Witam.
Też miałem podobny problem z MAYA MKII. Mam też ten chipset co ty.
Po zakupie karty, po zainstalowaniu jej (bez reinstalacji systemu) miałem na "dzień dobry" problemy, trzeszczało, przerywało i w ogóle. Zmieniłem slot PCI na 5-ty (z 6-ciu na mojej płycie, BTW ten slot dzieli przerwania z dyskami, czy coś takiego - wyczytane z instrukcji płyty) i zaczęła fukcjonować jakoś normalnie.
Ostatnio po reinstalce myślałem, że będzie już git, ale... dzwięk na winampie nawet się zacinał, a jak już było dobrze to każda operacja typu odpal Mój Komputer czy wejdź w byle jaki folder zacinała dźwięk i były trzaski (całkiem ciekawy efekt się robił, np. do Giezdnych Wojen).
W końcu poszedłem po rozum do głowy i zainstalowałem XP-ka w trybie ACPI (F5 do bólu przy początku instalacji) i wszystkie (jak na razie) problemy zniknęły, a karta dalej jest w tym PCI5. Aha i po tej ostatniej reinstalce nie instalowałem tych VIA 4in1.
Pozdrawiam.
Waweterminal192M, znowu problem
Re: Waweterminal192M, znowu problem
ASPI - to sie ustawia w ustawieniach niestandardowych na początku instalacji XP? czy później? Nie instalowałem w tym trybie jeszcze.
...to niedobrze ! zdecydowanie karta dzwiekowa powinna pracowac na wlasnym przerwaniu.
Niekoniecznie. Standardem jest dzielenie przerwania z kartą graficzną i w normalnych warunkach nic nie powinno się złego dziać. Natomiast w przypadku problemów - wskazane.
Niekoniecznie. Standardem jest dzielenie przerwania z kartą graficzną i w normalnych warunkach nic nie powinno się złego dziać. Natomiast w przypadku problemów - wskazane.
Panowie, dlaczego dlaczego podczas instalacji sterownikow w njnowszej wersji 4.10 nie przechodzą testów zgodniści z XP. Cały czas instaluje tę karte uzywając opcji "MIMO To KONTYNUUJ" . Jak zaistalować system w trybie ASPI. Ktos pisał że F5 podczas instalacji? W którym miejscu?
...Panowie, dlaczego dlaczego podczas instalacji sterownikow w njnowszej wersji 4.10 nie przechodzą testów zgodniści z XP. Cały czas instaluje tę karte uzywając opcji "MIMO To KONTYNUUJ" . Jak zaistalować system w trybie ASPI. Ktos pisał że F5 podczas instalacji? W którym miejscu? ...
Z instalacją sterowników jest wszystko ok. Nawet chyba w instrukcji do MAYA 44 MKII jest napisane, że tak ma być.
A przy instalacji windozy to F5 od samego początku instalacji wciskaj, pojawi się komunikat, że komputer nie mógł samodzielnie wykryć typu komputera i będziesz mógł sobie wybrać opcję ACPI z menu. Aha, i pobaw się w przekładanie karty w slotach, weź instrukcję od płyty głównej i poczytaj o przerwaniach. Może nawet w BIOSIE pogrzeb.
P.S. I tak myślę że czeka mnie(nas) wymiana płyty głównej(już na pewno nie chipset via), a to takie błędne koło, czyli wypada wymienić procek, pamięć, dysk(i) itd. itd.
Pozdrawiam.
Z instalacją sterowników jest wszystko ok. Nawet chyba w instrukcji do MAYA 44 MKII jest napisane, że tak ma być.
A przy instalacji windozy to F5 od samego początku instalacji wciskaj, pojawi się komunikat, że komputer nie mógł samodzielnie wykryć typu komputera i będziesz mógł sobie wybrać opcję ACPI z menu. Aha, i pobaw się w przekładanie karty w slotach, weź instrukcję od płyty głównej i poczytaj o przerwaniach. Może nawet w BIOSIE pogrzeb.
P.S. I tak myślę że czeka mnie(nas) wymiana płyty głównej(już na pewno nie chipset via), a to takie błędne koło, czyli wypada wymienić procek, pamięć, dysk(i) itd. itd.
Pozdrawiam.
Tak, to wiem na pewno! Mój komp już zasluzyl na emeryturkę i na pewno konieczna jest jego wymiana. Poprostu tego typu komp nie jest w pelni kompatybilny z nowoczesnymi kartami. Jesli chodzi o samą funkcjonalność to przypuszczam ze gdyby nie te problemy to nadal sluzyl by do pracy nad zaawansowanymi projektami audio midi. Na moim rupieciu sklecilem kilka zawodowych produkcji , pełnych płyt i kilkadziesiąt masteringów innych wykonawców. Nie jest tak źle. To tylko wypasiony komp z przed 4 lat.
Zainstalowalem w trybie ASPI ale w opcji " Jendoprocesorowy Komputer ASPI" wieszal mi sie instalator zaraz po ztwierdzeniu. Musialem instalować w trybie " Komputer z interfejsem ASPI" - czy u ciebie tez tak bylo?
Tak, to wiem na pewno! Mój komp już zasluzyl na emeryturkę i na pewno konieczna jest jego wymiana. Poprostu tego typu komp nie jest w pelni kompatybilny z nowoczesnymi kartami. Jesli chodzi o samą funkcjonalność to przypuszczam ze gdyby nie te problemy to nadal sluzyl by do pracy nad zaawansowanymi projektami audio midi. Na moim rupieciu sklecilem kilka zawodowych produkcji , pełnych płyt i kilkadziesiąt masteringów innych wykonawców. Nie jest tak źle. To tylko wypasiony komp z przed 4 lat.
Zainstalowalem w trybie ASPI ale w opcji " Jendoprocesorowy Komputer ASPI" wieszal mi sie instalator zaraz po ztwierdzeniu. Musialem instalować w trybie " Komputer z interfejsem ASPI" - czy u ciebie tez tak bylo?