Nowa konfiguracja komputera

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
typek76
Nowa konfiguracja komputera

Post autor: typek76 » środa 03 mar 2004, 17:54

Moja obecna konfiguracja komputera to:

Procesor Intel Celeron 2.6 GHz,

Płyta główna Albatron (nie pamiętam dokładnej nazwy),

Pamieci RAM 384MB

Karta muzyczna Wavetermina 192l,

Karta graficzna GeForce 4 MX 440. Z tym ukladem mam problemy nie tylko przy pracy z Cubase ale takze podaczas pracy z innymi programami. Mam w niedługim czasie zmienic procesor, plyte glowna oraz karte graficzna. Co mi radzicie!

Paweł

Re: Nowa konfiguracja komputera

Post autor: Paweł » środa 03 mar 2004, 18:06

...Mam w niedługim czasie zmienic procesor, plyte glowna oraz karte graficzna. Co mi radzicie!...

P IV 2.4 na FSB 800

Asus P4C800-E (względnie w przypadku braku funduszy - P4P800)

Grafika? Matrox, albo coś innego z pasywnym chłodzeniem.

Jakie masz RAMy? Bo może się okazać, że też przydało by się wymienić.

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » środa 03 mar 2004, 18:14

...Moja obecna konfiguracja komputera to:

Pamieci RAM 384MB

Karta graficzna GeForce 4 MX 440. Z tym ukladem mam problemy nie tylko przy pracy z Cubase ale takze podaczas pracy z innymi programami. Mam w niedługim czasie zmienic procesor, plyte glowna oraz karte graficzna. Co mi radzicie!...

Po pierwsze: porządna płyta główna!!! Żadnych udziwnień. To podstawa sprawnego komputera. Tylko znanych firm jak ASUS, ABIT, EPOX, MSI

Nie daj sobie wmówić, że bajery są fajne! Jak najmniej zintegrowanych komponentów typu - grafika, modem, itp

Najlepiej na sprawdzonych chipsetach: więcej na www.benchmark.pl

Processor: nie polecam Celeronów... to są słabe procki.

Najlepiej Pentium - jeśli masz kasę, Athlon Barton - jeśli masz jej mniej ;)

Myślę że taktowanie 2,8 Mhz będzie ok!

Karta graficzna: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=3912&forum=8

Pozdrawiam

Bartek

typek76

Post autor: typek76 » środa 03 mar 2004, 21:44

......Moja obecna konfiguracja komputera to:

Pamieci RAM 384MB

Karta graficzna GeForce 4 MX 440. Z tym ukladem mam problemy nie tylko przy pracy z Cubase ale takze podaczas pracy z innymi programami. Mam w niedługim czasie zmienic procesor, plyte glowna oraz karte graficzna. Co mi radzicie!...

Po pierwsze: porządna płyta główna!!! Żadnych udziwnień. To podstawa sprawnego komputera. Tylko znanych firm jak ASUS, ABIT, EPOX, MSI

Nie daj sobie wmówić, że bajery są fajne! Jak najmniej zintegrowanych komponentów typu - grafika, modem, itp

Najlepiej na sprawdzonych chipsetach: więcej na http://www.benchmark.pl

Processor: nie polecam Celeronów... to są słabe procki.

Najlepiej Pentium - jeśli masz kasę, Athlon Barton - jeśli masz jej mniej ;)

Myślę że taktowanie 2,8 Mhz będzie ok!

Karta graficzna: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=3912&forum=8

Pozdrawiam

Bartek

...

Moje pamieci RAM to 3x128MB DDR PC333, dysk twardy Maxtor 60GB 7200rpm ATA 133. Czy taka karta graficzna tez moze byc ATI Radeon 9200 128MB DDR?

Awatar użytkownika
Niegomir

Post autor: Niegomir » czwartek 04 mar 2004, 00:07

Mój sprzęt to:

P4 1,6GHz (podkręcony do 2,1GHz), 512MB DDR333, VIA P4PB 400-FL (zintegrowana dźwiękówka i Ethernet), Terratec Phase22, ATI Radeon 9000Pro 64MB, Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, cache 8MB)...

Jak widać konfiguracja dość stara, ale nie mam żadnych problemów zarówno w CEP-ie jak i w Cubase...

Zmień procka na P4... Celeron to badziewie jakich mało...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 04 mar 2004, 07:56

......Mam w niedługim czasie zmienic procesor, plyte glowna oraz karte graficzna. Co mi radzicie!...

P IV 2.4 na FSB 800

Asus P4C800-E (względnie w przypadku braku funduszy - P4P800)

Grafika? Matrox, albo coś innego z pasywnym chłodzeniem.

Jakie masz RAMy? Bo może się okazać, że też przydało by się wymienić....

Troche bym udoskonalił tą konfiguracje . ASUS -P4C-800 -875 ( na ktorym pracuje ) .. zwykly Lub P4P 800 - DE 865 PE , ktory jest o 190zł tanszy to sa dokladnie te same Płyty , mozna by powiedziez ze nie do konca gdyz roznia sie chipsetem .hmm.. no i nie do konca .Roznica miedzy tymi płytami polegała tylko i wyłacznie na tym ze P4c-800 ma tzw. PAT , system ktory przyspiesza prace komputera o 5-7 % , i własnie na P4P 800- 865 PE , ASUS dodał ta funkcje tylko inaczej ja nazwał gdyz PAT jest wynalazkiem INTELA , Miałem obydiwe płyty i mozna powiedziec ze maja identyczne w osiagi , bardzo stabilne z ta rzonica ze jedna jest tansza o 190 zł. GRaf - MAxtor jest Ok, ale te w cewnie do 500 zł sa mało wydajne wiec polecił bym Ci , Zwyklego RODEONA bez wodotryskow np. 9200 , lub 9500 ktory jest lepszy i wydajniejszy od 9600 a gdy odblokujesz dodatkowe 4 potoki , bedziesz mał karte graficzna za 900 zł tzn Rodeona 9700 ... tylko nasuwa sie pytanie poco , i nie słuchaj ze Kart Graficzne z Pasywnym chłodzeniem tzn., bez coolera sa lepsze,bo cichsze, nic bardziej Mylnego , wiatraki chłodzoce np. na Rodeonie osiagaja głosnisci w granicach 15-19db Co innego G-force , sa troche głosniejsze , Niedawno była tutaj debata na temat Kart Graficznych , ktos polecał własnie ta karte ktora posiadasz . hahahah i tylko dlatego ze miała pasywny wentyl. tylko ze takarta MX 440 , z wieksza pamiecia i 128 bit, juz smiaga z coolerem a pozatym nie obsłyguje DIRECT X 9 , i jest to juz zabytek o nieciekawych osiagach , chociaz stabilna ,

Analizujac twoja konfiguracje, mysle ze to nie Karta Graficzna daje Ci problemy tylko pamiec, ktorej masza za mało i bardzo mozliwe ze jest niekompatybilna, Zmien pamiec, ...na 2X 256 mb .ale takie same kosci ...

np. Kingstona , lub TWINMOS, twoj system chyba nie obsługuje DUAL CHANEL wiec nawet lepiej zrobisz jak kupisz jedna kosci 512 mb . a to załatwi tqwoje problemy

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 04 mar 2004, 08:04

...moje pamieci RAM to 3x128MB DDR PC333, dysk twardy Maxtor 60GB 7200rpm ATA 133. Czy taka karta graficzna tez moze byc ATI Radeon 9200 128MB DDR?...

Jeszcze raz JA :) Radek 9200 128, jest Ok,ale nie jest wcale duzo szybszy od MX 440 , 9200 obsługuje Direct X 9, nie jest to zaden Demon predkosci , ale pracuje OK ... tylko ze po zmianie karty problem zostanie . moim zdaniem pamiec nie jest odpowiednia a nie karta graficzna ... tutaj jest problem, co najmiej 512 ,mb .... inaczej mozesz zapomniec o pracy

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 04 mar 2004, 12:19

....Troche bym udoskonalił tą konfiguracje . ASUS -P4C-800 -875 ( na ktorym pracuje ) .. zwykly Lub P4P 800 - DE 865 PE , ktory jest o 190zł tanszy to sa dokladnie te same Płyty , mozna by powiedziez ze nie do konca gdyz roznia sie chipsetem .hmm.. no i nie do konca .Roznica miedzy tymi płytami polegała tylko i wyłacznie na tym ze P4c-800 ma tzw. PAT , system ktory przyspiesza prace komputera o 5-7 % , i własnie na P4P 800- 865 PE , ASUS dodał ta funkcje tylko inaczej ja nazwał gdyz PAT jest wynalazkiem INTELA , Miałem obydiwe płyty i mozna powiedziec ze maja identyczne w osiagi , bardzo stabilne z ta rzonica ze jedna jest tansza o 190 zł.

Nieco zawiły wywód. Rekomendowałem P4C800E głównie ze względu na inny niż w pozostałych modelach C800 mostek południowy, który w tym przypadku ma zaimplementowaną obsługę RAID. Owszem, nie jest to często warunek niezbędny (szczególnie że niektóre karty nie współpracują dobrze z RAIDem) ale warto czasem zainwestować. Jeśli nie, to oczywiście zwykła P4C800 bez De Luxe'a. Różnica wydajności między C800 a P800 jest rzeczywiście niewielka i prawdą jest że w płytach Asusa jest możliwość odblokowania odpowiednika PATa, ale chip 875 spełnia wyższe wymogi technologiczne niż 865, co może przekładać się nie tyle na wydajność, co stabilność.

GRaf - MAxtor jest Ok, ale te w cewnie do 500 zł sa mało wydajne wiec polecił bym Ci , Zwyklego RODEONA bez wodotryskow np. 9200 , lub 9500 ktory jest lepszy i wydajniejszy od 9600 a gdy odblokujesz dodatkowe 4 potoki , bedziesz mał karte graficzna za 900 zł tzn Rodeona 9700 ... tylko nasuwa sie pytanie poco , i nie słuchaj ze Kart Graficzne z Pasywnym chłodzeniem tzn., bez coolera sa lepsze,bo cichsze, nic bardziej Mylnego , wiatraki chłodzoce np. na Rodeonie osiagaja głosnisci w granicach 15-19db

Tylko po co jeśli ma być to komputer do muzyki? Poza tym słyszałem kilka (a nawet kilkadziesiąt) Radków 9500 i cichymi z pewnością bym ich nie nazwał, a niektóre z pewnością zasługiwały na miano odkurzacza. Jeśli już rozmawiamy (czysto akademicko) o hałaśliwości kart z wiatraliem, to najcichszy do tej pory przezemnie słyszany był Herc 9700 Pro z Cooperem. Oczywiście pomijam rozwiązania z obniżaniem prędkości obrotowej ręcznie (co też nota bene daje niezłe rezultaty).

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 04 mar 2004, 20:31

Tylko po co jeśli ma być to komputer do muzyki? Poza tym słyszałem kilka (a nawet kilkadziesiąt) Radków 9500 i cichymi z pewnością bym ich nie nazwał, a niektóre z pewnością zasługiwały na miano odkurzacza. Jeśli już rozmawiamy (czysto akademicko) o hałaśliwości kart z wiatraliem, to najcichszy do tej pory przezemnie słyszany był Herc 9700 Pro z Cooperem. Oczywiście pomijam rozwiązania z obniżaniem prędkości obrotowej ręcznie (co też nota bene daje niezłe rezultaty)....

posiadam Rodeona 9500- Jest to siwetna Karta , a jesli o opinje odysłam do strony http://www.benchmark.pl/ :)

ODPOWIEDZ