Software vs. hardware

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
minimalmusic
Re: Software vs. hardware

Post autor: minimalmusic » poniedziałek 05 kwie 2004, 22:55

PS: panie i panowie brzmienie to kwestia gustu !!!!!!

...

tu chyba do konca zgodzic sie nie moge, poniewaz pewne okreslone brzmienie wyznacza swojego rodzaju minimum w muzyce..

sztuką samą w sobie jest wyrobienie i uzyskanie odpowiedniego brzmienia, odnalezienie go..

kanony muzyczne odpowiednio kreują to brzmienie.

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » poniedziałek 05 kwie 2004, 23:44

Widze że dużo tu już postów :D fajnie aha jeszcze jedno. A teraz wyobraźmy sobie że mamy 10 wyczek VST i 10 hardwarowych synthów. Przyjmijmy że VST posiadają takie brzmienia jak hardware, a mamy do dyspozycji mały pokoik i tam mamy studio. Chyba logiczne jest że KAŻDY wolałby VST no chyba że to jakiś debil jest i nie pieprzcie że wolicie mieć wszystko pod palcami bo to nie zmienia faktu że i tak soft prędzej czy później na 100000 % zastąpi hardware. Wiadomo dlaczego...
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » wtorek 06 kwie 2004, 02:30

oj chłopcze, widze, że nigdy nie miałeś klawiszy pod palcami..

nie wygłaszaj proszę takich opinii, bo sam jestem gotów Cię zagryźć.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 06 kwie 2004, 02:42

...oj chłopcze, widze, że nigdy nie miałeś klawiszy pod palcami..

nie wygłaszaj proszę takich opinii, bo sam jestem gotów Cię zagryźć....

a ja mam jeden zasadniczy argument na to, że wtyczki na współczesnych kompach są w stanie "zabuczeć" przynajmniej tak samo dobrze i rasowo, jak sprzętowy instrument. Widziałem i słyszałem na MM prezentacje MOTU MachFive i EMU EmulatorX. To mi wystarcza za wszystkie dywagacje. Ja się cieszę, że niedługo znowu będę miał Emulatora - tym razem w kompie

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » wtorek 06 kwie 2004, 08:51

Głównie do tworzenia muzyki wykorzystuję instrumenty virtualne. Kiedyś z zadartym nosem walczyłem o swoje, a tak naprawdę to tylko mi się wydawało, że tak wiele wiem o tworzeniu...muzyki. Często się nie zgadzałem z opiniami MB - teraz sądzę, iż byłem dupkiem i tylko wydawało mi się że tak wiele rozumiem. Często słyszę opinie zachodnich kapel na temat osób,którzy zajmują się tylko kolekcjonowaniem sprzętu i to że tak naprawdę nic nie robią tylko się zachwycają tym co mają. Ok można i tak. Kolega, który często robi wywiady z tymi zespołami często proszę go o to aby od casu do czasu zapytał o sprawy techniczne. Większość z tych zespołów nawet w połowie nie ma takich instrumentów o których wcześniej wspominaliście. Tworzą muzykę przede wszystkim na virtualnych instrumentach.

Stawiam na instrumanty VSTi. REAKTOR przcież to jest potęga.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » wtorek 06 kwie 2004, 09:27

Tak patrząc filozoficznie i fizycznie na świat no to żyjemy w świecie cyfrowym. Coś takiego jak analog występuje tylko w matematyce gdzie każdy ograniczony zbiór składa sie z nieskończonej ilości innych zbiorów a tamten składa sie też z nieskończonej iości itd itp. W świecie naszym mamy fizykę kwantową czyli jakies porcyjki które dostajemy od świata w postaci kwantów światła itd. A cyfra?? Przecież to też małe porcyjki tyle tylko że trochę większe. Kwanty i tu i tam. Jak kiedys się sprzeczano że dowolne ciało można dzielić w nieskończoność tak teraz już wiadomo no i dawno temu już wiedziano że tak nie jest że w końcu to się skończy.

Podsumowując myslę że analog to taka bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo...... dokładniejsza cyfra.
Nie ma co

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 06 kwie 2004, 10:17

Hmm... czy ktos moglby polecic mi VSTi ktory zastapi/skopiuje moje "analogowe" skrzypce? :)
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 06 kwie 2004, 10:30

...PS: panie i panowie brzmienie to kwestia gustu !!!!!!

...

tu chyba do konca zgodzic sie nie moge, poniewaz pewne okreslone brzmienie wyznacza swojego rodzaju minimum w muzyce..

sztuką samą w sobie jest wyrobienie i uzyskanie odpowiedniego brzmienia, odnalezienie go..

kanony muzyczne odpowiednio kreują to brzmienie....

Oczywiscie zgodze sie z tobą , ale gdy przewiniesz troszke do góry zobaczysz o co mi chodzi :)

Kazdy bedzie sie upierał przy swoim :) ty zapewne tez masz swoje ulubione brzmienia , które wg. Ciebie są naj naj naj ,i vst bądź prawdziwy synt oceniasz wg własnych preferencji :)

To od tego zalezy czy kupujesz to czy nie :) ( w pewnym stopniu):)

Ale np. przyjdzie do Ciebie jakis inny maniak brzmien i powie "stary co to jest ?":) ( to tylko przykład bez urazy )

Wg innych mozesz brzmiec tragicznie a wg innych fantastycznie :) hehe:)

Pewne gatunki muz . wymagają uzycia tego i tego i to nie podlega dyskusji :)

Więc dla kazdego cos innego :)

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 06 kwie 2004, 10:34

heh ale sie usmiecham

to chyba przez wiosne :)

Awatar użytkownika
minimalmusic