Ściana wzmacniaczy...
Witam
mam pytanie dotyczące słynnych ścian wzmacniaczy . po co one są ? dlaczego gitarzyści tacy jak Zakk Wylde , Eddie Van Halen , Yngwie Malmsteen grają na scenie używając całej batali wzmacniaczy , natomiast inni radzą sobie z jednym half stackiem ? jaki cel ma Wylde , ustawiając przed sobą 4 stacki marshalla , skoro dźwięk i tak jest zbierany przez mikrofon i leci do ogólnego nagłośnienia ? proszę , czy ktoś może mi to nieco wyjaśnić ? dzięki i pozdrawiam !
mam pytanie dotyczące słynnych ścian wzmacniaczy . po co one są ? dlaczego gitarzyści tacy jak Zakk Wylde , Eddie Van Halen , Yngwie Malmsteen grają na scenie używając całej batali wzmacniaczy , natomiast inni radzą sobie z jednym half stackiem ? jaki cel ma Wylde , ustawiając przed sobą 4 stacki marshalla , skoro dźwięk i tak jest zbierany przez mikrofon i leci do ogólnego nagłośnienia ? proszę , czy ktoś może mi to nieco wyjaśnić ? dzięki i pozdrawiam !
- stevelukather
Re: Ściana wzmacniaczy...
Nie wiem w ilu przypadkach to sie zdarza,ale wiekszosc kolumn na scenie to atrapy,zeby wygladalo,tak mi sie wydaje,oczywiscie moge sie mylic!SL
to taka moda z lat 80'tych ...
ach te lata 80'te ... faceci z tapirowanymi wlosami w obcislych gatkach, koszula rozpieta do pepka zeby pokazac owlosiona klate i za plecami 20 kolumn marshalla ... po prostu szpan
ach te lata 80'te ... faceci z tapirowanymi wlosami w obcislych gatkach, koszula rozpieta do pepka zeby pokazac owlosiona klate i za plecami 20 kolumn marshalla ... po prostu szpan

Warszawa - 'home' studio
- tomsfactory
Chyba nie koniecznie - gitarzysta lubi sie dobrze słyszec. Przester wymaga tez dobrej wspolpracy gitara - amp i sprzezen. A do tego piekielne glosne odsluchy - duza scena - no i potrezb amocy i gluch perkusista ktory wali palami, basista sie podglasnia notorycznie i gitarzysta tez jest juz gluchy. A poza tym jak to fajnie wyglada i spojrzcie na to inaczej - walka z bezrobociem - ilu to ludzi musi rozkladac. A i ludzie co placa za bilety na koncert musza widziec ze to warte zachodu. Ale aspekt techniczny jest no i pewniewielki ryk tez.

To fakt, były to atrapy. Najczęściej gitarzyści używają jednej lub max dwóch paczek 4x12”. No może z wyjątkiem jednego, John Petrucci (zwany potocznie Pietrucha) używa sześciu paczek gitarowych Mesa 4x12”, ale nie wszystkie pracują równocześnie. Steve Lukather używa najczęściej trzech paczek ręcznej roboty 1x12”, do dwóch jest podłączona końcówka i efekty stereo, a do jednej końcówka mocy i pre-amp. Joe Satriani używa dwóch paczek Marshall 4x12”, a ja jednej paczki Fender 4x12”
Większość gitarzystów, którzy mają nawet dzisiaj dużo paczek na scenie, używa jednej lub dwóch, a reszta to atrapy. Powiem wam ciekawostkę, że pewien polski dość znany zespół gra na PODzie wpiętym linowo do mixera, a na scenie używa atrap wzmacniaczy Marshall Plexi, jak dla mnie to jest szczyt głupoty
[addsig]

[addsig]
gadu-gadu 4021735
? proszę , czy ktoś może mi to nieco wyjaśnić ? dzięki i pozdrawiam !...
Szkoły są różne, często są to atrapy, ale nie zawsze, wielu gitarzystów używa po kilka główek spiętych razem i potrzebują do tego kilku paczek, poza tym niektórzy naprawdę lubią hałas na scenie, wtedy im się lepiej gra. Z tego co badałem wynika, że obecnoć 4 kolumn oznacza, że wzystkie są w użyciu (np. Dave Navarro, System Of A Down, RHCP, Zakk Wylde, Papa Roach, P.O.D), więcej pachnie ściemą.
Pozdro
Hofi
PS. Do Hardiego: faktycznie mieć Plexi i grać z POD'a to ściema, chociaz Plexi jest tak głośny, że może nie mieli wyboru. Miałem kiedyś zestaw Tone Master i zagrałem na nim jeden koncert, bo na tym się nie da grać na małej scenie!
Szkoły są różne, często są to atrapy, ale nie zawsze, wielu gitarzystów używa po kilka główek spiętych razem i potrzebują do tego kilku paczek, poza tym niektórzy naprawdę lubią hałas na scenie, wtedy im się lepiej gra. Z tego co badałem wynika, że obecnoć 4 kolumn oznacza, że wzystkie są w użyciu (np. Dave Navarro, System Of A Down, RHCP, Zakk Wylde, Papa Roach, P.O.D), więcej pachnie ściemą.
Pozdro
Hofi
PS. Do Hardiego: faktycznie mieć Plexi i grać z POD'a to ściema, chociaz Plexi jest tak głośny, że może nie mieli wyboru. Miałem kiedyś zestaw Tone Master i zagrałem na nim jeden koncert, bo na tym się nie da grać na małej scenie!
Nie zapominajcie, ze sciana wzmacniaczy stosowana w zamierzchlych czasach miala zastosowanie - male combo na scenie "zabija", a na widowni jest slabo slyszalne, sciana marshali odrotnie - na scenie jest ciszej (pozornie) niz z jednym, ale za to widownia ma czad. W dobie poteznego naglosnienia ma to znaczenie czysto wizualne, ale kiedys mialo i dzwiekowe.
Nie zrozumiałeś mnie chyba. Chodzi o to, że grają i na dużych i na małych scenach na PODzie, a stawiają atrapę Marshalla Plexi. Rozmawiałem z nimi i wiem dlaczego, tak robią. Bo granie z PODa to obciach a jak stoi taki Marshall to wygląda to zawodowo. Dla mnie to jest bardzo dziecinne. Ja używałem różnych główek (Marshall JCM800, Peavey 5150, itd.), a teraz używam PODa XT podłączonego do lampowej końcówki mocy Peavey Classic 50/50 i paczki Fender 4x12”. Nie wstydzę się tego na czym gram, bo niby dlaczego? Jak mi ten zestaw dobrze gada, to o co chodzi? Mógłbym brać na koncerty dwie lub trzy głowy i stawiać jej, jedną na drugą, aby pokazać, że mam super sprzęt itd. Nie robię jednak tego, gdyż dla mnie to dziecinada, no i nie jestem oszustem, skoro gram na PODzie to niech widać PODa.
[addsig]
gadu-gadu 4021735
Z tego co wiem , Yngwie na scenie gra używając około 24 głów , z czego każda jest inaczej wysterowana . Ale skoro mówicie , że w większości przypadków to tylko atrapy
Ja gram na głowie Ritchiego Blackmore'a ENGL'a z jedną paczką . Hardi , mówisz , że grałeś na JCM 800 . Czy może ktoś z was doradzić mi , gdzie szukać tych wzmacniaczy ? Myślę , że na przestrzeni najbliższych miesięcy zacząłbym się rozglądać za JCM 800 lub plexi , ale raczej tymi starymi egzemplarzami , nie mam raczej pewności co do reedycji . Czy ktoś wie , gdzie można ich ewentualnie szukać ?

...Z tego co wiem , Yngwie na scenie gra używając około 24 głów , z czego każda jest inaczej wysterowana . Ale skoro mówicie , że w większości przypadków to tylko atrapy
Ja gram na głowie Ritchiego Blackmore'a ENGL'a z jedną paczką . Hardi , mówisz , że grałeś na JCM 800 . Czy może ktoś z was doradzić mi , gdzie szukać tych wzmacniaczy ? Myślę , że na przestrzeni najbliższych miesięcy zacząłbym się rozglądać za JCM 800 lub plexi , ale raczej tymi starymi egzemplarzami , nie mam raczej pewności co do reedycji . Czy ktoś wie , gdzie można ich ewentualnie szukać ?...
W Katowicach w sklepie Rock’nRoll jest jeden i drugi wzmacniacz. Pojedź i zobacz jak to gada.

W Katowicach w sklepie Rock’nRoll jest jeden i drugi wzmacniacz. Pojedź i zobacz jak to gada.
gadu-gadu 4021735