Płyta demo

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Ulak
Płyta demo

Post autor: Ulak » środa 17 mar 2004, 12:27

Witam wszystkich.Nazywam sie Zbyszek Ulkowski, na formum eis wystepuje dzisiaj po raz pierwszy.Oprocz pasjii grania na perkusji posiadam jeszcze jedna - rejestracja dzwieku.Co prawda,nie mam w tym ostatnim temacie zadnych doswiadczen ani osiagniec, ale licze ze bedac na tak szacownym forum, ktos wyciagnie do mnie pomocna dlon.Aby nie przedluzac chcialbym od razu przejsc do sedna sprawy.Potrzebuje pomocy aby zrealizaowac plyte demonstracyjna naszego zespolu.Niestety budzet naszej kapeli jest jest zerowy Z gory dziekuje za pomoc i czekam z niecieropliwoscia na reakcje zyczliwych.

Uwielbiam muzyke, gram troche na perkusji. Fascynuje mnie tajemnicą owiane studio muzyczne. Uwielbiam kręcić gałkami i słuchać co się zmienia ;-)

Awatar użytkownika
msieczko

Re: Płyta demo

Post autor: msieczko » środa 17 mar 2004, 13:15

opisz

a) jakim sprzętem dysponujecie (i tym grającym i nagrywającym)

b) jaki sprzęt możecie ew. pożyczyć (od innych zespołów, znajomych itp)
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Ulak

Post autor: Ulak » środa 17 mar 2004, 13:32

...opisz

a) jakim sprzętem dysponujecie (i tym grającym i nagrywającym)

b) jaki sprzęt możecie ew. pożyczyć (od innych zespołów, znajomych itp)...

Dziekuje za zainteresowanie,

Posiadamy mikser cyfrowy Yamaha Promix 01,modul perkusyjny ddrum4,

klawisze (niestety symboli nie pamietam) Korg i Rolan,gitara basowa i solowa na piecach Vox i Marschalla.Do nagrywania sluzy mi od niedawna laptop z interfejsem audio Maya44USB 4in/4out.

Uwielbiam muzyke, gram troche na perkusji. Fascynuje mnie tajemnicą owiane studio muzyczne. Uwielbiam kręcić gałkami i słuchać co się zmienia ;-)

Fant

Post autor: Fant » środa 17 mar 2004, 14:42

Dziekuje za zainteresowanie,

Posiadamy mikser cyfrowy Yamaha Promix 01,modul perkusyjny ddrum4,

klawisze (niestety symboli nie pamietam) Korg i Rolan,gitara basowa i solowa na piecach Vox i Marschalla.Do nagrywania sluzy mi od niedawna laptop z interfejsem audio Maya44USB 4in/4out.

...

Wydaje mi sie że najlepiej bedzie nagrac najpierw prekusje z ddrum4 na oddzielne scieżki (stopa,wrbel,przejscia,talerze.Ten moduł ma 6 wyjść,jeśli się nie myle,wiec nie powinno być problemu)

Nastepnie na kolejne ścieżki dograc gitare i bas (tu bedzie potrzebny jakis mikrofon lub nawet dwa :)Dalej dograć partie klawiszy i ewentualnie wokal.

To temat rzeka!

Sprawdz strone: www.studio.use.pl/ i archiwum forum eis,jest tam wiele informacji na ten temat!

Polecam też ksążke "Podstawy nagłaśniania i realizacji nagrań" Sztekmilera

pozdrawiam

from one source all things depend....

Awatar użytkownika
Ulak

Post autor: Ulak » środa 17 mar 2004, 15:12

Czy nagrywac kazdy instrument z osobna, czy tez razem.Oczywiscie z karta jaka posiadam nie poszaleje, poniewaz jedno podpiecie ledwo wystarczy na perkusje.Ale zalozmy ze nagralem partie perkusji, czy gitary i klawisz zgrywac juz razem, czy lepiej osobno pod metronom ?.Slyszalem, ze nagrania realizowane calosciowo sa zdecydowanie lepsze.Uf...worek pytan powoli sie rozwiazuje, a mnie ogarnia przerazenie, co dalej, co z miksowaniem, a nie wspomne juz o masteringu.Czy jest na forum ktos, kto moglby po wysluchaniu zgranego (nie obrabianego) materialu , stwierdzic jego przydatnosc do dalszej obrobki ? (wprost: kontynuowac dalej czy dac sobie spokoj).

pozdrawiam

Zbyszek

Fant

Post autor: Fant » środa 17 mar 2004, 15:21

...Ale zalozmy ze nagralem partie perkusji, czy gitary i klawisz zgrywac juz razem, czy lepiej osobno...

Ja nagrywam osobno.Dajesz gitarzyscie sluchawki z nagrana juz sciezka perkusji , a on dogrywa gitare.Tak samo z basem i reszta.

...co dalej, co z miksowaniem, a nie wspomne juz o masteringu.

No tak, wtedy zaczna sie schody .Sprawdz publikacje podane wczesniej.Wiadomo teoria to nie praktyka ale powinno pomóc!

pozdrawiam
from one source all things depend....

ODPOWIEDZ