Garritan Personal Orchestra

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Garritan Personal Orchestra

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 09:44

Witam,

mial ktos doczynienia z tym instrumentem? Jakies wrazenia?

http://www.garritan.com/home.html Personal Orchestra

Demowe MP3 brzmia po prostu swietnie, ale wiadomo ze sa zrobione przez nie lada magikow ktorzy i na kiju od szczotki zagaraja koncert symfoniczny

No i moze ktos wie gdzie da sie go dostac na wschod od Odry? Internet milczy, znalazlem tylko jakis sklep internetowy

dzieki z gory za odpowiedzi!

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Helmer

Re: Garritan Personal Orchestra

Post autor: Helmer » środa 24 mar 2004, 10:42

...Witam,

mial ktos doczynienia z tym instrumentem? Jakies wrazenia?

http://www.garritan.com/home.html Personal Orchestra

Demowe MP3 brzmia po prostu swietnie, ale wiadomo ze sa zrobione przez nie lada magikow ktorzy i na kiju od szczotki zagaraja koncert symfoniczny

No i moze ktos wie gdzie da sie go dostac na wschod od Odry? Internet milczy, znalazlem tylko jakis sklep internetowy

dzieki z gory za odpowiedzi!

...

Garritan mozna chyba zamowic w Audio Factory....

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 24 mar 2004, 11:10

Do czynienia nie miałem....ale bardzo bym chciał, Posłuchałem demo i jestem pod wielkim wrażeniem. Pytanie tylko czy za te 200 kilka USD dostaje się coś (instrument), którym da się zrobić coś na miarę prezentowanych demówek, czy też dostaje się light'ową wersję, a kolejne super próbki za kolejne 200 USD?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 11:22

Pytanie tylko czy za te 200 kilka USD dostaje się coś (instrument), którym da się zrobić coś na miarę prezentowanych demówek, czy też dostaje się light'ową wersję, a kolejne super próbki za kolejne 200 USD?...

wedlug info ze strony dostajesz tak:

Personal Orchestra includes a comprehensive orchestral sample library, Native Instruments' KONTAKT™ sample player, GenieSoft's Overture™ LE notation program, Cubasis VST™ (for PC) and AMBIENCE Reverb. All this for just $249.

lista instrumentow tutaj

"a comprehensive orchestral sample library" mozna tlumaczyc jako "wyczerpujaca, obszerna biblioteka brzmien"

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 24 mar 2004, 11:25

trzeba uważnie czytać An All-In-One Orchestral Package for $249:

Personal Orchestra includes a comprehensive orchestral sample library, Native Instruments' KONTAKT™ sample player, GenieSoft's Overture™ LE notation program, Cubasis VST™ (for PC) and AMBIENCE Reverb. All this for just $249.

Więc coś mi się wydaje że taki zestaw to tylko "na dobry początek"
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 11:39

...trzeba uważnie czytać An All-In-One Orchestral Package for $249:

Więc coś mi się wydaje że taki zestaw to tylko "na dobry początek"...

a mi sie jednak wydaje inaczej

"comprehensive" znaczy "obszerny, wyczerpujacy, wszechstronny" SLOWNIK

poza tym w ofercie firmy sa 2 produkty - "PERSONAL ORCHESTRA" na 4CD za $250 oraz "ORCHESTRAL STRINGS" na 20CD lub 4DVD za $700. Ten drugi produkt to "tylko" sample dla GigaSamplera.

Nie ma nic o mozliwosci dokupywania brzmien do Personal Orch

sklep z ich strony jest tutaj

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 24 mar 2004, 12:11

W takim razie mnie przekonałeś. Co do zasady. Ja od dawna szukam czegoś takiego i właściwie miałem smaka na HAliona String Edition. Dobrze by było porównać te dwie aplikacje - ale jak? Demo wersji, z racji objętości próbek, nie może istnieć. Trzeba podjąć męską decyzję i się szarpnąć. 250 USD to nie fortuna.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 12:18

...W takim razie mnie przekonałeś. Co do zasady. Ja od dawna szukam czegoś takiego i właściwie miałem smaka na HAliona String Edition. Dobrze by było porównać te dwie aplikacje - ale jak? Demo wersji, z racji objętości próbek, nie może istnieć. Trzeba podjąć męską decyzję i się szarpnąć. 250 USD to nie fortuna. ...

To rozumujemy dokladnie tak samo

Tez mialem ochote na StringEdition (zwlaszcza ze jest promocja w AF), a Info o tym Garrtianie znalazlem w google podczas szukania opinii wlasnie o Halionie.

Jedno co mi sie w tych demach nie podoba to forteklap (demo "etiuda rewolucyjna Chopina") - jakis taki ciemny, bez zycia i uczucia, zwlaszcza jak sie toto porowna z demami TheGrand steinberga.

Demo wersji, z racji objętości próbek, nie może istnieć.

Demo mozna dostac na Stadionie...

A gdzie kupic pelna wersje to dalej kwestia otwarta, wyslalem zapytanie do AudioFactory, zobaczymy

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 24 mar 2004, 12:37

Ja posłuchałem jednego klasyka: V -ta Bethovena i jednej wspólczesnej : Humbling... Mnie na forteklapie mniej zależy, natomiast odczuwam chorobliwy niedosyt smyków. Bethoven mnie powalił, natomiast w kompozycji wspóczesnej "chórki" są żałosne. Stąd też po części wynika moja obawa co do postawienia znaku "=" pomiędzy "wszechstronnością" oraz "wyczerpującą" a "dobrej jakości".

Co do mnie jak AF będzie miało taniej lub w tej samej cenie: to biorę. Jak nie to niestety muszę podreperować stan na karcie kredytowej i zrobię zakupy u producenta.

aha, te mp3 odsłuchałem w samochodzie - dobrze wróży słuchanie ( i granie ) tego bez empetrójkowej kompresji. Dziś podsunę tego Bethovena znajomemu dyrygentowi - ciekawe co powie o "instrumentalistach" w tej orkiestrze...he he

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 24 mar 2004, 13:01

Dziś podsunę tego Bethovena znajomemu dyrygentowi - ciekawe co powie o "instrumentalistach" w tej orkiestrze...he he...

Nie wiem co powie ale sądzę że nie wyrazi się lepiej od takiego laika jak ja :

od pierwszego dźwięku słychać maszynę. Gra bardziej mechanicznie niz Rammstein, a brzmieniowo - tak sobie, moim zdaniem nienajlepiej zrobione MIDI albo po prostu te sample nie są takie super jak powinny być.

ODPOWIEDZ