Chłodzenie olejem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Chłodzenie olejem

Post autor: DJOZD » poniedziałek 29 mar 2004, 22:56

...Widzę, że każdy próbuje wiecej gwiazdek zdobyć odpowiadając na ten post to ja też. poważnie....

Czasami mam wrażenie że faktycznie niektórzy to piszą tylko i wyłączne po to żeby nabijc sobie punkty. Zamiast konkretnych wypowiedzi przewijam posty bo nie ma w nich wiele wartości. Jakaś dziecinna pogoń za gwiazdkami.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 30 mar 2004, 00:43

... ...Widzę, że każdy próbuje wiecej gwiazdek zdobyć odpowiadając na ten post to ja też. poważnie....

Czasami mam wrażenie że faktycznie niektórzy to piszą tylko i wyłączne po to żeby nabijc sobie punkty. Zamiast konkretnych wypowiedzi przewijam posty bo nie ma w nich wiele wartości. Jakaś dziecinna pogoń za gwiazdkami. ...

Widzisz, bo problem jest w tym, że mało jest ludzi, którzy widzą powodzenie projektu chłodzenia innego niż szumiący aż do bólu wentylator. Wodne chłodzenie niektórzy lekko przełknęli, ale tylko niektórzy. Niedowiarkowie z góry uznali projekt przedstawiony w artykule EiS na nierealny. Ponieważ uważając, że nic nie potrafią sami zrobić, sadzą tak samo o innych. Zaobserwować można było to we wcześniejszym temacie na ten temat. Oczywiście, kiedy ktoś wystawił na światło dzienne projekt jeszcze bardziej zwariowany to niektórym olej w komputerze od razu z kojarzył się z frytkownicą.

Cóż nie każdy musi się zgadzać z poglądami jednego czy drugiego autora na temat chłodzenia wodnego , czy olejowego ale ludzie więcej tolerancji dla konstruktorów. Nie podoba ci się projekt to, go nie rób. Zaszyj się w czterech ścianach i patrz w to co ci zaoferował sklep komputerowy w blaszanej obudowie z nalepką na rogu „ Plomba gwarancyjna”.

I to na tyle

Pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 30 mar 2004, 07:46

Przypomniałem sobie, że w jakimś czasopiśmie komputerowym (Chip albo PC WorldComp...) widziałem sposób na zanurzenie twardego dysku w wodzie. Chodziło o coś podobnego do nylonowej torby z HDD umieszczonej w zbiorniku. Radykalne chłodzenie i cisza. Myślę że w oleju też będzie działać. Do HDD nie może się dostać żaden płyn, bo głowice pracują blisko talerzy unosząc się na poduszce powietrznej, która ulegnie zniszczeniu. Sam się nad tym zastanawiam, gdyż mam od roku chłodzenie wodne i teraz najgłośniejsze są u mnie twarde dyski (te ciche Barracudy wydają jakiś ciągły gwizd - sprawdziłem 3 sztuki). Każdy dobry pomysł jest tu mile widziany. Te problemy są dla muzyka wbrew pozorom poważne. Spróbujcie wsłuchiwać się w szumy nagrania i różne przydźwięki, jak tu szum z PC zagłusza wszystko. Chyba że ktoś ogłuchł na dyskotekach, to mu jest wszystko jedno.

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » wtorek 30 mar 2004, 11:47

...Przypomniałem sobie, że w jakimś czasopiśmie komputerowym (Chip albo PC WorldComp...) widziałem sposób na zanurzenie twardego dysku w wodzie. Chodziło o coś podobnego do nylonowej torby z HDD umieszczonej w zbiorniku. Radykalne chłodzenie i cisza. Myślę że w oleju też będzie działać. Do HDD nie może się dostać żaden płyn, bo głowice pracują blisko talerzy unosząc się na poduszce powietrznej, która ulegnie zniszczeniu. Sam się nad tym zastanawiam, gdyż mam od roku chłodzenie wodne i teraz najgłośniejsze są u mnie twarde dyski (te ciche Barracudy wydają jakiś ciągły gwizd - sprawdziłem 3 sztuki). Każdy dobry pomysł jest tu mile widziany. Te problemy są dla muzyka wbrew pozorom poważne. Spróbujcie wsłuchiwać się w szumy nagrania i różne przydźwięki, jak tu szum z PC zagłusza wszystko. Chyba że ktoś ogłuchł na dyskotekach, to mu jest wszystko jedno....

ja kupiłem sobie na allegro korkowe etui na hdd za jakieś grosze. jest cichutko :). jednak temperatura dysku podskoczyła jakieś 10 stopni - teraz w środku (w etui) jest 50 stopni max - np podczas robienia testu antyvir całego hdd. Zaznaczę jednak że mój dysk to seagate 5400obr

7200 pewnie poszło by z dymem :p. Ale dlaczego nie pójść by na jakiś kompromis??

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 30 mar 2004, 15:04

...te ciche Barracudy wydają jakiś ciągły gwizd - sprawdziłem 3 sztuki....

Dziwne. Mam 2 sztuki. Modele IV i 7200.7. IV (z blachą od spodu) jest idealnie cichy. Nie piszczy i nie "trukocze" przy zapisie. 7200.7 "trukocze" choć nie miał i to jest trochę irytujące.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 30 mar 2004, 15:44

Do HDD nie może się dostać żaden płyn, bo głowice pracują blisko talerzy unosząc się na poduszce powietrznej, która ulegnie zniszczeniu.

Nie ma mozliwosci aby do hermetycznie zamknietej obudowy hdd cokolwiek sie dostalo, wiec obawy o "poduszke powietrzna" sa zupelnie bezzasadne. Oczywiscie wszystko jest kwestia cisnienia...

hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 30 mar 2004, 15:52

Z reszta tak jak ktos napisal watpie zeby cieplo bylo oddawane do "calego" oleju gdy stoi on w miejscu!

Za odbior ciepla odpowiada taki parametr oleju jak cieplo wlasciwe (oczywiscie wsrod tony innych waznych czynnikow), a nie jego przeplywnosc. Zatem olej nie musi "ruszac" sie, pod warunkiem, ze ma rowniez gdzie oddawac cieplo. Sprawe zalatwic moze np. duza objetosc. Rozumiem, ze w tym przypadku olej oddawalby cieplo przez powierzchnie sciany akwarium wiec nie powinno byc klopotu.

hubi

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 30 mar 2004, 15:52

......te ciche Barracudy wydają jakiś ciągły gwizd - sprawdziłem 3 sztuki....

Dziwne. Mam 2 sztuki. Modele IV i 7200.7. IV (z blachą od spodu) jest idealnie cichy. Nie piszczy i nie "trukocze" przy zapisie. 7200.7 "trukocze" choć nie miał i to jest trochę irytujące....

No i właśnie. Żaden z próbowanych przeze mnie dysków nie miał blachy od spodu. Pewnie to jakaś inna seria, ale jak tu można coś wybrać dla siebie, kiedy w sklepie jest tylko jeden model i sprzedawcy zapewniają, że nigdy nie mieli innych?

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » wtorek 30 mar 2004, 22:02

to jest na stówe fotomontaż
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » wtorek 30 mar 2004, 22:03

jak mi udowodnicie że to prawda to uwierze :D
aro - ruda ślaska