Pad perkusyjny

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
student
Re: Pad perkusyjny

Post autor: student » wtorek 30 mar 2004, 22:02

...Tutaj trzeba by pokombinowac z jakims mikrokontrolerem ktory by interpretowal sygnal i przetwarzal go na sile uderzenia (velocity) i generowal MIDI...

Owszem , była możliwość wyczulenia całości na siłę uderzenia w pad.....

:)
[Post edytowany przez Admina w dniu 31/03/2004]

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » środa 31 mar 2004, 07:01

w sumie, tak na dobra sprawe to obyloby sie (u mnie oczywiscie) nawet bez czulosci na sile uderzenia, chociarz-wiadomo-jakby ktos zrobil z tym to byloby swietnie..

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 31 mar 2004, 07:46

Moze niech ktos wstepnie oszacuje koszta :)

;)

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » czwartek 01 kwie 2004, 08:12

co jest?

czyzby nasz pad padl?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 09:17

Witajcie

Chciałbym troszeczke wrócic do tematu . W moim kurzweilu mam 3 wejscia na pedały wolne , pomyslałem ze moge je wykorzystać tak samo jak przyciski obok pitch band SW1 i SW2 .Chciałbym zbudować sobie prostego pada. Zasada działania jest prosta ,jednak chciałbym zrobic to na wzrór" placków "

akai.

Wiadomo ze tutaj mikrostyk załatwi sprawe jednak ja bym prosił o wskazówki z jakich materiałów najlepiej i jak to wykonać. Jeśli wytne kawałek gumy i nałoze na mikrostyk to przy nacisnieciu np lekko z prawej moze ulec uszkodzeniu . Jak zrobic to tak aby był to tak "równy "pad jak np w klasyku alesis sr16 albo wspomniany akai ?

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
abor

Post autor: abor » sobota 21 sty 2006, 11:27

...Witajcie

Chciałbym troszeczke wrócic do tematu . W moim kurzweilu ...

Wtiam! A ja tak z całkiem innej beczki...a jak Ci się ów Kurzweil sprawuje? Podzieliłbyś się wrażeniami... o k2500 xs chodzi? Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 sty 2006, 11:58

mozesz wstawic 4 mikrostyki na rogach i masz problem z glowy - choc zamiast mikrostykow lepszym rozwiazaniem beda gumki przewodzace.....

co do czulosci na nacisk trzeba by wykorzystac najlepiej elementy jakiegos klawisza tyle ze zamiast klawiszy skorzystac z padow....

oczywiscie o ile uda ci sie dostac w tym kraju wszystkie elementy potrzebne do budowy

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 21 sty 2006, 12:14

TU jest opis wykonania pada z przetwornikiem piezo.. koszt kolo 100-150zl.. do tego trzeba jeszcze tylko uklad elektroniczny przetwarzajacy sygnal z przetwornika na komunikaty midi
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 12:24

Wtiam! A ja tak z całkiem innej beczki...a jak Ci się ów Kurzweil sprawuje? Podzieliłbyś się wrażeniami... o k2500 xs chodzi? Pozdrawiam

Chodzi o wersje K2500x .Kupiłem na ebay z folią na wyswietlaczu poprostu nowy sprzęt.

Jestem na etapie rozgryzania go ,instrukcja chyba po Polsku nie dostepna , ale jest bardzo przyjazny . Najwazniejsze jest to ze podczas zmiany z programu w program nie urywa brzmienia , to samo tyczy setup ( 8 sterf). Mozesz przechodzic z prog do setup i ciagle nie przerywa.

Mam 128 mb ramu wiec faszeruje go samplami .Ogólnie to instrument w którym wsztystko mozesz zmienic 900 miejsc na własne ustawienia odzielnie progr jak i setup . Ma kb3 ( emulacje hammonda) ,dwa ribbony ( dłuzszy moze byc podzielony na 3 strefy ) . Jako sterownik jest naprawde świetny .

Moze aby nie smiecic chętnie udziele wiecej informacji na @ .

mozesz wstawic 4 mikrostyki na rogach i masz problem z glowy - choc zamiast mikrostykow lepszym rozwiazaniem beda gumki przewodzace.....

co do czulosci na nacisk trzeba by wykorzystac najlepiej elementy jakiegos klawisza tyle ze zamiast klawiszy skorzystac z padow....

oczywiscie o ile uda ci sie dostac w tym kraju wszystkie elementy potrzebne do budowy.

Z tymi gumkami to dobry pomysł ( poszukam ).Kolega podsunął mi patent z "padami" z keyboardów z targu ( thompsony i inne ) .

Mam tutaj jakis mikrostyk i jak bym sie uparł to kciukiem bym go nacisnął jednak moge sie minąc bo to małe ;)

Pozdrawiam i dzieki :)

Moze ktos juz próbował zrobic sobie coś na wzór akai ?:)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 21 sty 2006, 12:30

...TU jest opis wykonania pada z przetwornikiem piezo.. koszt kolo 100-150zl.. do tego trzeba jeszcze tylko uklad elektroniczny przetwarzajacy sygnal z przetwornika na komunikaty midi

...

Dzieki za link , jednak z tym układem przetwarzającym bedzie chyba problem , bo musiał by to być jakis alesis , albo dtx yamahy , jest jeszcze roland no ale i tak cena wtedy wyniesie mniej wiecej tyle co pad akai .

Chyba ze sie myle i wystarczy podpiąc do tego jack, bo to jaką nute wyzwole ustawie w instrumencie .

ODPOWIEDZ