabli jak w prawdziwym mikserze i procesorach).

Przepraszam, zapomniałem o Protoolsie TDM. ...

Można też z kX'ami. Jest tam Compressor+ i cała reszta niezbędników. Po artykule w EiS na temat SIDECHAIN zrobiłem sobie pięknie sepleniący vocal oraz pociągnąłem mikrofon do pokoju mojej rocznej córeczki i wieczorem gdy się budzi i płacze, pięknie cichnie mi moje kino domowe ;P

PITmaster

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 28 lis 2003, 19:17

proste: korektor musisz zapiąć w tym samym kanale, gdzie jest zapięty SEND, ale przed nim (licząc w kolejności insertów)....

OK, tylko, ze jak zapnę equalizer - to działa on na całym torze audio a nie w pętli sterującej :(,a mi chodzi o to aby wykorzystać go właśnie do wytłumienia sybilantów w wokalu...nie chce korzystać z de-esrea, bo wokal (nagrany przez TL AUDIO IVORY) traci swoje walory...dlatego chce poexperymentować z sidechain'em. Jeśli chodzi o soft - nie jestem laikem, ale...niestety z SIDECHAN nie miałem możliwości korzystać :( , a zaintrygował mnie artykuł w EIS ...Proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku (sorki za upierdliwość :)
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 lis 2003, 19:22

OK, tylko, ze jak zapnę equalizer - to działa on na całym torze audio a nie w pętli sterującej

nie zrozumiałeś - masz zapiąć eq na torze, w który wpięty jest sekcja SEND procesora z sidechain. Oczywiście wyjścia tego śladu nie kierujesz do głównego miksu (możesz go przepiąć na niewykorzystywany BUS), bo on ma wyłącznie sterować pracą kompresora.

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 28 lis 2003, 19:55

ok. wielkie dzięki już chyba załapałem...zobaczymy co teraz z tego mi wyjdzie ;P
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

zabojad

Post autor: zabojad » niedziela 25 kwie 2004, 16:52

...nie chce korzystać z de-esrea, bo wokal (nagrany przez TL AUDIO IVORY) traci swoje walory...dlatego chce poexperymentować z sidechain'em.

----------------------------------------------------

Moze nie umiesz ustawic tego TL AUDIO IVORY - slyszalem kilka plyt nagranych na tej serii TL AUDIO, ktore mnie powalily - szzcegolnie wokal....choaciazby "Sistars" - pisze o produkcji nie o gustach muzycznych...

Temat byl dawno temu..ale nie moglem przejsc obojetni czytajac to....
GG: 3639545

Awatar użytkownika
makowiec

Post autor: makowiec » niedziela 25 kwie 2004, 21:55

...Obawiam się, że tylko w tym środowisku można robić wirtualnie takie rzeczy. W każdym razie nie słyszałem o wtyczkach VST dających się tak skonfigurować....

W ProToolsie masz możliwość podłączania wtyczek z sidechain.

W Logicu konfigurujesz odpowiednie połączenie korzystając z elastyczności Environmentu.

W Logicu nie potrzeba konfigurować Enviromentu - we wszystkich dynamicznych plug-inach jest przycisk "sidechain", z którego można wybrac dowolny kanał, wejście fizyczne lub grupę, która z kolei będzie sterować tym plug-in'em.

Awatar użytkownika
Mayu

Post autor: Mayu » środa 28 kwie 2004, 21:40

W Logicu nie potrzeba konfigurować Enviromentu - we wszystkich dynamicznych plug-inach jest przycisk "sidechain", z którego można wybrac dowolny kanał, wejście fizyczne lub grupę, która z kolei będzie sterować tym plug-in'em. ...

A wiesz jak podobny trik zrobić w Cubase sx2?

Nie znalazłem w manualu nic o funkcji sidechain.

A co do TC Native Bundle 3, sidechainer jest elementem sterującym pracą kompresora-deessera z tego samego pakietu i nic więcej nie da się za jego pomocą zrobić. To apropos pytania gen.
Bolesławiec, dolnośląskie

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 28 kwie 2004, 22:22

Cubase SX nie posiada funkcji Sidechain. To wlasnie dlatego ciezko jest mi sie przeniesc z Logic Audio na Cubase`a.

Jest jednak rozwiazanie - Wtyczki Waves, a dokladnie C1. Funkcja Sidechain dziala tak, ze lewy kanal moze sterowac prawym lub odwrotnie, mozna tez odfiltrowac odpowiednia czestotliwosc, ktora ma sterowac procesorem dynamiki.

Pozdrawiam, Jacek Miłaszewski

www.dzwiek.org

www.milaszewski.com

ODPOWIEDZ