Internet a VAT, to tylko w Polsce możliwe
No i stało się - Sejm z radością ogłosił, że zwalnia z VAT dostęp do Internetu dla użytkowników domowych itp. - gest pusty i w dodatku sprzeczny z ustaleniami Unii Europejskiej.
Czy zdajecie sobie sprawę z tego jaka jest podstawowa różnica pomiędzy VATem 0% a zwolnionym? Jeżeli wiecie - to nie ma się z czego cieszyć...
Zacytuję jedną z wypowiedzi "TPSA bedzie sprzedawać swoje łacza z 22% VAT dla drobniejszych providerow, a ci zmuszeni sprzedawac bez VATu... Jest to najprostsza metoda, aby TPSA wykończyla tą rozrastającą się konkurencję mniejszych firm w ciagu roku-dwóch. A wtedy zobaczycie jak beda u nas wygladaly ceny na i-net".
Dla mniejszych providerów cena sprzedaży będzie musiała wzrosnąć o te 22% żeby świadczenie usług miało dla nich jakikolwiek sens ekonomiczny.
"Picowanie" internautów, że posłowie chcą, żeby nie było VATu na Internet to niestety kolejny gest pod publikę, de facto wzmacniający monopol TP SA...
Czy zdajecie sobie sprawę z tego jaka jest podstawowa różnica pomiędzy VATem 0% a zwolnionym? Jeżeli wiecie - to nie ma się z czego cieszyć...
Zacytuję jedną z wypowiedzi "TPSA bedzie sprzedawać swoje łacza z 22% VAT dla drobniejszych providerow, a ci zmuszeni sprzedawac bez VATu... Jest to najprostsza metoda, aby TPSA wykończyla tą rozrastającą się konkurencję mniejszych firm w ciagu roku-dwóch. A wtedy zobaczycie jak beda u nas wygladaly ceny na i-net".
Dla mniejszych providerów cena sprzedaży będzie musiała wzrosnąć o te 22% żeby świadczenie usług miało dla nich jakikolwiek sens ekonomiczny.
"Picowanie" internautów, że posłowie chcą, żeby nie było VATu na Internet to niestety kolejny gest pod publikę, de facto wzmacniający monopol TP SA...
Re: Internet a VAT, to tylko w Polsce możliwe
...No i sta?o sie˛ - Sejm z rados´cia˛ og?osi?, z˙e zwalnia z VAT doste˛p do Internetu dla uz˙ytkowników domowych itp. - gest pusty i w dodatku sprzeczny z ustaleniami Unii Europejskiej.
Unia juz zagrozila ze od razu po wstapieniu poda w tej sprawie Polske do Sadu Europejskiego. To tak "na dzien dobry".
Unia juz zagrozila ze od razu po wstapieniu poda w tej sprawie Polske do Sadu Europejskiego. To tak "na dzien dobry".
przed chwila widziałem jak p.Rokita dumny jak paw chwali sie co to oni nie zrobia dla internautów , wiedziałem ze to jest "" szwingiel"" . czyli na zdrowy rozum, skoro ""prowaiderzy"" beda musieli płacic tzn, ze te koszta poniosie zwykły "Ludzik" tylko pod inna nazwa .. tzn. Abonament . oczywiscie bez Vat-u ale drozszy :) hahaha normalka to tylko Polska
Różnica między stawką 0 a zwolnieniem jest ogromna.
Bo jeśli internet objęty będzie zwolnieniem - to TPSA albo każdy inny operator telekomunikacyjny sprzedając VAT twojemu providerowi będzie sobie go mógł odliczyć (VAT jest podatkiem przeżucalnym - płaci go ostatnia osoba - w tym wypadku przedsiębiorca)... twój provider już takiej możliwości miał nie będzie i będzie musiał zaplacić pełny VAT.... co w związku z tym zrobi aby wyjść na swoje ? proste - podniesie o 22% cenę internetu, a ty podatku nie zapłacisz bo jesteś zwolniony....
Gdyby stawka była 0% - to provider nie musiałby podnosić cen (tak wynika z ustawy o VAT)
Dlatego też cena internetu dla indywidualnych odbiorców wzrośnie - na fakturze będziesz miał napisane: wertość VAT: 0 zł - cena za usługę to co teraz+22% :) - i jest miodzio
Dodatkowo taka ustawa jest sprzeczna z dyrektywami UE i po wejściu do Unii zostanie zaskarżona - przez co Polska będzie musiała (to jest pewne) zapłacić dość wysoką karę - kto za to zapłaci ? oczywiście ja i ty
Te BARANY z LSD nic nie potrafią zrobić mądrze - po prostu masakra... wydaje się że jedynym wyjściem byłoby wprowadzenie w czyn słów wierszyka:
"przyjdą czasy że na drzewach oprócz liści będą wisieć komuniści !"
Bo jeśli internet objęty będzie zwolnieniem - to TPSA albo każdy inny operator telekomunikacyjny sprzedając VAT twojemu providerowi będzie sobie go mógł odliczyć (VAT jest podatkiem przeżucalnym - płaci go ostatnia osoba - w tym wypadku przedsiębiorca)... twój provider już takiej możliwości miał nie będzie i będzie musiał zaplacić pełny VAT.... co w związku z tym zrobi aby wyjść na swoje ? proste - podniesie o 22% cenę internetu, a ty podatku nie zapłacisz bo jesteś zwolniony....
Gdyby stawka była 0% - to provider nie musiałby podnosić cen (tak wynika z ustawy o VAT)
Dlatego też cena internetu dla indywidualnych odbiorców wzrośnie - na fakturze będziesz miał napisane: wertość VAT: 0 zł - cena za usługę to co teraz+22% :) - i jest miodzio
Dodatkowo taka ustawa jest sprzeczna z dyrektywami UE i po wejściu do Unii zostanie zaskarżona - przez co Polska będzie musiała (to jest pewne) zapłacić dość wysoką karę - kto za to zapłaci ? oczywiście ja i ty
Te BARANY z LSD nic nie potrafią zrobić mądrze - po prostu masakra... wydaje się że jedynym wyjściem byłoby wprowadzenie w czyn słów wierszyka:
"przyjdą czasy że na drzewach oprócz liści będą wisieć komuniści !"
Tak samo sprzeczne jest ograniczanie rynku pracy dla obywateli niektórych państw Unii, brak konsekwencji za przekroczenie deficytu dlla Francji i Niemiec itp. Precedensy zostały stworzone a my powinniśmy je tylko wykorzystywać. Zapłacimy, jeśli ktoś nas zmusi. A jak nas zmuszą? Prawem, które mają w d...??? Przyślą tu komorników z Brukseli? Obudź się, chłopcze. Dzisiaj traktaty nic nie znaczą.
"przyjdą czasy że na drzewach oprócz liści będą wisieć komuniści !"...
Nie martw się nic. Rządy Platformy i PiS już za rok. Do czasu aż Popis (neo - AWS) skończy urzędowanie, max za 5 lat, zeżremy wszystkie drzewa i nie będzie nawet na czym ich wieszać. Drugiego AWSu ten kraj nie przetrzyma.
"Picowanie" internautów, że posłowie chcą, żeby nie było VATu na Internet to niestety kolejny gest pod publikę, de facto wzmacniający monopol TP SA......
A ja ci powiem, ze VAT to bzdura. MNie ot nie obchodzi czy jest VAT czy nie. Dlaczego ?
Otóż podatki płacić trzeba - kazdy chyba sie z tym zgodzi. Wiec i Vat trza płacic (aczkolwiek sam pomysł jakiegokolwiek VAT'u jest poroniony na cokolwiek - po co drugi podatek ? ).
MI to wisi czy ja bede płacił za neostrade 140 czy 152 PLN Czy VAT bedzie 0, 7 czy 22 %. MNie bardziej interesuje kwota podstawowa. Niech wat i bedzie 50% wynosił, ale kwota podstawowa (netto0 np. 20 PLN. Tu jest pies pogrzebany. Wszelki gadki o VAT to tylko rozrywka dla tuków, którzy nie potrafią policzyc (bo jakaz róznica 10 czy 12 PLN - zadna).
Aha. Dodam tylko, ze VAT dla firm to VAT dla wszystkich. I tu takze internauci zachowali sie jak tempe krowy. Ucieszenie ze dla nich nie ma VAT'u. Ale VAt jest. Bo jak sam zauwayłes. Skoro mają go firmy, to musi być gdzies on oddany dalej. Jezeli juz nie jako "typowy" VAT to jako podniesiona o tenze VAT cena usługi w kwocie netto.
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
..Różnica między stawką 0 a zwolnieniem jest ogromna.
Bo jeśli internet objęty będzie zwolnieniem - to TPSA albo każdy inny operator telekomunikacyjny sprzedając VAT twojemu providerowi będzie sobie go mógł odliczyć
Z uwagą przeczytałem twoje wypowiedzi na temat VAT,ale doszedłem do wniosku że nic nie wiesz o odliczeniach.Ja prowadze działalnośc gospodarczą od 15 lat i mam do czynienia ze stawkami 22,7,0 i zw.Jeżeli chodzi o stawki 0 i zw to jest dokładnie odwrotnie niż Ty napisałeś,mianowicie-jeżeli masz sprzedaż ze stawką 0 to możesz to uwzględniać w odliczeniach,jeżeli stawka jest zw.to nie można nic odliczyć.Pozdrowienia.
...
Bo jeśli internet objęty będzie zwolnieniem - to TPSA albo każdy inny operator telekomunikacyjny sprzedając VAT twojemu providerowi będzie sobie go mógł odliczyć
Z uwagą przeczytałem twoje wypowiedzi na temat VAT,ale doszedłem do wniosku że nic nie wiesz o odliczeniach.Ja prowadze działalnośc gospodarczą od 15 lat i mam do czynienia ze stawkami 22,7,0 i zw.Jeżeli chodzi o stawki 0 i zw to jest dokładnie odwrotnie niż Ty napisałeś,mianowicie-jeżeli masz sprzedaż ze stawką 0 to możesz to uwzględniać w odliczeniach,jeżeli stawka jest zw.to nie można nic odliczyć.Pozdrowienia....
Widze ze kolega jest znawca . hmm. w takim razie przeczytaj to Onet .pl
Z uwagą przeczytałem twoje wypowiedzi na temat VAT,ale doszedłem do wniosku że nic nie wiesz o odliczeniach.Ja prowadze działalnośc gospodarczą od 15 lat i mam do czynienia ze stawkami 22,7,0 i zw.Jeżeli chodzi o stawki 0 i zw to jest dokładnie odwrotnie niż Ty napisałeś,mianowicie-jeżeli masz sprzedaż ze stawką 0 to możesz to uwzględniać w odliczeniach,jeżeli stawka jest zw.to nie można nic odliczyć.Pozdrowienia....
Widze ze kolega jest znawca . hmm. w takim razie przeczytaj to Onet .pl
Widze ze kolega jest znawca . hmm. w takim razie przeczytaj to Onet .pl...
NIe ma co czytać. Popieram Twopjego przedmówce. Także prowadze działalność. Powiedz mi co sobie odliczysz mając stawke VAT 0% ?
To czysta logiga i praktyka. Gdyby więcej było praktyków a nie erotomanów gawędziaży (czyli teoretyków) w Polskim rządzie (i nie ma znaczenia ile literek przed nazwiskiem oni mają) to byle tyle ustaw bubli nie robili.
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
...
NIe ma co czytać. Popieram Twopjego przedmówce. Także prowadze działalność. Powiedz mi co sobie odliczysz mając stawke VAT 0% ?
To czysta logiga i praktyka. Gdyby więcej było praktyków a nie erotomanów gawędziaży (czyli teoretyków) w Polskim rządzie (i nie ma znaczenia ile literek przed nazwiskiem oni mają) to byle tyle ustaw bubli nie robili....
zastanawiam skad sie urwałes .. z choinki ....??? Koleggo 99. % Internautow nie prowadzi swoich firm. wiec odpisywanie VATU im nie groził0 , a płacic beda musieli wiecej, zreszta Ciebie to takze bedzie dotyczyc .
To czysta logiga i praktyka. Gdyby więcej było praktyków a nie erotomanów gawędziaży (czyli teoretyków) w Polskim rządzie (i nie ma znaczenia ile literek przed nazwiskiem oni mają) to byle tyle ustaw bubli nie robili....
zastanawiam skad sie urwałes .. z choinki ....??? Koleggo 99. % Internautow nie prowadzi swoich firm. wiec odpisywanie VATU im nie groził0 , a płacic beda musieli wiecej, zreszta Ciebie to takze bedzie dotyczyc .