Commodore 64 + synteza mowy
witam!
na pewno wielu z was miało kiedyś commodore64. można było do niego kupic takie cartridge wpychane z tyłu. popularne były swego czasu cartridge " black box". pewne wersje posiadały syntezę mowy polskiej. sam mam teraz podobny cartridge - "quick box " i mam problem,bo nie wiem jak w nim uruchomic tę syntezę...
czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć co zrobić, commodorek przemówił do mnie ludzkim głosem????
pozdrawiam!
na pewno wielu z was miało kiedyś commodore64. można było do niego kupic takie cartridge wpychane z tyłu. popularne były swego czasu cartridge " black box". pewne wersje posiadały syntezę mowy polskiej. sam mam teraz podobny cartridge - "quick box " i mam problem,bo nie wiem jak w nim uruchomic tę syntezę...
czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć co zrobić, commodorek przemówił do mnie ludzkim głosem????
pozdrawiam!
Re: Commodore 64 + synteza mowy
...a nie bylo tak ze wkladalo sie blackboxa odpalalo "komputer"
i program sam sie uruchamial??Wpisywalo sie tekst i mogles "rozmawiac" ze swoim C
[addsig]

[addsig]
-->play your reason system<--
......a nie bylo tak ze wkladalo sie blackboxa odpalalo "komputer"
i program sam sie uruchamial??Wpisywalo sie tekst i mogles "rozmawiac" ze swoim C
...
ee... wpisywało się jakąś regułkę, której nie pamietam...co prawda jest w tym programie jakiś help, ale to co oni tam podaja nie działa...może cardridge jest walniety????
dlaczego piszesz komputer w cudzysłowie????

...
ee... wpisywało się jakąś regułkę, której nie pamietam...co prawda jest w tym programie jakiś help, ale to co oni tam podaja nie działa...może cardridge jest walniety????
dlaczego piszesz komputer w cudzysłowie????
dlaczego piszesz komputer w cudzysłowie????...
...bo lubie byc czasami ironiczny...
W porownaniu do dzisiejszych maszyn to C byl raczej kalkulatorem....
ale nie to jest tematem postu.Mozliwe ze jest walniety pokombinuj,przeciez nie skonczy sie to reintalacja systemu....
Pozdrawiam
[addsig]
...bo lubie byc czasami ironiczny...

[addsig]
-->play your reason system<--
A ja miałem SAM Reciter ładowany z taśmy. Wpisywało się, jak w basicu
komendę SAY, a w cudzysłowie tekst, wciskało Return i słuchało...
:)
:)
- Token_Ring
... A ja miałem SAM Reciter ładowany z taśmy. Wpisywało się, jak w basicu
Dokładnie

Jeżeli SAM (Software Automatic Mouth) jest już w cartridgu, to wywołujesz go po prostu poleceniem "SA". Receitera wywołujesz komendą "RE". A dalej to juz tak, jak napisał kolega Student. Do ustalenia wysokości dźwięku służy "PI xx", dla tempa używa się skrótu "SP xx", gdzie 0 < xx < 255. Poeksperymentuj.
Opis dotyczy Black Boxu w wersji 2.0, wzbogaconego o "Zintegrowany system syntezy polskiej mowy i dźwięku" - czy jakoś tak

W mojej wersji, aby zawartość cartridge'a była widoczna dla "komputera" (jak Mysza nazwał C64

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
- Token_Ring
Gwoli ścisłości:
Nie jest mi nic wiadomo na temat, jakoby nazwa Black Box cartridge'a dołączanego do C64 stała się główną inspiracją do powstania projektu muzycznego z lat osiemdziesiątych o tej samej nazwie, z Cathrine Quinoll w roli wokalistki

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
W porownaniu do dzisiejszych maszyn to C byl raczej kalkulatorem....
ale nie to jest tematem postu.Mozliwe ze jest walniety pokombinuj,przeciez nie skonczy sie to reintalacja systemu....
Pozdrawiam
Troche szacunku kolego!!

Troche szacunku kolego!!
www.blaviken.com
C-64 to Legenda!
Muszę odkopać to cacko gdzieś ze swojej 'graciarni'
Muszę odkopać to cacko gdzieś ze swojej 'graciarni'

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
...C-64 to Legenda!
Nie to żebym sie czepiał ale pierwsze digitalizacje nagrań robiłem na tym sprzęcie. W standardwą pamięc wchodziło z 10 sekund monofonicznego nagrania (4bity/8kHz) ale wszyscy znajomi kiwali głowami nad tymi niesamowitymi możliwościami C=64...
Nie to żebym sie czepiał ale pierwsze digitalizacje nagrań robiłem na tym sprzęcie. W standardwą pamięc wchodziło z 10 sekund monofonicznego nagrania (4bity/8kHz) ale wszyscy znajomi kiwali głowami nad tymi niesamowitymi możliwościami C=64...

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...