Podgląd przez LAN

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Orbit
Re: Podgląd przez LAN

Post autor: Orbit » poniedziałek 15 mar 2004, 18:17

Sorki , ale nie rozumiem tego pytania ...

Już wyjaśniam. Czy "za" komputerem podłączonym do Chello mogę mieć kolejne które korzystają z internetu??...

Nie bardzo rozumiem co oznacza "ZA" jesli masz chello ,. mozesz podłaczyc tylko jeden komputer . chyba ze masz specjalny ROUTER o ktorym pisałem wczesniej. Zupełnie inaczej jest z Neostrada , tam mozesz podłaczyc kilka komputerow

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 15 mar 2004, 18:18

Już wyjaśniam. Czy "za" komputerem podłączonym do Chello mogę mieć kolejne które korzystają z internetu??...

OK, Ok... rozumiem ,nie nie mozesz

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 15 mar 2004, 19:52

podstawowe pytanie zeby wyjasnik kwestie tych routerow to to czy modem chello podlacza sie do komputera przez USB czy kablem sieciowym ??
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 15 mar 2004, 20:20

...podstawowe pytanie zeby wyjasnik kwestie tych routerow to to czy modem chello podlacza sie do komputera przez USB czy kablem sieciowym ?...

hmm. no wiesz z modemu chello , mam wyjscie i USB i sieciowe, ja akurat jestem podłaczony kablem sieciowym gdyz mam karte sieciowa na Płycie głownej , ale robiłem proby i USB take dobrze działa. ale to chyba niema znaczenia .... Do tego modemu mozna podłaczyc tylko jeden komputer i NADA MAS, jak mawiaja hiszpanie :)

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 15 mar 2004, 20:34

hmm. no wiesz z modemu chello , mam wyjscie i USB i sieciowe, ja akurat jestem podłaczony kablem sieciowym gdyz mam karte sieciowa na Płycie głownej , ale robiłem proby i USB take dobrze działa. ale to chyba niema znaczenia .... Do tego modemu mozna podłaczyc tylko jeden komputer i NADA MAS, jak mawiaja hiszpanie :) ...

eh... czyli wystarczy prosty router z hubem za 200 pln. który ma możliwość sklonowania numeru MAC Twojej karty - i chello będzie widziało router jako Twój komputer a do hub'a podłączasz sobie pozostałe komputery. Mam taki model Dlink'a (chyba D 604) - kosztował 200 pln. - ma hub'a z czterema portami. Pracuję tak w Aster City i nie muszę za każdym razem rejestrować się w ich systemie (mają to podobnie zrobione jak Chello - komputer rejestruje się w automatycznym systemie). Mam podłączone 2 koputery a czasem i 3 (służbowy) i nie ma problemu
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 16 mar 2004, 09:18

Chello, neostrada i mamy wielka dyskusje o dzieleniu internetu

Pani, Panowie, to nie o to chodzi!!!!!!

Dyskusja sie zaczela od tego ze chcemy polaczyc dwa komputery w ten sposob zeby na ekranie jednego z nich widziec ekran drugiego.

Tu NIE CHODZI o to, zeby OBA KOMPY mialy distep do internetu! Jest to wrecz SZKODLIWE dla takiej konfiguracji (wzgledy bezpieczenstwa przede wszystkim) Chodzi tylko o to, zeby mogly sie porozumiewac POMIEDZY SOBA nawzajem!

W skrocie: zeby polaczyc dwa kompy, potrzebne sa dwie karty sieciowe po 25zl kazda oraz tzw. krosowany kabel sieciowy (5zl). Na obu kartach ustawia sie jakis IP z sieci 10.0.0.0-10.255.255.255 lub 192.168.0.0-192.168.255.255 (jest jeszcze jeden dozwolony zakres, ale nie pamietam teraz jaki) ze wspolna maska i nie podaje sie zadnego gatewaya ani DNSa.

To WSZYSTKO. To czy jednen z kompow ma dostep do internetu czy nie to NIE MA ZADNEGO ZNACZENIA. Jezeli ktorys z nich ma taki dostep to po prostu bedzie mial 2 interfejsy sieciowe (np. neostrada na USB i twoja siec lokalna na karcie sieciowej, albo dwie karty sieciowe czy moze jeszcze inaczej) oraz dwa niezalezne adresy IP.

Natomiast dzielenie internetu pomiedzy swa i wiecej kompow to bardziej zlozona sprawa. Mozna uzyc routera, mozna zainstalowac wingate, mozna uzyc wbudowanego w XP "dzielenia polaczenia sieciowego", mozna w koncu uzyc linuxa. Ale to chyba dyskusja nie o tym, prawda? Nie mowiac o tym ze np. w aster city kiedys (nadal?) wyraznie zabraniala tego umowa.

W kazdym razie pani Ula moze bez zadnego problemu poalczyc sobie komputery inwestujac 60zl, chello w tym nie przeszkadza.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » wtorek 16 mar 2004, 11:37

...hmm. no wiesz z modemu chello , mam wyjscie i USB i sieciowe, ja akurat jestem podłaczony kablem sieciowym gdyz mam karte sieciowa na Płycie głownej , ale robiłem proby i USB take dobrze działa. ale to chyba niema znaczenia .... Do tego modemu mozna podłaczyc tylko jeden komputer i NADA MAS, jak mawiaja hiszpanie :) ...

eh... czyli wystarczy prosty router z hubem za 200 pln. który ma możliwość sklonowania numeru MAC Twojej karty - i chello będzie widziało router jako Twój komputer a do hub'a podłączasz sobie pozostałe komputery. Mam taki model Dlink'a (chyba D 604) - kosztował 200 pln. - ma hub'a z czterema portami. Pracuję tak w Aster City i nie muszę za każdym razem rejestrować się w ich systemie (mają to podobnie zrobione jak Chello - komputer rejestruje się w automatycznym systemie). Mam podłączone 2 koputery a czasem i 3 (służbowy) i nie ma problemu...

No własnie .......... dokladnie o tym mowie :)

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 16 mar 2004, 19:40

BTW.

Czy można jeszcze oprócz tego przesyłać przez LAN sygnały MIDI?

Wówczas odpadłaby inwestycja w dodatkowe interfejsy MIDI w obu (lub więcej) komputerach.

Jest poniekąd taka możliwość w rackowych PCtach:

http://www.muzyk.net.pl/1024x768.html

Może istnieje jakieś oprogramowanie, które pozwoliłoby na przesyłanie wielu kanałów MIDI porzez sieć.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 17 mar 2004, 12:33

Chodziło mi o taką konfigurację jak ma Olearnik - w jednym kompie Nuendo (lub inny sekw.) a w drugim Giga Studio.

Jak to u siebie rozwiązałeś, Olearnik?

Szukałeś innych rozwiązań niż standardowe MIDI (interfejsy)?

Wiem, że VST Link daje możliwość przesyłania sygnałów MIDI za pomocą cyfrowego kabla, ale w tej konkretnej konfiguracji to chyba nie ma zastosowania.

Również rozważam użycie drugiego kompa do Giga Studio, dlatego mnie to bardzo interesuje.

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » środa 17 mar 2004, 15:02

...Chodziło mi o taką konfigurację jak ma Olearnik - w jednym kompie Nuendo (lub inny sekw.) a w drugim Giga Studio.

Jak to u siebie rozwiązałeś, Olearnik?

Szukałeś innych rozwiązań niż standardowe MIDI (interfejsy)?

Wiem, że VST Link daje możliwość przesyłania sygnałów MIDI za pomocą cyfrowego kabla, ale w tej konkretnej konfiguracji to chyba nie ma zastosowania.

Również rozważam użycie drugiego kompa do Giga Studio, dlatego mnie to bardzo interesuje....

Jeszcze nie rozwiązałem, ale zamierzam spiąć midi tak jak to się robi konwencjonalnie, bo i tak dźwięk będę musiał transferować przez drugą kartę to co mi szkodzi midi również. GigaStudio wymaga napisanych pod siebie sterowników, więc i tak musisz zainwestować w odpowiednią kartę, która pewnie midi będzie miała przy okazji.

Podgląd natomiast jest wygodny, bo nie trzeba inwestować w drugi monitor, ani odrywać się od stanowiska pracy.

Sam pomysł z giga wynikł z jego stabilności dźwiękowej, której nie uzyskałem ani na Halionie ani Kontakcie, szczególnie przy dużych objętościowo próbkach. (marzy mi się VSL, choćby w skromnej wersji)

Pozdrawiam Olearnik

ODPOWIEDZ