Uziemienie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Grey
Re: Uziemienie

Post autor: Grey » wtorek 30 mar 2004, 17:15

Uspokujcie się eletrycy!

Jak narazie tylko Marceli starał się odpowiedzieć na moje pytanie.

Kompletnie mnie nie intersuje jakie napięcie jest na obudowie.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 30 mar 2004, 17:52

Na obudowie komputera (za sprawą kondensatorów w zasilaczu) wystepuje połowa napięcia zasilania

Ale mnie to zainteresowało. Czy to napięcie jest urzyteczne? Czy jest taka mozliwość aby te 110V satnowiło jakieś zagrożenie? Czy jest tak amozliwość aby kiedy dotknę jakiegoś miejsca obudowy poczuje na własnej skórze? Sam chyba nie wiedziałem że na mojej obudowie ciągle jest napiecie o ktorym nie wiedziałem. Dlaczego nigdy nie pokopało mnie dotykając tej obudowy (pomijając miejsca izolowane oczywiście) - i dlaczego to napięcie tam jest ,jak to jest rozwiązane w sensie połączenia? - sory za moze glopie pytanie.

Grey

Post autor: Grey » wtorek 30 mar 2004, 18:04

...Na obudowie komputera (za sprawą kondensatorów w zasilaczu) wystepuje połowa napięcia zasilania

Ale mnie to zainteresowało. Czy to napięcie jest urzyteczne? Czy jest taka mozliwość aby te 110V satnowiło jakieś zagrożenie? Czy jest tak amozliwość aby kiedy dotknę jakiegoś miejsca obudowy poczuje na własnej skórze? Sam chyba nie wiedziałem że na mojej obudowie ciągle jest napiecie o ktorym nie wiedziałem. Dlaczego nigdy nie pokopało mnie dotykając tej obudowy (pomijając miejsca izolowane oczywiście) - i dlaczego to napięcie tam jest ,jak to jest rozwiązane w sensie połączenia? - sory za moze glopie pytanie. ...

To miło DJOZD z twojej strony, że zmieniasz mi wątek w dyskusję o napięciu na obudowie. Bardzo to sobie cenię na ty forum.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 30 mar 2004, 18:29

Przepraszam za wtargnięcie bez pytania, zapomnialem zapytac. Twój wątek jest oczywiście pierwszorzędny, ale zagadnienie wydaje mi się dość ciekawe. Jesli przeszkadza ci to do tego stopnia - dobrze. mogę rozpocząc nowy temat.

Awatar użytkownika
Andrzej1

Post autor: Andrzej1 » wtorek 30 mar 2004, 20:06

Czytajcie wszyscy Panowie, którzy się tu wypowiadali.Na obudowie komputera w stosunku do sieci nie powinno występować jakiekolwiek napięcie ponieważ zasilacz w komputerze jest przetwornicą i jest odizolowany od sieci. Jeżeli niema gniazdka z tzw bolcem to też możemy sobie do woli użytkować komputer, mikser itp., a stosowanie listw tzw. komputerowych w akustyce to czyste nie porozumienie czasami wprowadza ona zakłócenia itp. (filtr zastosowany w listwie posiada kondensatory które są połączone z masą i zdarzały się przypadki zwarcia tych kondensatorów do masy co powodowało podanie fazy na obudowę która była uziemiona po przez kabel zasilający).

Jeżeli już koniecznie chcemy mieć gniazdko z bolcem a nie mamy położonego kabla trójżyłowego, a tylko dwużyłowy to za pomocą próbówki neonówki znajdźmy fazę(najczęściej kolor brązowy lub czarny) i przewód zerowy, który ( przewód zerowy najczęściej kolor niebieski) wystarczy zmostkować z bolcem i w ten sposób uzyskamy tzw. uziemnienie.MOSTKUJEMY PRZEWÓD ZEROWY Z BOLCEM A NIE FAZOWY

Po zmostkowaniu sprawdzając próbówką neonówką bolec nie powinna się ona zaświecić.

A wracając do informacj że na obudowie komputera występuje napięcie 110V to podajem do wiadomości że na nie podłączonym bolcu w gniazdku też można stwierdzić napięcie w stosunku do fazy (czysta indukcja którą powodują mierniki cyfrowe)

Grey

Post autor: Grey » wtorek 30 mar 2004, 20:31

O tak, był sobie wątek jakich wiele i uleciał w siną dal
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » wtorek 30 mar 2004, 21:59

...Czytajcie wszyscy Panowie, którzy się tu wypowiadali.Na obudowie komputera w stosunku do sieci nie powinno występować jakiekolwiek napięcie ponieważ zasilacz w komputerze jest przetwornicą i jest odizolowany od sieci. Jeżeli niema gniazdka z tzw bolcem to też możemy sobie do woli użytkować komputer, mikser itp., a stosowanie listw tzw. komputerowych w akustyce to czyste nie porozumienie czasami wprowadza ona zakłócenia itp. (filtr zastosowany w listwie posiada kondensatory które są połączone z masą i zdarzały się przypadki zwarcia tych kondensatorów do masy co powodowało podanie fazy na obudowę która była uziemiona po przez kabel zasilający).

Jeżeli już koniecznie chcemy mieć gniazdko z bolcem a nie mamy położonego kabla trójżyłowego, a tylko dwużyłowy to za pomocą próbówki neonówki znajdźmy fazę(najczęściej kolor brązowy lub czarny) i przewód zerowy, który ( przewód zerowy najczęściej kolor niebieski) wystarczy zmostkować z bolcem i w ten sposób uzyskamy tzw. uziemnienie.MOSTKUJEMY PRZEWÓD ZEROWY Z BOLCEM A NIE FAZOWY

Po zmostkowaniu sprawdzając próbówką neonówką bolec nie powinna się ona zaświecić.

A wracając do informacj że na obudowie komputera występuje napięcie 110V to podajem do wiadomości że na nie podłączonym bolcu w gniazdku też można stwierdzić napięcie w stosunku do fazy (czysta indukcja którą powodują mierniki cyfrowe)...

To sobie mostkuj. :)

Mierniki powodują indukcję....

Fachowcy.....

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 30 mar 2004, 22:18

A kto ci takich bajek na opowiadał? Zdajesz sobie sprawe co to znaczy 110V na obudowie, chyba nie.

Na obudowie komputera (za sprawą kondensatorów w zasilaczu) wystepuje połowa napięcia zasilania :)

...

Monter gdyby tak było to już dawno byś odwiedzał to forum z zaświatów.

Jeżeli wystąpiłoby takie napięcie to ty byś został porażony prądem.

I właśnie po to się uziemia jakiegokolwiek urządzenia także komputer, aby uchronić użytkownika przed wystąpieniem na obudowie jakiegokolwiek potencjału.

Uziemienie nie ma nic wspólnego z zabezpieczeniem komputera przed piorunami czy przed przepięciami wychodzącymi z sieci energetycznej. Do tego stosuje się inne urządzenia np.: odgromniki, ograniczniki przepięć, warystory itp. To cały układ zasilania domu musi być zrobiony od przyłącza energetycznego do komputera tak, aby spełniał te wymagani

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 31 mar 2004, 00:07

DNO !!!!!!!! Grey swoje a Panowie swoje. Wyrazienie Grey pisze ze nie chodzi mu o napiecie na obudowie i nne rozwody. Rzeczwiscie nie dziwe mu sie ze pisze do mnie na gg ze tu jest bada *^*#@&@*%&@. Sprawa prosta znasz odp na pytanie w poscie ? Odpowiedz. Jak chcesz rozwodzic sie na poboczne tematy to zrób włsnego posta. Hmm sam sie zdenerwowałem bo widze ze niektórzy to sobie nic z prosby autora posta nie robia - to juz chamstwo i ignoracja.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 31 mar 2004, 00:14

...DNO !!!!!!!! Grey swoje a Panowie swoje. Wyrazienie Grey pisze ze nie chodzi mu o napiecie na obudowie i nne rozwody. Rzeczwiscie nie dziwe mu sie ze pisze do mnie na gg ze tu jest bada *^*#@&@*%&@. Sprawa prosta znasz odp na pytanie w poscie ? Odpowiedz. Jak chcesz rozwodzic sie na poboczne tematy to zrób włsnego posta. Hmm sam sie zdenerwowałem bo widze ze niektórzy to sobie nic z prosby autora posta nie robia - to juz chamstwo i ignoracja. ...

Co ty nie powiesz .

To tak jak by powiedzieć" Bez bęzyny samochód nie pojedzie" to by było proste ale mało zrozumiałe. Jeżeli chce odpowiedzi to musi znać skutki uziemiania i nie uziemiania. Jeżeli mu nie chodzi o napięcie na obudowie to o co mu chodzi ? Uziemienie spełnia określoną funkcję. I skoro z tego co czyta jescze nic nie zrozumiał to ja nie wiem jak to opisać.

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ