Uziemienie
Czy uziemienie komputera, mixera, ect. jest absolutnie konieczne, w przypadku, gdy nie odczuwam jakichś specjalnych dolegliwości z tego powodu typu brumy, przydźwięki itp.?
Nie posiadam w gniazdkach sieciowych uziemienia i zastanawiam się nad ewentualnym pociągnięciem dodatkowego kabla jednak wolałbym sobie tego na razie oszczędzić.
Nie posiadam w gniazdkach sieciowych uziemienia i zastanawiam się nad ewentualnym pociągnięciem dodatkowego kabla jednak wolałbym sobie tego na razie oszczędzić.
eis, eis, baby!
Re: Uziemienie
...Czy uziemienie komputera, mixera, ect. jest absolutnie konieczne, w przypadku, gdy nie odczuwam jakichś specjalnych dolegliwości z tego powodu typu brumy, przydźwięki itp.? ...
Poniżej mego posta znajduje się okienko Szukaj. Wpisz tam magiczne słowo "uziemienie" i naciśnij Enter. Pamiętaj także, że "lepsze jest wrogiem dobrego".
[addsig]
Poniżej mego posta znajduje się okienko Szukaj. Wpisz tam magiczne słowo "uziemienie" i naciśnij Enter. Pamiętaj także, że "lepsze jest wrogiem dobrego".
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę jak należy kożystać z wyszukiwarki na forum i zdaję sobie sprawę, że lepiej mieć, niż nie mieć.
Jednak pytanie jest wciąż aktualne.
Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę jak należy kożystać z wyszukiwarki na forum i zdaję sobie sprawę, że lepiej mieć, niż nie mieć.
Jednak pytanie jest wciąż aktualne.
eis, eis, baby!
Każda wtyczka posiadająca miejsce na bolec, musi być podłączona do gniazda z uziemieniem. W przypadku komputera przy braku uziemienia na masie (np. obudowie) występuje napięcie ok.110 V.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymiana gniazdka na gnizadko z bolcem.
Jeżeli jest napięcie na obudowie to niech sobie będzie, nie przeszkadza mi to. Sama wymiana gniazdka sieciowego nic nie da, jako że niema przewodu uziemiającego a rozpruwanie mieszkania w celu poprowadzenia kabla uziemiającego nie podoba mi się wcale, jeżeli nie zyskam dzięki temu jakiejś znaczącej poprawy w torze audio np. większego odstępu od szumu lub innej właściwości, której do tej pory nie zauważyłem.
Pozdr.
Pozdr.
eis, eis, baby!
.... W przypadku komputera przy braku uziemienia na masie (np. obudowie) występuje napięcie ok.110 V.
...
A kto ci takich bajek na opowiadał? Zdajesz sobie sprawe co to znaczy 110V na obudowie, chyba nie.
A wymiana gniazda na gniazdo z bolcem uziemiającym nie rozwiązuje twojego problemu. Aby uziom spełniał swoje funkcje to do gniazda musi przychodzić oddzielny przewód uziemiający.
Proponuje zajzeć do historji forum tam było to opisane.
pozdrawiam
Sroka
...
A kto ci takich bajek na opowiadał? Zdajesz sobie sprawe co to znaczy 110V na obudowie, chyba nie.
A wymiana gniazda na gniazdo z bolcem uziemiającym nie rozwiązuje twojego problemu. Aby uziom spełniał swoje funkcje to do gniazda musi przychodzić oddzielny przewód uziemiający.
Proponuje zajzeć do historji forum tam było to opisane.
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Ja się nie pytam jak uziemić komputer! Ja się pytam, co zyskam na uziemieniu plizzzz! Skoro do tej pory nie zauważyłem żadnych zakłóceń to czy warto kruszyć o to kopię i rozpruwać wszystkie puszki w domu ze ścianą włącznie.
Uff. Pozdr.
Uff. Pozdr.
eis, eis, baby!
...Ja się nie pytam jak uziemić komputer! Ja się pytam, co zyskam na uziemieniu plizzzz! Skoro do tej pory nie zauważyłem żadnych zakłóceń to czy warto kruszyć o to kopię i rozpruwać wszystkie puszki w domu ze ścianą włącznie.
Uff. Pozdr.
...
Nie. Nie warto. Zwlaszcza przy standardach uziemiania, jakie mamy w Polsce
Prosta zasada: nie przeszkadza - nie uziemiaj. Przeszkadza z uziemieniem - usun uziemienie.
Powaznie.
Znane sa wypadki, kiedo odlaczenie uziemienia od urzadzen usunelo wreszcie przydzwiek....
Pozdr
M
Uff. Pozdr.
...
Nie. Nie warto. Zwlaszcza przy standardach uziemiania, jakie mamy w Polsce

Prosta zasada: nie przeszkadza - nie uziemiaj. Przeszkadza z uziemieniem - usun uziemienie.
Powaznie.
Znane sa wypadki, kiedo odlaczenie uziemienia od urzadzen usunelo wreszcie przydzwiek....

Pozdr
M
...Ja się nie pytam jak uziemić komputer! Ja się pytam, co zyskam na uziemieniu plizzzz!
Zaklocenia to jedno, a mozliwosc przepiec (np. podczas burzy) to drugie i przed tym wlasnie chronisz swoj sprzet uziemiajac go. Jednak dobre uziemienie to nie jest prosta sprawa, bo jesli myslisz, ze jak podlaczysz bolec z gniazdka do kaloryfera (a znam takie konstrukcje) nic nie zyskujesz (a wrecz nawet tracisz ryzykujac porazeniem przy dotknieciu grzejnika). Idealem bylo by gdybys mogl pociagnac kabel uziemiajacy na podworko (pewnie trudne na blokowisku) i podlaczyc go do metalowego preta zakopanego co najmniej na metr w ziemi.
Mozesz tez spytac sie jakiegos elektryka, bo moze instalacja uziemiajaca jest juz tam gdzie mieszkasz i moze wystarczylo by niewiele pracy aby sprawy uziemienia uporzadkowac.
hubi
Zaklocenia to jedno, a mozliwosc przepiec (np. podczas burzy) to drugie i przed tym wlasnie chronisz swoj sprzet uziemiajac go. Jednak dobre uziemienie to nie jest prosta sprawa, bo jesli myslisz, ze jak podlaczysz bolec z gniazdka do kaloryfera (a znam takie konstrukcje) nic nie zyskujesz (a wrecz nawet tracisz ryzykujac porazeniem przy dotknieciu grzejnika). Idealem bylo by gdybys mogl pociagnac kabel uziemiajacy na podworko (pewnie trudne na blokowisku) i podlaczyc go do metalowego preta zakopanego co najmniej na metr w ziemi.
Mozesz tez spytac sie jakiegos elektryka, bo moze instalacja uziemiajaca jest juz tam gdzie mieszkasz i moze wystarczylo by niewiele pracy aby sprawy uziemienia uporzadkowac.
hubi
Zaklocenia to jedno, a mozliwosc przepiec (np. podczas burzy) to drugie i przed tym wlasnie chronisz swoj sprzet uziemiajac go.
Sorry, zle sie wyrazilem- uziemieniem nie chronisz sie przed przepieciami tylko przed skutkami przepiec- dzieku uziemieniu nadmiar elektronow ma gdzie uciekac

hubi