Groover i E-mu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Leff
Groover i E-mu

Post autor: Leff » poniedziałek 22 mar 2004, 19:32

Hej Groover, zdradź odrobinę tajemnicy, jak sprawuje się Emu 1820? Jak nie chcesz publicznie, skrobnij coś na priva - studio11@wp.pl

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Groover i E-mu

Post autor: Groover » poniedziałek 22 mar 2004, 19:35

...Hej Groover, zdradź odrobinę tajemnicy, jak sprawuje się Emu 1820? Jak nie chcesz publicznie, skrobnij coś na priva - studio11@wp.pl

Pozdrawiam - Leff...

hej,

dzięki za zainteresowanie ;) Dzisiaj wróciłem z tygodniowego wypoczynku - bez kompa, bez netu, tylko kobieta i... wędka Ale wracam do rzeczywistości - od jutra siadam do końcowych testów. Dam znać

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 23 mar 2004, 09:17

Moze pare slow - czyli PIERWSZY opublikowany test tej karty w .pl, hehehehe. Karte mam od czwartku i na razie jestem bardzo zadowolony. Pierwsze wrazenia sa takie

- sama karta na win 2000 jest stabilna jak skala. Nie ma problemu z praca nawet z delayem 2ms i jednoczesnym transferem kilkunastu sciezek w obie strony. Ani razu nie dostalem trzasku czy zachwiania. A dodam ze uzywam synchronizacji zewnetrznym zegarem czego wiele kart nie potrafi obsluzyc zadowalajaco. Nie udalo mi sie tego zainstalowac na XP - po 4 zwisie calego systemu diabli mnie wzieli. Na 2000 poszlo od 1 razu.

- nieco gorzej ze stabilnoacia programu mixera - ten dosc czesto wiesza sie przy starcie podczas bootowania. Jednak po zastartowaniu go potem z reki dziala juz OK. Cale szczescie sa nadzieje na czeste update softu - juz pojawil sie 1 service pack

- ten mixer programowy jest NIESAMOWITY, w zasadzie jest to mixer polaczony z rozbudowana krosownica i DSP. Od strony programowej nie ma typowych wyjsc/wejsc (ADAT1/2, analog 1/2 itd.) tylko sa wyjscia wirtualne, ktore trafiaja na wejsca programowego mixera. Z tego mixera mozesz juz routowac sygnal dalej do wyjscia fizycznego,albo do efektu i z powrotem do wirtualnego wejscia albo jeszcze inaczej. Podobnie wejscia fizyczne - leca na programowy mixer skad mozna wyslac na wejscie wirtualne, albo zmixowac, dolozyc efekt i dopiero dalej. Masz pelna kontrole nad sygnalem. A nieodkrytych jeszcze mozliwosci wydaje sie znacznie wiecej.

- Uzupelnieniem mixera jest wtyczka VST - typowy "insert" - pozwalajaca wyprowadzic sygnal na wirtualne wysjcie i powrot z wirtualnego wejscia. Mozesz w ten sposob uzywac DSP na karcie jak zwyklej wtyczki VST albo - UWAGA - wyprowadzic sygnal na zewnatrz i podlaczyc chociazby analogowy kompresor. Masz wiec analogowca wpietego w miejsce wtyczki VST!!!

- jakosc przetwornikow - robi niezle wrazenie. Dzwiek moge okreslic jako przejrzysty i klarowny. Ale tu zastrzegam ze jeszzce nie mialem okazji w pelni sprawdzic tego w nagraniach, jeszcze moze sie okazac ze w pewnych przypadkach brzmi do niczego.

- odstep od szumow zeczywiscie sie trzyma na tym 100dB - oczywiscie tylko na wejsciach symetrycznych przy ustawieniu ich w +4dB

- znacznie gorzej z preampami mikr - niestety maja tylko 55dB wzmocnienia i nawet wtedy przypominaja szumofony. Bardzo slabej jakosci trzeszczace potencjometry.

- nieporozumieniem jest wejscie gramofonowe. SZUMI JAK WSZYSCY DIABLI. jest ono podlaczone na stale rownolegle jednym z wejsc analogowych - no i przez to wejscie w zasadzie jest bezuzyteczne. "Gramofonowka" daje szum na poziomie magnetofonu z Dolby B.

Mysle ze jak mnie to kiedys wkurzy to zrezygnuje z gwarancji i po prostu w srodku odetne fizycznie preamp gramofonowy.

- dodane sa: slabiutki WaveLab Lite i solidny VST 5.1 bez klucza sprzetowego. Do tego ostatniego Steinberg oferuje upgrade do SL 2.0 za 200 euro.

to tyle pierwszych wrazen. Na razie nie zaluje tych 1650PLN i nic nie wskazuje zebym zmienil zdanie.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » wtorek 23 mar 2004, 18:39

- Uzupelnieniem mixera jest wtyczka VST - typowy "insert" - pozwalajaca wyprowadzic sygnal na wirtualne wysjcie i powrot z wirtualnego wejscia. Mozesz w ten sposob uzywac DSP na karcie jak zwyklej wtyczki VST albo - UWAGA - wyprowadzic sygnal na zewnatrz i podlaczyc chociazby analogowy kompresor. Masz wiec analogowca wpietego w miejsce wtyczki VST!!!

A te pokładowe efekty pokazują się w menu VST? I jak z ich jakością?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 08:39

- Uzupelnieniem mixera jest wtyczka VST - typowy "insert" - pozwalajaca wyprowadzic sygnal na wirtualne wysjcie i powrot z wirtualnego wejscia. Mozesz w ten sposob uzywac DSP na karcie jak zwyklej wtyczki VST

A te pokładowe efekty pokazują się w menu VST? I jak z ich jakością?...

Nie, pokladowe efekty nie sa po prostu w menu VST.

Dziala to tak:

- w setupie karty EMU dodajesz virtualne wysjcie i wejscie, widoczne w Cubase jako np. VST IN 31/32 i VST OUT 31/32

- wstawiasz wspomniana wyzej wtyczke VST rozcinajaca tor sygnalu - wysylajaca wszystko na VST OUT 31/32 i odbierajaca z VST IN 31/32

- witrualne wyjscie VST OUT 31/32 kieruje sygnal na wejscie kanalu programowego mixera

- w ten mixer zapinasz efekt DSP z karty

- wyjscie kanalu mixera kierujesz na VST IN 31/32 i w ten sposob oddajesz sygnal z powrotem do Cubase

w jeden kanal wirtualnego mixera mozesz wpinac kilka efektow DSP, jak wspomnailem mozesz tez wyslac ten sygnal do wyjscia fizycznego (np. analogowego) a VST IN 31/32 skojarzyc z jakims wejsciem fizycznym i zapiac po kabelkach co sie zywnie podoba

oczywiscie uzywanie tego NIE jest az tak wygodne jak "czystego" VST pluginu - trzeba pamietac zeby oprocz projektu cubase jeszcze zaladowac konfiguracje virtualnego mixera. Elementy tego mixera nie podlegaja tez automatyce.

Co do jakosci - sprawdzilem tylko pobieznie kilka reverbow i nie jestem zachwycony. Zwykle reverby, bez specjalnego polotu. Byc moze pokladowy DSP moze dzialac lepiej, ale nie dotarlem jeszcze do tego, specjalnie tez nie planuje uzywania tego DSP.

Dla mnie GEINIALNA jest za to mozliwosc zapiecia analoga w insert VST.

Tylko jeszcze musze przejsc na SL/SX zeby mi sam kompensowal latencje takiej pentelki.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 24 mar 2004, 11:04

Witam!

A ja mam pytanie co do kompatybilnosci z XP; tzn mimo dostarczonych sterownikow pod XP nie dzialaja one wcale? Przymierzam sie tez do zakupu tej karty ale zamierzalem pracowac pod XP; no to jest: skopali te sterowniki na maxa?
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 24 mar 2004, 11:33

...Witam!

A ja mam pytanie co do kompatybilnosci z XP; tzn mimo dostarczonych sterownikow pod XP nie dzialaja one wcale? Przymierzam sie tez do zakupu tej karty ale zamierzalem pracowac pod XP; no to jest: skopali te sterowniki na maxa?...

razcej mi sie wydaje ze to problem z moim kompem, w szczegolnosci z obecnosicia Audigy w slocie obok (i sterownikami do niej). Instrukcja mowi jak wtedy postepowac (wcisnac Cancel jak pojawi sie okienko), sek w tym ze okienko sie nie pojawilo.

Nie wglebialem sie w to - nie znosze XPka z kilku(nastu) powodow i tak czy tak planowalem zrobic downgrade do 2000 (cale szczescie licencja XP Prof na to pozwala).

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 24 mar 2004, 11:48

witam,

czy mozesz powiedziec cos wiecej o preampach mikrofonowych.

Czy sa az tak kiepskie.

ile (praktycznie) kanalow (wej analog) mozna nagrywac jednoczesnie a ile monitorowac.

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 24 mar 2004, 12:12

mam jeszcze jedno pytanie

czy cubase moze byc uruchomiony na komputerze na ktorym nie ma zainstalowanej karty emu 1820?

walu

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 25 mar 2004, 08:35

czy mozesz powiedziec cos wiecej o preampach mikrofonowych.

Czy sa az tak kiepskie.

tyle ze slychac ze szumia przy duzym wzmocnieniu. Jak chyba w kazdym tanim preampie. No i te potencjometry niestety trzeszcza dosc silnie, trzask czesto dobija do 0dB (oczywiscie tylko jak sie nimi kreci, po ustawieniu wzmocnienia trzaskow juz nie ma)

Ogolnie nie jest bardzo zle, da sie tego uzywac. chociaz w krytycznych zastosowaniach (np. vocal, gitara klasyczna solo) wolalbym cos lepszego.

ile (praktycznie) kanalow (wej analog) mozna nagrywac jednoczesnie a ile monitorowac.

karta ma wejscia: 2xMIC/Guitar (mono), 6xAnalog symetryczne (mono, z tego dwa dodatkowo wypozazone w gramofonowe preampy RIAA), 1xSPDIF (stereo), ADAT (8)

Czyli w szczegolach:

- 4 bardzo porzadne analogowe symetryczne (-10/+4dB)

- 2 troszke szumiace preampy mic

- 2 symetryczne niestety zaklocane kiepski preamp RIAA (tam jest -60dB szumu!!!)

- 1xSPDIF (czyli 2 sygnaly, SPDIF-L i SPDIF-R)

- ADAT (czyli 8 sygnalow)

razem do jednoczesnego uzycia jest 8 sygnalow analog i 10 cyfrowych=18 wejsc. Praktycznie do tej pory uzylem 12 w tym samym czasie, ale nic nie stoi na przeszklodzie zeby wiecej.

Jak mowilem dwa z analogowych nie sa zbyt uzyteczne przez ten nieszczesny preamp gramofonu RIAA.

Odpowiednio wyjsc jest 10 analogowych i 12 cyfrowych = 22wyjscia (chociaz instrukcja podaje ze tylko 20):

- 8 solidnych wyjsc symetrycznych (-10/+4dB)

- stereofoniczne wyjscie sluchawkowe (wlasnie, to jest OSOBNE wyjscie, ze swoim przetwornikiem i na sile mozna je wykorzystac jako kolejne wyjscia dwu sygnalow analogowych)

- 2x SPDIF (czyli 4 sygnaly)

- ADAT (8 sygnalow)

Wiec analogowo mozesz monitorowac 8 sygnalow + zupelnie osobny sygnalik stereo na sluchawki (razem 10) oraz 12 sygnalow cyfrowych.

czy cubase moze byc uruchomiony na komputerze na ktorym nie ma zainstalowanej karty emu 1820?

nie mam pojecia... ale podejrzewam ze nie. Program sie zglasza jako OEM EMU.

Jeszcze co do programu - wave Lab Lite jest wzbogacony o obsluge probkowania 192KHz, niestety cubase juz nie. Zeby w pelni wykorzystac te 192KHz to juz Nuendo sie klania... z drugiej strony - konia z rzedem temu kto wychwyci na sluch jakies znaczace zalety 192KHz.

ODPOWIEDZ