Wtyczki PSP

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza
Wtyczki PSP

Post autor: mysza » czwartek 01 kwie 2004, 12:52

Bardzo powaznie zastanawiam sie nad zainwestowaniem we wtyczki PSP!Na mysli mam Vintage Warmer, pakiety Stereo Pack i Mix Pack i jednego z Lexiconow.Jesli chodzi o VW i PSP42(lub 84) to nie mam najmniejszych watpliwosci jesli chodzi o przeznaczenie!Jednak mam pytanie odnosnie wtyczek z Stereo i Mix Pack`ow.Wstepne pojecie o nich mam ale chcialbym sie dowiedziec ktore z nich nadaja sie do obrobki pojedynczych sladow,calych miksow i "premasteringu"?Pytanie kieruje do Panow z PSP ale jesli ktos jest uzytkownikiem tych wtyczek to bardzo prosze o wyrazenie swojego zdania....Pozdrawiam
[addsig]
-->play your reason system<--

zabojad

Re: Wtyczki PSP

Post autor: zabojad » czwartek 01 kwie 2004, 18:09

No wlasnie. Ja za kilka miesiecy (kiedy bedzie gotowka) tez planuej zakup wtyczek PSP.

Mam z koleji pytanie na temat tego ich equalizerka parametrycznego. Czy moze ktos doswiadcza jego pracy na codzien i moglby sie podzielic wrazeniami??????
GG: 3639545

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » czwartek 01 kwie 2004, 18:56

Po zapoznaniu sie z informacjami o wtyczkach zamieszconych na stronie producenta juz chyba wszystko wiem...moze trafi mi sie teraz jakas promocja...??
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 01 kwie 2004, 20:47

...No wlasnie. Ja za kilka miesiecy (kiedy bedzie gotowka) tez planuej zakup wtyczek PSP.

Mam z koleji pytanie na temat tego ich equalizerka parametrycznego. Czy moze ktos doswiadcza jego pracy na codzien i moglby sie podzielic wrazeniami??????...

MasterQ jest rewelacyjny.

Pomimo, że nie mam rewelacyjnych odsłuchów (Event PS-5) to słychać każdą drobną zmianę

szczególnie 'muzyczny' jest tryb FAT. Ma swoj charakter !

Zjada troche mocy procesora - ale jezeli ograniczyc sie do najwazniejszych sladow albo szyn to jest to potega.

Kolejne brawa dla PSP za swietny produkt (szczegolnie w polaczeniu z jego swietna cena w promocji dla posiadaczy VW
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 01 kwie 2004, 21:07

Lexicon PSP42 polecam jako prosty w uzyciu delay z charakterem, tam gdzie trzeba zrobic prosty efekt np na wokalu, PSP84 to juz zupelnie inna maszyna mimo, ze dzieli z 42 podstawy pracy. PSP84 to maszyna do kreacji (podobnie jak Nitro choc oczywiscie koncept zupelnie inny).

MasterQ zostal zbudowany z mysla o maksymalnej neutralnosci, uzyte techniki zblizaja go brzmieniem do wzorcow analogowych (w najlepszym tego slowa znaczeniu). Trzeba posluchac zeby zobaczyc czy warto...

MixPack to juz narzedzia typowo mikserskie a wiec przetwarzanie sciezek. Polecam jesli poszukujesz soczystej kompresji i innych procesorow dajacych analogowe zabarwienie.

Najlepiej jednak sciagnac z naszej strony wersje demo i samemu posluchac co w jakich sytuacjach sprawdza sie najlepiej.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

www.PSPaudioware.com

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 01 kwie 2004, 22:23

......No wlasnie. Ja za kilka miesiecy (kiedy bedzie gotowka) tez planuej zakup wtyczek PSP.

Mam z koleji pytanie na temat tego ich equalizerka parametrycznego. Czy moze ktos doswiadcza jego pracy na codzien i moglby sie podzielic wrazeniami??????...

MasterQ jest rewelacyjny.

Pomimo, że nie mam rewelacyjnych odsłuchów (Event PS-5) to słychać każdą drobną zmianę

szczególnie 'muzyczny' jest tryb FAT. Ma swoj charakter !

Zjada troche mocy procesora - ale jezeli ograniczyc sie do najwazniejszych sladow albo szyn to jest to potega.

Kolejne brawa dla PSP za swietny produkt (szczegolnie w polaczeniu z jego swietna cena w promocji dla posiadaczy VW ...

No wlasnie. Majac procesor okolo 2.5 GHz. dobrze zkonfigurowany z plyta glowna RAM - PONAD 1000 MB - pracujac na Cubase sx - chcialbym na okolo 40 - 45 sladach zapiac po 2 - 3 wtyczki. Na kazdym sladzie PSP VW i MASTER Q....ciekaw jestem czy sprzet ten mi wyrobi...czy MASTER Q nie jest za bardzo procesozerny???? Zreszta slyszalem, ze wszystkie wtyczkowe rozbudowane korektory parametryczne zjadaja duzo mocy procesora....

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 01 kwie 2004, 22:43

No wlasnie. Majac procesor okolo 2.5 GHz. dobrze zkonfigurowany z plyta glowna RAM - PONAD 1000 MB - pracujac na Cubase sx - chcialbym na okolo 40 - 45 sladach zapiac po 2 - 3 wtyczki. Na kazdym sladzie PSP VW i MASTER Q....ciekaw jestem czy sprzet ten mi wyrobi...czy MASTER Q nie jest za bardzo procesozerny???? Zreszta slyszalem, ze wszystkie wtyczkowe rozbudowane korektory parametryczne zjadaja duzo mocy procesora.......

z moich osobistych doswiadczen wynika ze bys sie nie wyrobil ... chyba ze uciekniesz sie do Freeze (ktora to funcja nie istnieje w cubase dla efektow (istnieje tylko w wersji 2+ dla instrumentow VST)) - np. uzywajac wtyczki fx freeze.

Takie zycie - na chwile dzisiejsza chyba nie ma komuputera ktory wytrzymal by cos takiego. Choc jak wynika ze slow PSP - pozeranie mocy przez VW zalezy od ustawien.

Nie mniej chyba sie nie wywiniesz od FXfreeze - lub submixow, a przeciez w miksie wypada jszcze zalowyc jakis delay, reverb ... czy cos jeszcze.

Wracajac do MasterQ - przyznam, ze pomimo, ze wave'sy mja do 10 punktow equalizacji, to zdecydowanie bardziej 'muzycznie' brzmi MasterQ - jakos tak 'lepi' sie do muzyki. Waves'y sa bardzo precyzyjne - ale jak skalpel.

Jak mialbym dac jakas analogie - to wavesy to tak jak manipulowaw rackowym korektorem (skutecznie), a MasterQ to tak jakbys zmienial artykulacje na instrumencie.

Oczywiscie MasterQ tez da sie ustawic bardzo 'poprawnie', precyzyjnie i przezroczyscie ... nie mniej jedak juz po chwili krecenia czujesz ze masz doczynienia z czyms wiecej
Warszawa - 'home' studio

zabojad

Post autor: zabojad » piątek 02 kwie 2004, 02:02

No to mnie zmartwiles kolego....

Chce korzystac z Cubase - ale chce uzywac go tyko do edycji sladow. Efekty oczywiscie rackowe (raczej do nagrywania i masteringu - cokolwiek to znaczy) i wtyczki PSP

Widze, ze bede musial po prostu zgrywac jeden slad obrobiony. Z tymi 40 sladami to chyba troche przesadzilem - moze wystarczy miedzy 25 a 30...

A swoja droga to zastanawiam sie jakiego kompa kupic. Wiadomo, ze bedzie to pecet - ale skoro nawet najszybszy procesor teraz nie jest wstanie pociagnac calej mojej sesji z wtyczkami na sladach - to nie wiem czy nie kupic czegos slabszego i tanszego..... no i tak bede musial robic podgrupy i zgrywanie zrobionych sladow....

Nie przewiduja tej funkcji freeze w nowej wersji Cubase przypadkiem ? Przyznam sie, ze interesuja mnie tylko ten program - ze wzglesu na cene - a mi jest potrzebny tylko edytor.....Wtyczki wtyczkami - ale jak sie je chce maksymalnie dobrze wykorzystac to tzreba miec cholernei szybki komp - i okazuje sie, ze to za malo ....

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » piątek 02 kwie 2004, 07:59

...No wlasnie. Majac procesor okolo 2.5 GHz. dobrze zkonfigurowany z plyta glowna RAM - PONAD 1000 MB - pracujac na Cubase sx - chcialbym na okolo 40 - 45 sladach zapiac po 2 - 3 wtyczki. Na kazdym sladzie PSP VW i MASTER Q....ciekaw jestem czy sprzet ten mi wyrobi...czy MASTER Q nie jest za bardzo procesozerny???? Zreszta slyszalem, ze wszystkie wtyczkowe rozbudowane korektory parametryczne zjadaja duzo mocy procesora.......

Pytanie - po co Ci VW i MQ na wszystkich sladach? Mozesz je sobie oczywiscie zapiac (i wylaczyc) w domyslnym projekcie ale zalecam uzywanie kazdych wtyczek z umiarem - tam, gdzie naprawde sa potrzebne.

> Oczywiscie MasterQ tez da sie ustawic bardzo 'poprawnie', precyzyjnie i przezroczyscie ... nie mniej jedak juz po chwili krecenia czujesz ze masz doczynienia z czyms wiecej ...

To ciekawe bo wlasnie MasterQ zostal zrobiony tak, zeby pracowac przezroczyscie, tzn jak najwierniej przeprowadzac proces korekcji

W przypadku MQ wyswietlana jest zeczywista charakterystyka filtrow co wcale nie jest regula wsrod najlepszych korektorw.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

PSPaudioware.com

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » piątek 02 kwie 2004, 12:30

...Bardzo powaznie zastanawiam sie nad zainwestowaniem we wtyczki PSP!......

I masz racje. Bedzie to bardzo dobra inwestycja.

Osobiscie pracuje na tych wtryczkach (VW, MQ, MixPack1,7,StereoPack).

i jestem bardzo, bardzo zadowolony

Pomine tu sprawe kosztow bo cena jest bardzo atrakcyjna. Ponadto mozesz byc pewien ze za chwile pojawia sie uaktualnienia, a ty zostaniesz o tym poinformowany w pierwszej kolejnosci.

W razie problemow - potrzeby informacji wykrecasz numer lub piszesz i masz blyskawiczna odpowiedz i to w ojczystym jezyku.

Upodobania ludzi sa rozne. Przyzwyczajenia rowniez.

Jednak gdy zaczniesz prace z tymi wtyczkami zrezygnyjesz z wielu innych.

Uzywam tych wtyczek pracujac na leciwym sprzecie.

PIII 850 / 768 Ram / Win 2000 / Cubase SX2

i na prawde mozna zrobic wiele, przeciez nie chodzi o to , aby odpalic jak najwieksza ilosc wtyczek.

Zycze udanego zakupu i moc satysfakcji.

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ