Bardzo wysoka składowa - DC Offset

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Max_to_max
Bardzo wysoka składowa - DC Offset

Post autor: Max_to_max » czwartek 18 mar 2004, 04:50

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co źle zrobiłem nagrywając utwór, bo mam składową rzędu -37dB L i -42dB R!!!!

I nie da się jej usunąć :(

Analogowo nagrywana była tylko gitara elektryczna przez przedwzmacniacz TL Audio 5050, a reszta to barwy samplingowe. Fade'y są porobione na początku i na końcu pliku. Czy da się to usunąć? Próbowałem SoundForgem i nic :(

Pomocy...

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
MB

Re: Bardzo wysoka składowa - DC Offset

Post autor: MB » czwartek 18 mar 2004, 07:28

-37dB to tylko 1,4% - nie tragizuj, wynik mieści się normie dla typowych przetworników A/C. Składową stałą bez problemu usuniesz filtrem górnoprzepustowym.

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » piątek 19 mar 2004, 02:03

...-37dB to tylko 1,4% - nie tragizuj, wynik mieści się normie dla typowych przetworników A/C. Składową stałą bez problemu usuniesz filtrem górnoprzepustowym....

"Sorrki"... rzeczywiście to jeszcze nie jest dużo :) Przyznam się do czegoś... Moja składowa nie chciała mnie opuścić przez to, że z powodu późnej pory (5 rano) nie odznaczyłem opcji czyszczenia DC offsetu tylko z pierwszych 5 sekund :)

Teraz już jest 0%, 0% :) Przepraszam za zamieszanie!

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 19 mar 2004, 08:40

......-37dB to tylko 1,4% - nie tragizuj, wynik mieści się normie dla typowych przetworników A/C. Składową stałą bez problemu usuniesz filtrem górnoprzepustowym....

Teraz już jest 0%, 0% :) Przepraszam za zamieszanie!

Tylko uwaga po to "0%" wcale nie musi oznaczac ze zeczywiscie nie ma skladowej stalej. "0%" oznacza tylko tyle: "po usrednieniu calego pliku wyszlo zero". Momentami jednak, w szczegolnosci na poczatku i na koncu pliku skladowa stala moze byc calkiem wysoka.

Lepiej nie uzywac prostego "DC remove" tylko

1) dac fade na poczatku i koncu (zeby zlikwidowac skoki skladowej stalej ktore beda slyszalne nawet po filtrze)

2) przepuscic to przez filtr jak proponuje MB (50Hz, 6dB/oktawa)

3) zalozyc limiter, bo filter moze w pewnych momentach dawac "przebitki"

4) no i kolejny fade-in na wszelki wypadek

wtedy bedziesz miec nagranie czyste w 100%

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » sobota 20 mar 2004, 12:14

Bardzo dobrze to opisales punkt po punkcie jenak z tymi 50Hz to bym nie przesadzal, to juz dziala w zakresie dwuch slyszalnych oktaw!

Filtr anty DC trzeba dopasowac do gatunku muzyki i rzeczywistej muzycznej zawartosci sciezek.

Pozdrawiam,

MW

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 mar 2004, 14:28

Tylko uwaga po to "0%" wcale nie musi oznaczac ze zeczywiscie nie ma skladowej stalej. "0%" oznacza tylko tyle: "po usrednieniu calego pliku wyszlo zero". Momentami jednak, w szczegolnosci na poczatku i na koncu pliku skladowa stala moze byc calkiem wysoka.

oj, małe nieporozumienie: składowa stała jest stała, jak sama nazwa wskazuje. jej wartość nie może być inna na początku i końcu pliku - jest wszędzie taka sama. Sęk w tym, że oprócz składowej stałej w pliku mogą występować składowe wolnozmienne, które są równie szkodliwe jak DC i to one (wraz z niedokładnie usuniętą składową stałą) są widoczne zwłaszcza na końcach nagrania. Większość edytorów audio, która "analizuje" i "usuwa" składową stałą, tak naprawdę operuje na wartość średniej ze skończonego ciągu próbek w danym pliku, a więc robi to po prostu źle. Dobrym sposobem na całkowitą eliminację DC i silne stłumienie składowych wolnozmiennych jest filtr górnoprzepustowy. Można ten filtr ustawić na 20Hz i będzie ok.

Rzeczywiście, w przypadku gdy ktoś pracuje na małych monitorkach przenoszących od 50Hz i bez możliwości sprawdzenia nagrania na pełnowymiarowym odsłuchu, polecam jednak zastosowanie filtru 50Hz na gotowym, zgranym materiale. Filtr taki dość dobrze skompensuje naturalne i często nieświadome uwypuklenie najniższych częstotliwości, które jest powszechnym błędem wynikającym z niedostatków odsłuchu.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » sobota 20 mar 2004, 20:19

Nie chce byc ignorantem - ale pobrałem humanistyczne wyksztalcenie wiec jestem lamerem.

Ale czy raz na zawsze- bo widze ze ten temat wylazi ciagle.

Czy mozna opisac (ale juz bez teorii, bo ciagle jest teoria a jakby brakuje tego kroku na przod):

1. Jak zmierzyc skladowa DC?

2. Jakie sa metody by ja usunac - z podanie konkretnych ustawien , konkretnych urzadzen (wtyczek, etc) - tylko nie piszcie prosze ze to zalezy od nagrania,etc, bo chyba w koncu sa jakies zasady jesli nawet nie algorytmy???:)

Nie gniewajcie sie na mnie,pliz

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 20 mar 2004, 21:26

Ale czy raz na zawsze- bo widze ze ten temat wylazi ciagle.

Czy mozna opisac (ale juz bez teorii, bo ciagle jest teoria a jakby brakuje tego kroku na przod):

1. Jak zmierzyc skladowa DC?

2. Jakie sa metody by ja usunac - z podanie konkretnych ustawien , konkretnych urzadzen (wtyczek, etc) - tylko nie piszcie prosze ze to zalezy od nagrania,etc, bo chyba w koncu sa jakies zasady jesli nawet nie algorytmy???:)

Nie gniewajcie sie na mnie,pliz ...

Po raz pięćdziesiąty chyba odsyłam do obszernego artykułu nt. składowej stałej z EiS 12/2002. A odpowiadając na pytania:

ad 1) post factum, mając nagrany materiał - nie da się! można ją tylko oszacować i to z bardzo dużym błędem, na szczęście dokładna wartość nie jest potrzebna - patrz punkt 2

ad 2) DOWOLNYM filtrem górnoprzepustowym!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 22 mar 2004, 08:51

małe nieporozumienie: składowa stała jest stała, jak sama nazwa wskazuje. jej wartość nie może być inna na początku i końcu pliku - jest wszędzie taka sama. Sęk w tym, że oprócz składowej stałej w pliku mogą występować składowe wolnozmienne,

uhm, kwestia definicji. Jezeli juz wchodzimy na tematy czysto akademickie, to mozna powiedziec ze cos takiego jak "napiecie stale" nie istnieje - kazde sie zmienia, wystarczy poczekac az sie wyczerpia baterie albo przepali zasilacz. W rzeczywistym swiecie mozna mowic jedynie o skladowej stalej w jakims okreslonym przedziale czasowym.

A w praktyce - mozna przeciez wziac "delta t", przyjac ze przedzial czasu dla aktualnych potrzeb jest na tyle maly ze to juz w przyblizeniu odpowiada rozniczce "dt" (slynny zapis fizykow wkurzajacy matematykow: T< delta T ~ dt) i cala sprawa robi sie prosta, skladowa wolnozmienna i stala w rownaniu redukuje sie do jednego przypadku. Inaczej mowiac "jak cos sie zmienia wolniej niz ilestam to dla nas jest to juz skladowa stala"

Dobrym sposobem na całkowitą eliminację DC i silne stłumienie składowych wolnozmiennych jest filtr górnoprzepustowy.

No i znowu temat akademicki - oczywiscie kazdy filtr dolnoprzepustowy bedzie tlumil calkowicie skladowa stala, ale 1) w sensie stricte definicyjnym skladowa stala istnieje tylko na papierze 2) nawet gdyby istnialo to tlumienie nieskonczone wystapi dopiero w stanie ustalonym, ktory... takze nie istnieje w praktyce - niestety osiagniecie stanu ustalonego wymaga albo wprowadzenia do rownania warunku poczatkowego, albo odczekania nieskonczenie dlugiego czasu. Typowa reakcja filtru 1 rzedu (powiedzmy, jeden kondensator C w szereg obciazony znana rezystancja R kolejnego stopnia) na pobudzenie uskokiem jednostkowym (czyli na wysjcie ze stanu ustalonego) to exp(-alpha * t) gdzie alpha=1/(2*PI*R*C), czyli na wyjsciu filtru pojawi sie skladowa wolnozmienna, asymptotycznie dazaca do zera. Jednak w skonczonym czasie nigdy go nie osiagajac.

Oczywiscie znowu - akademickie rozwazania maja sie nijak do praktyki, gdzie a filtry z koniecznosci maja skonczone odpowiedzi impulsowe, mamy biedne 24 bity i "zero absolutne" jest osiagane wzglednie szybko.

Rzeczywiście, w przypadku gdy ktoś pracuje na małych monitorkach przenoszących od 50Hz i bez możliwości sprawdzenia nagrania na pełnowymiarowym odsłuchu, polecam jednak zastosowanie filtru 50Hz na gotowym, zgranym materiale.

no wlasnie, jako uzytkownik MSP5 potwierdzam

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » wtorek 23 mar 2004, 03:15

jak dobrze poczytać mądre rzeczy - pozdrawiam -
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

ODPOWIEDZ