Wzmacniacz sluchawkowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza
Wzmacniacz sluchawkowy

Post autor: mysza » piątek 26 mar 2004, 16:06

Do tej pory gdy bylem zmuszony pracowac na sluchawkach podpinalem sie bezposrednio do karty!Odkad musze pracowac na Sb Live mysle o porzadnym wzmacniaczu sluchawkowym.Co Drodzy Koledzy polecacie??czy sa wzmacniacze z prosta korekcja by zredukowac "wady" brzmieniowe sluchawek??
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Zbych

Re: Wzmacniacz sluchawkowy

Post autor: Zbych » piątek 26 mar 2004, 20:01

...Do tej pory gdy bylem zmuszony pracowac na sluchawkach podpinalem sie bezposrednio do karty!Odkad musze pracowac na Sb Live mysle o porzadnym wzmacniaczu sluchawkowym.Co Drodzy Koledzy polecacie??czy sa wzmacniacze z prosta korekcja by zredukowac "wady" brzmieniowe sluchawek??

...

Najprostszym jest chyba Dr.Head firmy Audiotrak. Niestety nie ma żadnej korekcji i tylko jedno wyjście słuchawkowe. Gra to dość porządnie i jest zasilane zasilaczem bądź wewnętrznymi akumulatorami.

Zbych

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 26 mar 2004, 20:33

skoro masz SBLive najlepiej zrobisz jak poszukasz gdzieś panelu LiveDrive. Nie dośc że dostaniesz dobry wzmacniacz słuchwakowy to jeszcze niezłe wejście mikrofonowe ( jak na tą kartę oczywiście ) bez porównania z wejściami na samej karcie, dwa AUXy - najlepsze wejścia jeśli chodzi o szum, interface MIDI, dwie cyfry ( optik i coaxial ) i możliwość nagrywania do 6 kanałów naraz.! Ja taki panel kupiłem na Allegro za ok 275 zł i powiem że to najlepsza rzecz jaką mozna zrobić mając Live'a. Jeśli będziesz miał kłopot ze znalezieniem samego panelu to kup po prostu kartę Platinum a swoją sprzedaj. Zakładam oczywiście że chcesz zostać przy Livie bo można tez rozważyć zmianę karty ale to już poważniejsza inestycja. Nie sądzę żeby zakup samego przedwzmacniacza mikr do Livea był dobrym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
szczawik

Post autor: szczawik » piątek 26 mar 2004, 21:03

...Do tej pory gdy bylem zmuszony pracowac na sluchawkach podpinalem sie bezposrednio do karty!Odkad musze pracowac na Sb Live mysle o porzadnym wzmacniaczu sluchawkowym.Co Drodzy Koledzy polecacie??czy sa wzmacniacze z prosta korekcja by zredukowac "wady" brzmieniowe sluchawek??

...

Ja uważam że zakup wzmacniacza słuchawkowego nie ma w ogóle sensu bo do wzmacniacza i tak dojdzie kiepski jakościowo sygnał z karty , wzmacniacz jeżeli coś zrobi to raczej uwypukli niedoskonałości karty niż poprawi jej brzmienie a co do pomysłu zakupienia panelu to nie taki zły pomysł...tyle tylko ze on jakościowo niewiele więcej daje jedyną niepodważalną zaletą panelu jest jego komfort użytkowania....zawsze pozostaje możliwość zmiany karty bo skoro miałbyśzainwestować w panel ok 300 to za taką kwotę można kupuć całkiem niezłą używaną kartę...ostatnio na allegro chyhba 350zł kosztowała Maya 44MkII a ta karta jest już o wiele lepsza od SB z panelem
...:: Łódź ::...

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » piątek 26 mar 2004, 21:27

Liczylem sie z faktem ze zakup wzmacniacza sluchawkowego "uwypukli" wady tej karty ale bardziej chyba chcialem sie pooszukiwac... Wasze posty pomogly mi sie zdecydowac na zakup lepszej karty..dzieki i pozdrawiam...

..ale tak na przyszlosc...czy ktos zna wzmacniacz sluchawkowy z korekcja...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
szczawik

Post autor: szczawik » piątek 26 mar 2004, 21:33

...Liczylem sie z faktem ze zakup wzmacniacza sluchawkowego "uwypukli" wady tej karty ale bardziej chyba chcialem sie pooszukiwac... Wasze posty pomogly mi sie zdecydowac na zakup lepszej karty..dzieki i pozdrawiam...

...

i bardzo dobrze...pochwal się co kupisz i oceń w porównianiu do sb bo ja jako " szczęśliwy " posiadacz sb live 5,1 platinum będę za jakiś czas wymieniał ją na coś innego :)

Jeśli chodzi o wzmacniacz to z korekcją basu i treble powinieneś coś znaleść ale tylko w sprzęcie hi-fi kiedyś się tym interesowałem i coś mi w głowie świta że jest jakiś ale pewności nie mam

I jeśli jeszcze mogę wtrącić trzy grosze to jak będziesz miał dobrą kartę to może zamiast szukać wzmacniacza suchawkowego z regulacją poprostu kup korektor...jest bardziej uniwersalny i możesz wszędzie podpiąć :)
...:: Łódź ::...

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » sobota 27 mar 2004, 01:29

...

Behringer Powerplay Pro-XL HA4700, posiada korekcję "cutoff frequency:

6 kHz - range +/- 12dB i 200Hz - range+/-12dB". Cztery wyjścia (każde 2 out), mix do mono, wprowadzenie pomocniczego sygnału i mix w odpowiednich proporcjach,a także spory zapas mocy. Sprzedaje go www.profiaudio.com.pl , w tej cenie ok.800PLN to najlepszy dystrybutor słuchawkowy jaki udało mi się znaleźć.

ODPOWIEDZ