PIV z HT

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lep
PIV z HT

Post autor: lep » czwartek 25 mar 2004, 13:26

czy ktoś miał do czynienia z platformą p4 z hyper trading. Jaki jest wzrost wydajności (logic) w porównaniu ze zwykłym p4.Czy wymiana p4 2.0 Ghz na p4 2.8Ghz HT jest sensowna??(wzrost wydajności do ceny)
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Master

Re: PIV z HT

Post autor: Master » czwartek 25 mar 2004, 19:17

...czy ktoś miał do czynienia z platformą p4 z hyper trading. Jaki jest wzrost wydajności (logic) w porównaniu ze zwykłym p4.Czy wymiana p4 2.0 Ghz na p4 2.8Ghz HT jest sensowna??(wzrost wydajności do ceny)...

Pracuje na P4 - 3,2 ghz z HT podkrecony dosc powanie do 3,85 Ghz ..... przede wszystkim nalezy powiedziec co to jest H T ... działa to tylko na WIN XP. oczywscie wzrost predkosci jest Zaden jako taki, lecz cała Idea HTnie polega na przyspieszaniu lecz raczej na odciazaniu . WinXp, po właczeniu HT widzi dwa procesory lecz komputer nie pracuje dwa razy szybciej . Procek dzieli sie jak by na dwie czesci . Aktywna i oczekujaca , jesli np. LOGIC ktorego takze uzywam wykorzystuje 50% mocy obliczeniowej Procka, to drugie 50 % jest całkowicie wolne i mozesz uruchomic inne aplikacje , ktore nie beda kolidowac ze soba , w standardowym procesorze , po właczeniu dwoch aplikacji ( duzych aplikacji ) Obydwie zaczynaja chodzic wolniej, tutaj tego nie odczuwasz.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 25 mar 2004, 19:34

przepraszam własnie przeprowadziłem TESTY ........ z włączonym HT , przyrost mocy obliczeniowej w jest około 10 %

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 25 mar 2004, 19:39

jesli zalupisz takze nową Płyte głowna np ASUS P4C 800 z nowym chipsetem . oraz systemem PAT . roznica bedzie KOLOSALNA ! P4 -2800 Ht na tej płycie głownej mozesz bez problemu krecic do 3,4 Ghz oczywiscoe biorac pod uwage to za bedziesz miał dobre pamieci , POLECAM

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 25 mar 2004, 19:49

... jesli zalupisz takze nową Płyte głowna np ASUS P4C 800 z nowym chipsetem . oraz systemem PAT . roznica bedzie KOLOSALNA ! P4 -2800 Ht na tej płycie głownej mozesz bez problemu krecic do 3,4 Ghz oczywiscoe biorac pod uwage to za bedziesz miał dobre pamieci , POLECAM ...

Ja bym tak nie szarżował z sądami. PiV 2.8 nie jest tak "podkręcalny" jak np. 2.4 i może się okazać, że 3.2 to jego granica stabilności, szczególnie przy BOXowym chłodzeniu. Poza tym przyrost mocy wynikający z zastosowania procesora z HT i nowej płyty, takiej jak np. P4C800 jest znaczący, ale kolosalnym bym go nie nazwał na pewno.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 25 mar 2004, 20:11

edziesz miał dobre pamieci , POLECAM ...

Ja bym tak nie szarżował z sądami. PiV 2.8 nie jest tak "podkręcalny" jak np. 2.4 i może się okazać, że 3.2 to jego granica stabilności, szczególnie przy BOXowym chłodzeniu. Poza tym przyrost mocy wynikający z zastosowania procesora z HT i nowej płyty, takiej jak np. P4C800 jest znaczący, ale kolosalnym bym go nie nazwał na pewno....

Mysle ze jesli zainstaluje sie dobre pamieci . Kingstona lub TWINMosa , nie bedzie problemow ze stabilnoscia , jak pisałem wczesniej, moj 3,2 ghz podkrecony do 3,85 Mhz na P4C 800 , oczywiscie mam dodatkowe chłodzenie na obudowie , przy obciazeniu - 52 C , bez 36 , jestem bardziej niz zadowolony

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 25 mar 2004, 20:49

Podczas naszych testow glownym atutem P4 HT byla bardzo stabilna praca i fakt, ze z dobrymi driverami audio mozna bylo napakowac plug-inow az do obciazenia 90%, strumienie audio sie nie rwaly a GUI i myszka pracowaly plynnie, mowiac krotko - komfort pracy.

MW

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 25 mar 2004, 22:44

...Podczas naszych testow glownym atutem P4 HT byla bardzo stabilna praca i fakt, ze z dobrymi driverami audio mozna bylo napakowac plug-inow az do obciazenia 90%, strumienie audio sie nie rwaly a GUI i myszka pracowaly plynnie, mowiac krotko - komfort pracy.

MW...

Moj P4 HT - 3,0 Ghz takze na ASUSie P4C-800 Chip 875 P -1024 Mb jest stabilny jak Radziecki traktor ,obecnie podkreciłem do 3,6 Ghz zadnych oznak zmeczenia lub przegrzania , z MOTU 2408 Mk2 az miło sie pracuje , nie udało mi sie jeszcze zobaczyc napisu ""SYSTEM PRZEŁADOWANY "" i mam nadzieje nie zobaczyc go szybko :) Wszystkie wirtualne instrumenty ( VST ) pracują w realu , zadnych opoznien , Latencja minimalna absolutnie nie odczuwalna , praca jest przyjemnoscia .

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 26 mar 2004, 09:19

...... przede wszystkim nalezy powiedziec co to jest H T ... działa to tylko na WIN XP.

...oraz z Win 2000 oraz win 2003 server

nie jestem pewien czy pracuje z Win XP Home

Idea HT jest bardzo prosta:

wieloprogramowosc uzyskuje sie na takiej zasadzie: program dysponuje procesorem praujacym w tzw. trybie chronionym, czyli ma dostep tylko do starannie limitowaych zasobow pamieci, we/wy itd. System operacyjny pracuje w wyzszym poziomie uprzywilejowania procesora, moze np. przydzielac programowi (fachowo zwie sie taki program procesem) okreslone zasoby procesora.

Co jakis czas system przerywa dzialanie procesu, zapamietuje czesc stanu CPU, zmienia ustawienia i przekazuje dzialanie do innego procesu. Po jakims czasie przerywa dzialanie tego drugiego, znowu zmienia ustawienia, wraca do pierwszego itd. Wszystko dzieje sie tak ze procesy nawet nie wiedza ze zostaly przerwane. Proces zapamietywania i przekazywania sterowania nazywa sie wywlaszczaniem.

No i tu dochodzimy do sedna - wywlaszczanie zabiera czas. Mozna wiec zrobic jeden procesor z podwojnym zestawem pewnych rejestrow, ktory sam bedzie przeprowadzal wywlaszczanie, meldujac systemowi operacyjnemu ze ma dwa procesory. I to jest ten caly HyperThreading.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 26 mar 2004, 10:18

.....nie jestem pewien czy pracuje z Win XP Home...

Działa.

ODPOWIEDZ