Reason vs. Fruity Loops

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
DogHead
Re: Reason vs. Fruity Loops

Post autor: DogHead » sobota 27 mar 2004, 23:32

Kochani, jesli dyskusja ma byc profesjonalna to nie powinna sie zaczynac od ceny, ale na niej konczyc. Profesjonalisci rozwazaja co dane narzedzie im daje a pozniej decyduja czy jest to warte zadanej ceny. Zaczynanie od ceny a pozniej patrzenie co za to dostane kojarzy mi sie raczej z "amatorka".

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 04 kwie 2004, 14:59

... Używam FruityLoops i CoolEdit. Tego drugiego "poznałem" już w wieku chyba 13 lat jak była wersja 1.5x (nie pamietam dokładnie). Dzieki temu programowi zrobiłem 40 min. słuchowisko radiowe (praca szkolna), któremu udało się pojechać na konkurs i coś tam zdziałać. Zrobiłem pare podkładów pod przedstawienia szkolne. No i pare utworków. Małe rzeczy, ale cieszą. Ciągle się kształce jeśli chodzi o dźwięk cyfrowy. Czytam różne czasopisma, książki. Kiedy przyjdzie moment, w którym bede uważał, że moja wiedza jest tak potężna, że potrzebuje równie potężnych narzędzi, to wtedy pomyśle o innym oprogramowaniu. Póki co tak nie jest, ale za lamera się NIE uważam. To obraźliwe.

Pozdro

ddThor...

po pierwsze zacytuje Ci kawałek mojej wypowiedzi "Proszę wszystkich używających FL na tym forum by się nie pieklili - nie mówię że każdy kto używa tego progsa to lamer..." więc się nie złość

po drugie jako że jestem na tym forum nowy specjalnie napisałem coś takiego (to nie znaczy że tak nie myślę tylko normalnie nie piszę w taki sposób żeby nie robić zamieszania w sumie błachej sprawie) chciałem po prostu coś sprawdzić. Otóż zauważyłem na wszelkich forach że jeśli pojawia się temat X vs Y to robi się totalna zadyma.

Obserwowałem już takie wojny zaczynając od amiga vs pc, a na "ściągacze" vs gracze na forum mojego net providera kończąc.

No i muszę przyznać, że pierwszy raz widzę że żadne BUM się nie zrobiło co świadczy o poziomie i jakiejś tam dojżałości tego forum - co mnie ogólnie mówiąc bardzo cieszy.

Pozdrawiam :]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » sobota 24 kwie 2004, 19:53

Witam

Jeżeli sie nie ma pomysłu i talentu to nawet PROTools nie pomoże.

Pracuję z Reasone +cubase sx i znam możliwości tych programow.

Fruti jest całkowicie innym programem ale w rekach kreatywnego muzyka

można zrobic tam wiele.

Osobiście znam kolesia pracującego na Frutim i robiącego świetne produkcje Trance .

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 24 kwie 2004, 22:38

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i gustu ... ja kożystam na codzien standardowo przy tworzeniu i miksowaniu muzyki (nie wspominam tu o obróbce itp)z Fruity Producer 4.01 , Acid 4 i Nuendo 2.1 znam wszystkie te programy ,potrafie sie nimi obslugiwac,i lubie je, moim zdaniem Fruity jest sekwencerem zeby cos zrobic "na szybko" , uzywam go głównie do robienia bębnów , i właśnie szybkich aranży,miałem kontakt z programem Reason , w moim studio producenckim program ten jest zainstalowany-wspolproducent go używa,moim zdaniem Reason jest troche mało kreatywny - ograniczenie brzmien,efektow i instrumentów,dkla mnie poprostu jest to cos nieprzyjemnego,nie lubie gdy m,usze kozystac z okreslonych instrumentów...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

bujanylas

Post autor: bujanylas » niedziela 25 kwie 2004, 00:03

Fruit jest prosty - a to pierwsze na co zwracam uwagę. Kiedy robię muzykę nie mam ochoty godzinami sobie tyłka zawracać jakąś hydrauliką (Reason). Co do brzmień są złe - lecz to można przecież obejść. Podpinam instrument VST i po sprawie. Ponadto właśnie kwestia otwartości tego programiku jest niezmiernie ważna. Co by o nim dobrego nie mówić to jednak mimo wszystko cacka-klocuszki w nim wykonane i tak zwykle lądują w CEP'ie, bo na robotę od A do Z, to on się raczej nie nadaje - nawet jeśli to ma być czysta elektronika.

(prywatne zdanie rzecz jasna)

Pester

Post autor: Pester » niedziela 25 kwie 2004, 00:57

...Parafrazując refren jednej z "piosenek" Behemotha napiszę "Fruity loops to the lions" hehe

Nie chodzi tu już nawet o jego możliwości, bo ktoś z talentem to i na jakimś archaicznym fast trackerze zrobi coś dobrego.

Fruity loops dlatego że jest banalnym programem jest ulubionym narzędziem "pracy" mUZYKÓW, którzy myślą że są Muzykami i przez to stał się (przynajmniej dla mnie) wizytówką lamerów. Proszę wszystkich używających FL na tym forum by się nie pieklili - nie mówię że każdy kto używa tego progsa to lamer, chodzi mi po prostu o to że nie słyszałem ani grama dobrej dojżałej muzyki która powstała na tym programie, za to chłamu nasłuchałem się tyle że jak rozmawiam z kimś kto robi muzę i słyszę od niego że robi na FL to z miejsca nie chce mieć z tym delikwentem do czynienia. ...

Fast tracker2 wciaz oferuje mozjiwosci nieosiagalne przy podobnym nakladzie pracy na "profesjonalnych" programach

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 25 kwie 2004, 01:48

......Parafrazując refren jednej z "piosenek" Behemotha napiszę "Fruity loops to the lions" hehe

Nie chodzi tu już nawet o jego możliwości, bo ktoś z talentem to i na jakimś archaicznym fast trackerze zrobi coś dobrego.

Fruity loops dlatego że jest banalnym programem jest ulubionym narzędziem "pracy" mUZYKÓW, którzy myślą że są Muzykami i przez to stał się (przynajmniej dla mnie) wizytówką lamerów. Proszę wszystkich używających FL na tym forum by się nie pieklili - nie mówię że każdy kto używa tego progsa to lamer, chodzi mi po prostu o to że nie słyszałem ani grama dobrej dojżałej muzyki która powstała na tym programie, za to chłamu nasłuchałem się tyle że jak rozmawiam z kimś kto robi muzę i słyszę od niego że robi na FL to z miejsca nie chce mieć z tym delikwentem do czynienia. ...

taa...ciekawe ,a Noon (taki producent Hip-hop 2 step...) z tego co słyszałem min. Robi na Fl , jeśli to co On robi nie uważasz za muzykę ,to sory,chyba ze jestes Bethowenem...

Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » niedziela 25 kwie 2004, 09:55

chodzi mi po prostu o to że nie słyszałem ani grama dobrej dojżałej muzyki która powstała na tym programie, za to chłamu nasłuchałem się tyle że jak rozmawiam z kimś kto robi muzę i słyszę od niego że robi na FL to z miejsca nie chce mieć z tym delikwentem do czynienia. ...

ja codziennie nasluchuje sie chlamu ktory powstal w najlepszych ponoc studiach, zrobiony przez najlepszych ponoc producentow, i na najlepszym ponoc sprzecie. Wiem doskonale ze mozna zrobic uzytek z kompozytora dzwonkow w telefonie komorkowym i efekt jest lepszy niz ten chlam ktorego jest przewazajaca ilosc w stacjach radiowych, telewizyjnych, budkach z hot-dogami...

przestancie sie klocic ktory soft jest lepszy na Boga, zacznijcie tworzyc, poznawac programy...

pozdrawiam t0m

ODPOWIEDZ