Głośny stuk przy włączaniu wzmaka

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
hanuman
Głośny stuk przy włączaniu wzmaka

Post autor: hanuman » piątek 09 kwie 2004, 00:29

posiadam heada marshall 8200 valvestate 2x100W (hybryda) .podłączam do niego kolumnę 1960 bv w trybie stereo. przy włączaniu wzmacniacza, nawet przy wszystkich potencjometrach volume/master ustawionych na zero pojawia się bardzo głośny basowy stuk. korzystałem z innych urządzeń marshalla , min z koncowki valvestate 8008 i taki efekt przy włączaniu nie wystepował. poważnie obawiam sie o głośniki w kolumnie, czy moje obawy są słuszne i jak myślicie co z wzmacniaczem/kolumną może byc nie tak?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Głośny stuk przy włączaniu wzmaka

Post autor: szkudlik » piątek 09 kwie 2004, 09:53

...posiadam heada marshall 8200 valvestate 2x100W (hybryda) .podłączam do niego kolumnę 1960 bv w trybie stereo. przy włączaniu wzmacniacza, nawet przy wszystkich potencjometrach volume/master ustawionych na zero pojawia się bardzo głośny basowy stuk. korzystałem z innych urządzeń marshalla , min z koncowki valvestate 8008 i taki efekt przy włączaniu nie wystepował. poważnie obawiam sie o głośniki w kolumnie, czy moje obawy są słuszne i jak myślicie co z wzmacniaczem/kolumną może byc nie tak?...

Stuki przy wlaczaniu koncowki mocy to bardzo typowe zachowanie - w kazdym wzmacniaczu przy uruchamianiu wystepuja rozmaite stany przejsciowe - chociazby konensatory musza sie naladowac do roboczego napiecia itd. W zwiazku z tym na wyjsciu wzmacniacza pojawiaja sie rozmaite przypadkowe przebiegi. Nie ma tu znaczenia sciszenie Volume (chociaz moze miec, te same reguly dotycza przdwzmacniaczy chociaz w mniejszym stopniu).

Zeby to wyeliminowac stosuje sie przekaznik i uklad czasowy dolaczajacy glosniki z opoznieniem, gdy wzmacniacz juz pracuje stabilnie w stanie ustalonym (tzw. uklad cichego startu)

Stany nieustalone podczas uruchamiania wystepuja we wszystkich wzmacniaczach mocy, w niektorych jednak nie sa slyszalne - to w wypadkach gdy wzmacniacz ma calkowicie symetryczna budowe i powstale przebiegi na wysjciu znosza sie wzajemnie. Druga mozliwosc to swiadome ksztaltowanie przebiegu stanu nieustalonego poprzez niuanse konstrukcji - tak aby dawal minimalne efekty na wysjciu. Takie wzmacniacze nie potrzebuja ukladow cichego startu... do momentu gdy sie cos w nich rozjedzie i symetria zniknie.

Nie znam glowy marshall 8200 wiec nie wiem czy uklady cichego startu sa tam zastosowane. Jezeli kiedys TA SAMA GLOWA startowala cicho, teraz zaczela stukac to lepiej oddac maszyne do przegladu - moze to swiadczyc o wyschnieciu jakiegos kondensatora. Jezeli stukala od samego poczatku to nie ma sie co przejmowac.

Czy takie stuki moga byc niebezpieczne dla glosnikow - trudno powiedziec. Zalezy ile niosa ze soba energi... jezeli jest to stuk taki ze glosniki "dobijaja" do granic swojego wychylenia to na pewno sa grozne. Jezeli jednak tylko jest to zwykly puk to nie powinno sie nic stac.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

hanuman

Re: Głośny stuk przy włączaniu wzmaka

Post autor: hanuman » wtorek 13 kwie 2004, 20:16

wielkie dzieki za wyczerpującą odpowiedź, wzmacniacz idzie do serwisu.

ODPOWIEDZ