SB Live - karta wielokanałowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
k
Re: SB Live - karta wielokanałowa

Post autor: k » wtorek 23 mar 2004, 09:10

Jeszcze jedno - to kilkunastopinowe wejście rozszerzeń na karcie obsługuje tylko sygnły cyfrowe czy jeszcze analogowe (to się tyczy pytania o umiejscowienie innych kodeków niż AC97)

k

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 23 mar 2004, 09:38

Szczerze mówiąc to nie wiem jak sytuacja wygląda w przypadku kart nie-platinum. Może odłącze panel na jakiś czas żeby to sprawdzić. Sam nie wiem jak to wtedy będzie wyglądało w sterowniku. W kazdym razie w tej chwili wszystkie wejścia na karcie ( z tyłu i wewnątrz kompa ) podlegają pod AC 97 natomiast te na panelu są niezależne i widziane osobno przez ASIO. Pewien człowiek ( JH - ale nie wiem czy to ten sam JH który u nas się udziela ) twierdzi że mozna wyodrębnić piny ze złącza wielopinowego na karcie które odpowiadają za poszczególne wejścia, ale nie wiem tego na pewno. Z rozpiski gniazda nie mogłem wyczytać żadnych złącz analogowych.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 23 mar 2004, 10:04

Po odpięciu panelu i przeinstalowaniu drivera nic się nie zmieniło. Tzn wszystkie gniazda z karty są jako AC 97 - wygląda na to że są realizowane przez jeden kodek i nic się na to nie poradzi.

Awatar użytkownika
przenikanie

Post autor: przenikanie » czwartek 27 maja 2004, 12:35

...Tego się nie spodziewałem. Co prawda osławione kX - y robią cuda z mozliwościami tej karty ale to po prostu wyrwało mnie z ciapów swoją prostotą i oczywistością. Mam te sterowniki od nie pamietam kiedy ale jakoś nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić. Aż tu na grupie dyskusyjnej gitarowej czytam sobie o tym jak to można zrobić z Audigy kartę wielokanałową wykorzystując jakieś auxy na karcie itp. Myśle sobie - hmm. Sb Live ma kilka różnych wejść fizycznych, ma ASIO widziany jest przez Cubase jako karta wielokanałowa. Własciwie czemu do diabła to miałoby tak nie działać - przecież wszystko jest miksowane przez wewnętrzny procesor karty. No więc wpiąłem mikrofon do wejścia mikrofonowego na panelu, gitarę do L aux 2 i pusty kabel do R aux 2 również na panelu. Odnalazłem odpowiednie INy w cubase, monitor i...

Słyszę !! Słyszę wszystekie 3 źródła ( pustym kablem trzeszczałem dotykając wtyczki z kompresorem na insercie żeby było głośno ) No to jazda record - nagrywa. Ja pierniczę - mam kartę wielokanałową , miałem ją zawsze i nic nie wiedziałem ! Nagrywa pieknie 3 sygnały na ścieżkach jak należy. Wejście mik jest stereofonicznym linem po przełączeniu na funkcję Line więc już byłyby 4 sygnały ale nie miałem co podpiąć. Jeszcze jest stereo AC 97 i aux na karcie.... Nie to byłoby zbyt piękne. Ale jaja....

Mam pytanie odnoście tego fragmentu z ASIO. Czy Sb live ma ASIO? Zależy mi na taniej karcie dla dzieciaka, żeby mógł sobie pobawić się syntezatorkiem msp. Przeglądałem ofertę Creative i w specyfikacji nic o ASIO nie wspominają, wspominają o ASIO dopiero przy SB Audigy2 ZS Box. ??

[addsig]

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » czwartek 27 maja 2004, 14:00

...Jeszcze jedno - to kilkunastopinowe wejście rozszerzeń na karcie obsługuje tylko sygnły cyfrowe czy jeszcze analogowe (to się tyczy pytania o umiejscowienie innych kodeków niż AC97)

k...

Postaram się na jutro znaleźć rozpiskę ze wszystkimi pinami tego złącza. Wydaje mi się, że są na nim wszystkie wejścia i wyjścia ale głowy za to nie dam, bo SBLa nie mam już od jakiegoś czasu i wiedza ta jako nieużywana zanikła u mnie prawie całkowicie.

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 27 maja 2004, 20:33

Mam pytanie odnoście tego fragmentu z ASIO. Czy Sb live ma ASIO? Zależy mi na taniej karcie dla dzieciaka, żeby mógł sobie pobawić się syntezatorkiem msp. Przeglądałem ofertę Creative i w specyfikacji nic o ASIO nie wspominają, wspominają o ASIO dopiero przy SB Audigy2 ZS Box. ?

...

Sb LIVE nie ma oficjalnego ASIO.

ASIO jest juz chyba na SB Audigy.

Do kart Sb live są osławione darmowe, nieoficjalne sterowniki Kx Drivers (mają ASIO), ale czasami są kłopoty z ich instalacją (np ja takie mam).

Można kupić Sb Live za pare dyszek na Allegro, zainstalować Kx drivers (jak sie da, he he), kupić kabel MIDI-----Joystick Port, no i podłączyć syntezator. Zakladam, że synth. ma wyjście MIDI OUT.

Awatar użytkownika
przenikanie

Post autor: przenikanie » piątek 28 maja 2004, 15:00

Sb LIVE nie ma oficjalnego ASIO.

ASIO jest juz chyba na SB Audigy.

Do kart Sb live są osławione darmowe, nieoficjalne sterowniki Kx Drivers (mają ASIO), ale czasami są kłopoty z ich instalacją (np ja takie mam).

Można kupić Sb Live za pare dyszek na Allegro, zainstalować Kx drivers (jak sie da, he he), kupić kabel MIDI-----Joystick Port, no i podłączyć syntezator. Zakladam, że synth. ma wyjście MIDI OUT. ...

Dzięki :) Starą Sb live to chyba nawet mam gdzieś na półce. Idę ściągać Kx-y. A z kabelkami to nie problem: msp (Music Studio Producer) to syntezatorek wirtualny :) Całkiem free! Gorąco polecam: http://www.frieve.com/english/musicstd/download.html

Chociaż kabelki też się przydadzą: yamahę się podłączy jako klawiaturę sterującą, żeby nie wprowadzać nutek z kompa :)

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » piątek 28 maja 2004, 18:17

Postaram się na jutro znaleźć rozpiskę ze wszystkimi pinami tego złącza. Wydaje mi się, że są na nim wszystkie wejścia i wyjścia ale głowy za to nie dam, bo SBLa nie mam już od jakiegoś czasu i wiedza ta jako nieużywana zanikła u mnie prawie całkowicie.

...

Sprawdziłem... niestety nie ma na tym złączu sygnałów analogowych. Są za to dwa dodatkowe SPDIF IN , więc z panelu sygnaly przychodzą już cyfrowo. Z karty na panel tez sygnały wychodzą cyfrowo bo i SPDIF OUT tez sa trzy.

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 30 maja 2004, 15:03

msp (Music Studio Producer) to syntezatorek wirtualny :) Całkiem free! **********************

MSP to nie syntezator wirtualny, tylko sekwenser midi/audio, pod którym takowe syntezatory można uruchomic jako wtyczki vsti
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » poniedziałek 21 cze 2004, 03:19

Mowa o SB i kx?

No to ja sie zapytam co to jest wejście AC97 2!! na prologu w nowej wersji kx??

Nie ma co

ODPOWIEDZ