Nagrywanie CD
Mam mały ale bardzo irytujący problem z nagrywaniem muzyki na cd. Otóż Uzywam NERO w wersji 6.3.0.2 i gdy chciałbym sobie nagrać cos z mp3 na cd-audio na poczatku płyty ( pierwszy utwór , ale nie zawsze , czasami i przed następnymi ) pojawia się ok 0,5 s. szumu na dość wysokim poziomie, ale opisane objawy zdarzają sie również podczas kopiowania płyt Audio. Używam CD-ROM - LG 52x a nagrywarka Lite On ( OEM ) 52x32x52 oczywiście nagrywam ( lub kopiuję ) z prędkością 8x lub 12x. Myślałem że to wina płyt ale nie sa porysowane , potem wpadłem na pomysł a może one tuż przed nagrywaniem nie są rozpędzone ale nawet gdy je rozpędzałem ( używałem EAC i tam jest opcja aby przez zgraniem na dysk rozpędzić CD ) ale i po zgraniu na dysk pojawiły się owe irytujące szumy a jak sięnie pojawiły po zgraniu na dysk to po zdganiu na CD były....i co Wy na to ?
...:: Łódź ::...
- harrypotter
Re: Nagrywanie CD
Nie sadze by to bylo przyczyna, ale 8 lub 12x to za szybko jak na audio. Generalnie nie powinno sie przekraczac 4x (jezeli oczywiscie zalezy Ci na jakosci...)
Proponuję przetestować wypalanie audio na innej wersji Nero lub nawet innym programie do wypalania audio (np. Wavelab).
ale i po zgraniu na dysk pojawiły się owe irytujące szumy a jak sięnie pojawiły po zgraniu na dysk to po zdganiu na CD były....i co Wy na to ? ...
Mówisz że szumy pojawiają się już na zgranym materiale wav? Czym zgrywasz? Też nagrywarką?
Mówisz że szumy pojawiają się już na zgranym materiale wav? Czym zgrywasz? Też nagrywarką?
...ale i po zgraniu na dysk pojawiły się owe irytujące szumy a jak sięnie pojawiły po zgraniu na dysk to po zdganiu na CD były....i co Wy na to ? ...
Mówisz że szumy pojawiają się już na zgranym materiale wav? Czym zgrywasz? Też nagrywarką?...
tak dokładnie na wav też pojawiają sieszumy a zazwyczaj zgrywam przez CD-ROM .
Mówisz że szumy pojawiają się już na zgranym materiale wav? Czym zgrywasz? Też nagrywarką?...
tak dokładnie na wav też pojawiają sieszumy a zazwyczaj zgrywam przez CD-ROM .
Rozumiem że przy zgrywaniu z CDromu masz na myśli owe 0,5 s dużego szumu na początku, a nie szumy z przetwornika... Oczywiście otwierałeś te pliki w edytorze audio i ten szum tam naprawdę był?
Sprawa jest chyba prosta - zgrywanie CD na dysk powinno odbywac sie tylko za pomoca nagrywarki a to dlatego, ze tylko one potrafia dobrze rozpoznac index 0 i ondex 1 odpowiedzialne za umiejscawianie utworow na plycie. Poza tym tylko nagrywarki czytaja subkanaly. CD Rom nie jest w stanie zgrac subkanalow przez co kopia na twardym dysku nie jest wierna kopia i zachodza duze przeklamania. Naped CD Rom nie jest przeznaczony do kopiowania plyt audio!!!
...
Sprawa jest chyba prosta - zgrywanie CD na dysk powinno odbywac sie tylko za pomoca nagrywarki a to dlatego, ze tylko one potrafia dobrze rozpoznac index 0 i ondex 1 odpowiedzialne za umiejscawianie utworow na plycie. Poza tym tylko nagrywarki czytaja subkanaly. CD Rom nie jest w stanie zgrac subkanalow przez co kopia na twardym dysku nie jest wierna kopia i zachodza duze przeklamania. Naped CD Rom nie jest przeznaczony do kopiowania plyt audio!!! ...
no chyba że tak...w takim razie sprawdzę jak to wygląda przy korzystaniu z nagrywarki
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Sprawa jest chyba prosta - zgrywanie CD na dysk powinno odbywac sie tylko za pomoca nagrywarki a to dlatego, ze tylko one potrafia dobrze rozpoznac index 0 i ondex 1 odpowiedzialne za umiejscawianie utworow na plycie. Poza tym tylko nagrywarki czytaja subkanaly. CD Rom nie jest w stanie zgrac subkanalow przez co kopia na twardym dysku nie jest wierna kopia i zachodza duze przeklamania. Naped CD Rom nie jest przeznaczony do kopiowania plyt audio!!! ...
no chyba że tak...w takim razie sprawdzę jak to wygląda przy korzystaniu z nagrywarki
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
-
- Kontakt:
L.G i wszystko jasne oni nawet na tramwajach się reklamują a tak na serio poprostu L.G. jest do d........ zmień nagrywarkę
Muzyka?? to - my live !
... L.G i wszystko jasne oni nawet na tramwajach się reklamują a tak na serio poprostu L.G. jest do d........ zmień nagrywarkę...
hehehe...ok ja zmienię jak Ty będziesz czytał uwazniej :) moja nagrywarka to Lite on :) a CD-ROM to LG ale spoko jesteś początkujący ( prawie tak jak ja ;) ) więc Ci wybaczamy hehe
hehehe...ok ja zmienię jak Ty będziesz czytał uwazniej :) moja nagrywarka to Lite on :) a CD-ROM to LG ale spoko jesteś początkujący ( prawie tak jak ja ;) ) więc Ci wybaczamy hehe