Reason vs. Fruity Loops

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
McB
Reason vs. Fruity Loops

Post autor: McB » wtorek 16 mar 2004, 15:36

Jakie jest Panowie i Panie wasze zdanie na temat obu programów!?

Osobiście nie lubię Fruity Loopsa. Od lat uzywam wyłącznie Reasona.

Może pokusimy się o zestawienie wielu wad i zalet obu programów - dzięki czemu na koniec będzie można obiektywnie stwierdzić, który jest lepszy (tak naprawdę lepszy).

Oczywiście proponowałbym nawet porównanie wykonania i brzmienia niektórych efektów i ciekawych dźwięków stworzonych w owych programach.

Co Wy na to? Może całą prawdę w postaci takiego zestawienia opublikuje EiS ;)

SHIVOO
Kontakt:

Re: Reason vs. Fruity Loops

Post autor: SHIVOO » wtorek 16 mar 2004, 15:53

REASON jest bardziej skomplikowany, aby w pełni go wykorzystać (nie wiem czy jest ktoś kto to potrafi...) trzeba mieć ogromną wiedzę. Wydaje mi się jednak że to co oferuje zostawia fruita daleko w tyle. Argumentem na niekorzyść reasona jest jego zamknięta architektura, jednak od czgo jest rewire?

ja daję głos na reasona, fruity zdaje mi się być świetnym programem na początek zabawy z muzyką.

Jeśli ta dyskusja się rozwinie to będzie chyba kolejną z cyklu "o wyższości wielkanocy nad bożym narodzeniem"

O gustach podobno się nie dyskutuje...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » wtorek 16 mar 2004, 15:55

No no no Woloszanski, zacznijmy dochodzenie

Pomysl moze i dobry, ale papierowe EiS jest lepszym miejscem niz forum. Poza tym zwroc uwage na roznice cenowe pomiedzy programami, co stawia je w innej kategorii i trudno bedzie tu porownywac.

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » wtorek 16 mar 2004, 19:54

Może i reason jest lepszy, ale np. fruity w nowej wersji posiada kilka cech które zblizają go do typowego sekwensera audio/midi, choćby możliwość użycia ścieżek audio, poza tym ma prosty edytorek plików wav z możliwością zapętlenia sampli itp. może to drobiazgi ale w pewnych sytuacjach stawia go (mowa o fruity) jako program bardziej wszechstronny i uniwersalny że już nie wspomnę możliwości użycia efektów i synthów innych niż dostarczane z programem.

Moim zdaniem w tym zestawieniu zabrakło jeszcze jednego programu mianowicie Oriona.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » wtorek 16 mar 2004, 21:07

Moim zdaniem w tym zestawieniu zabrakło jeszcze jednego programu mianowicie Oriona....

No i jeszcze do kompletu Arturia Storm i Cakewalk Project5

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » wtorek 16 mar 2004, 23:09

Reason wygrywa z FL.

Pomyślcie o możliwościach, jakie dają różne połączenia kabli - to jest genialne rozwiązanie! Pewnych efektów z tym związanych nie da się osiągnąć na innych sekwencerach, to jest właśnie korzyść zamkniętej architektury Reasona. A sam sekwencer tego programu jest bardzo wygodny i szybki, szkoda tylko, że nie można edytować tempa utworu. Kiedyś też używałem FL, ale obecnie stwierdzam że nie wróciłbym już do niego.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 17 mar 2004, 09:03

Reason to program dla (oczywiście nie tylko !!!) "inżynierów" dźwięku. Ja choć nie posiadam żadnego sprzętu (także kompa) to czasami odpalam reasona w pracy. Za każdym razem mam głębokie wrażenie posiadania takich urządzeń jakie udostępnia ten software i to właśnie (zarówno za sprawą interfejsu jak i zasady działania programu) bardzo mi odpowiada. Mając kopalnie mamony dążyłbym do zakupu sprzętowych odpowiedników urządzeń reasona. Obcowanie właśnie z takim sprzętem i doświadczenia z nim są moim mażeniem. Reason jest wyśmienitą alternatywą dla wszystkich których nie stać na drogi sprzęt. Niezbędne będą jednak kontrolery zewnętrzne (to chyba oczywiste...)

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na stronę wytwórni techno KANZLERAMT

http://www.kanzleramt.com/newka/ka.html

Tutaj można odsłuchać w formacie realplayer kompozycje profesjonalistów

proszę wybrać

Kowalski+DeSantis+Diego (także Heiko Laux mieszał w tym palce)

Ci trzej panowie nagrali płytę "Reasons" wykorzystując WYŁĄCZNIE Reasona 2.0 !!

Tu nie będę obiektywny. Ja uwielbiam produkcje tej wytwórni. W Eskulapie (Poznań) byłem na występie Kowalskiego i Diego. Wywarło to na mnie ogromne wrażenie. Do czego zmierzam ? - Nie sądzę aby tacy fachowcy - artyści podjeli się przygotowania materiału na płytę w programie fruity loops.

Awatar użytkownika
Stiwi

Post autor: Stiwi » środa 17 mar 2004, 20:27

A więc tak.........

FL Studio jako zamkniety program napewno jest słabszy od Reasona a to za sprawą słabych synthów jakie posiada no moze poza sytrusem ale jeśli spróbujesz stworzyć cos na VST czy DX w tym momencie sytuacja sie zmienia diametrialnie , a jak wystarczy posłuchać utworów na www.fruityart.prv.pl dział skilled

Jesli chodzi o świat też jest paru znanych gości którzy coś wykonali za pomoca tego programu . Prawda jest taka , jesli zaczołeś od reasona to on bedzie lepszym a to za sprawą wiekszego rozeznania w tym sofcie ja zaczołem od fruita i przy nim pozostaje mimo że kozystam z reasona przez rewire . Rasumując nie da sie porównać ich ze sobą poniewarz są zupełnie inne i w obsłudze i moizliwościach dalsza dyskusja na ten temat skończy sie podobnie jak na fruityart awanturą najlepiej kozystać z obu ja wybrałem FL Studio przemawia za nim cena!!!!!

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 17 mar 2004, 21:58

ja wybrałem FL Studio przemawia za nim cena!!!!!

...

zgadzam się z tym co myślisz na ten temat

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » wtorek 23 mar 2004, 03:22

... ja wybrałem FL Studio przemawia za nim cena!!!!!

...

zgadzam się z tym co myślisz na ten temat

...

reason jest lepszy (profesjonalny - brzmienie,synthy itp) ale cena ........ - pozdrawiam
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

ODPOWIEDZ