PSP i opóźnienia!
Do edycji ścieżek audio korzystam z Sound Forge 6.0. Gdy chcę obrobić jakiś track np. wtyczką PSP Vintage Warmer w efekcie otrzymuję opóźnienie rzędu kilku milisekund. Być może nie sprawiałoby to większego kłopotu, ale gdy chcę na tej samej ścieżce użyć kilka razy tej wtyczki problem staje się coraz większy, dlatego, że gdy następnie tą ścieżkę wrzucam do Cubase wyraźnie słychać brak synchronizacji. Co prawda można to zrobić ręcznie, ale czy jest jakieś ustawienie we samej wtyczce, bądź w Sound Forgu, które by eliminowało ten problem, bo przecież z wtyczkami Waves nie ma tego typu problemu? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Re: PSP i opóźnienia!
Dodam, że pracuję na komputerze PIII 800MHz, z kartą WaMi Rack 192L, Windows XP. Wcześniej miałem Sopund Blastera Live Platinum 5.1 i miałem ten sam problem, więc to chyba nie zależy od karty dźwiękowej...
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Witam,
Czesc naszych wtyczek, w tym PSP VintageWarmer nie maja kompensacji opoznienia, szczegolnie dotyczy to wersji DX. Wlasnie jestesmy w trakcie przygotowywania powaznego uaktualnienia wiekszosci plug-inow i tym razem mamy nadzieje, ze kompensacja bedzie dzialac poprawnie - takze w aplikacjach DX. Niesprawdzalem jak jest w przypadku SoundForge ale mam nadzieje, ze tak zaawansowany edytor obsluguje kompensacje opoznienia.
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
Czesc naszych wtyczek, w tym PSP VintageWarmer nie maja kompensacji opoznienia, szczegolnie dotyczy to wersji DX. Wlasnie jestesmy w trakcie przygotowywania powaznego uaktualnienia wiekszosci plug-inow i tym razem mamy nadzieje, ze kompensacja bedzie dzialac poprawnie - takze w aplikacjach DX. Niesprawdzalem jak jest w przypadku SoundForge ale mam nadzieje, ze tak zaawansowany edytor obsluguje kompensacje opoznienia.
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
Czesc naszych wtyczek, w tym PSP VintageWarmer nie maja kompensacji opoznienia, (..) Wlasnie jestesmy w trakcie przygotowywania
czyli na dzisiaj: po kazdym zastosowaniu VW po prostu wytnij z poczatku pliku tyle probek co wynosi jego delay.
Pytanie tylko ile wycinac, bo chyba nie widze tego info w instrukcji....?
czyli na dzisiaj: po kazdym zastosowaniu VW po prostu wytnij z poczatku pliku tyle probek co wynosi jego delay.
Pytanie tylko ile wycinac, bo chyba nie widze tego info w instrukcji....?
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Dziekuję bardzo za odpowiedzi i czekam na uaktualnienia, bo szkoda by było aby tak wspaniała wtyczka posiadała z mego punktu widzenia tak poważną wadę.
Pozdrawiam!
Daniel
Dziekuję bardzo za odpowiedzi i czekam na uaktualnienia, bo szkoda by było aby tak wspaniała wtyczka posiadała z mego punktu widzenia tak poważną wadę.
Pozdrawiam!
Daniel

Może ktoś na forum wie, jak ustawić takową kompensację opóźnienia w Sound Forge 6.0. Za odpowiedzi z góry dziękuję!
sprawdź czy w Twoim programie jest natywne wsparcie dla komensacji latencji ... jak nie to zawsze pozostaje darmowy:
http://www.analogx.com/contents/download/audio/sslide.htm
http://www.analogx.com/contents/download/audio/sslide.htm
Warszawa - 'home' studio
...sprawdź czy w Twoim programie jest natywne wsparcie dla komensacji latencji ... jak nie to zawsze pozostaje darmowy:
http://www.analogx.com/contents/download/audio/sslide.htm...
A jak to sprawdzić, w którym miejscu, bo niebardzo wiem o co chodzi?
http://www.analogx.com/contents/download/audio/sslide.htm...
A jak to sprawdzić, w którym miejscu, bo niebardzo wiem o co chodzi?
troche się zamieszałem:
soundforge to tylko edytor więc jako taki nie będzie miał kompensacji latencji.
W jakim programie miksujesz ślady ??
to co robi sample slide (lub wbudowana kompensacja w sekwencerze) to opóźnia pozostałe tracki o wartość odpowiadającą opóźnieniu Twojego obrobionego (np. vintage warmerem) śladu.
czyli :
a) tak jak wspomniano wcześniej przycinasz ślad obrobiony VW, lub
b) opóźniasz pozostałe ślady o taką samą wartość
soundforge to tylko edytor więc jako taki nie będzie miał kompensacji latencji.
W jakim programie miksujesz ślady ??
to co robi sample slide (lub wbudowana kompensacja w sekwencerze) to opóźnia pozostałe tracki o wartość odpowiadającą opóźnieniu Twojego obrobionego (np. vintage warmerem) śladu.
czyli :
a) tak jak wspomniano wcześniej przycinasz ślad obrobiony VW, lub
b) opóźniasz pozostałe ślady o taką samą wartość
Warszawa - 'home' studio
...Witam,
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
...
Naszczescie Logic ma taka opcje. wtyczki PSP , chodza w realu i bez problemowo :)
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
...
Naszczescie Logic ma taka opcje. wtyczki PSP , chodza w realu i bez problemowo :)