no to jestem już po pierwszej godzinie testów mojej nowej paczki 2x12 i odkryłem odpowiedź na pytanie - na czym polega sekret brzmienia paczki Mesa Boogie: i jest to oczywiście :
- głośniki, drewno i wymiary.
Paczkę mam zbudowaną pod wymiary mesy, sklejka 24 mm (bezsękowa

, głośniki ciut inne niż w oryginale bo zmieszałem Vintage 30 z Classic Lead 80 - dla dodania dodatkowego smaczku. Podpiąłem to do Dual Rectifier'a i .... ahhhhhh ... wrażenie jest tak piękne jak przy graniu na 4x12.
Kiedy kupowałęm Dual'a to próbowałem go na orynialnej paczce 4x12 i nie dojż że ma ona ciepłe brzmienie to jednocześnie jest ono bardzo 'sprężyste/zwarte' (z braku lepszego słowa - po angielsku było by 'tight') ... no i właśnie to odnalazłem na tej nowej paczce 2x12 - bardzo zwarte i solidne brzmienie. Co ciekawe większość paczek (patrz moja poprzednia

nie radzi sobie z dołem jaki wywarza Dual Rectifier - a ta ... tak samo jak oryginał zamiast dudnić pięknie sprężyście rezonuje. Pewnie nie bez znaczenia jest płetwa w paczce która dociśnięta powoduje większą sztywność konstrukcji.
więc to nie czarodziej daje brzmienie mesie ... wymiary, drewno ... głośniki - i gada jak trzeba