Zmotoryzowane kontrolery

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Zmotoryzowane kontrolery

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 01 mar 2004, 08:35

witam

Ostatnio zainteresowały mnie urządzenia za pomoca których mozna było by kontrolowac suwaki w mixerach w progr.

Chodziło by mi o to ze w momencie ładowania sesji wszystko sie samoczynnie ustawia , tak jak w przypadku Yamahy 01V .

Czy ktos dysponuje jakimiś informacjami na temat zmotoryzowanych kontrolerów?.

Może ktoś coś takiego sam zrobił ?

Jest tu wielu "magików" więc sądze że juz cos takiego powstało w waszych "warsztatach":)

Dzięki za wszelkie info :)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Awatar użytkownika
BlueJack

Re: Zmotoryzowane kontrolery

Post autor: BlueJack » poniedziałek 01 mar 2004, 09:50

Witam!

Moim zdaniem najtańsze rozwiązanie takiego sterownika znajdziesz na poniższej stronie:

http://www.behringer.com/02_products/prodindex.cfm?id=BCF2000&lang=ENG

Z pozdrowieniami

BlueJack

Awatar użytkownika
santana.uk

Post autor: santana.uk » poniedziałek 01 mar 2004, 10:20

Calkiem ladne. Tylko ile to kosztuje nibyu sasiadow 300euro to u nas na oko 2500zl :(

Rezyseria dzwieku - Poznań

Awatar użytkownika
BlueJack

Post autor: BlueJack » poniedziałek 01 mar 2004, 10:23

Wydaje mi się, że 300 euro +vat, więc ok 1800 - 1900zł

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 03 mar 2004, 22:39

troszke drogi ten sterowniki czy nie ma nic tańszego?

Moze ktos buduje takie rzeczy ?

wiem ze ostatnio na forrum była rozmwa o tym , ale nikt nie mówił o zmotoryzowanych suwakach :)

pozdrawiam

PAWeł

Awatar użytkownika
filipgolarz

Post autor: filipgolarz » niedziela 07 lis 2004, 21:26

Motor Fadery jest ciezko dostac a jak juz to sa drogie... w firmie ALPS mozna dostac ladnie motor fadery z touchem, za 21 euro... ale dla mnie ta cena jest za duza jak na potencjometr z silniczkiem.... jak mozna sobie samemu zrobic takie potencjometry z silniczkiem.,.. Wystarczy dobrej jakosci potencjometr , ktory bedzie sie lekko przesuwal, silniczek od CDromu tam sa takie czasami plaskie nadajace sie wlsnie do tego...

Troche blaszki aluminiowej, srobki , waleczki i mozna przy odrobinie znajomosci na majsterkowaniu zrobic sobie wlasne MotorFadery...
Lubię majsterkować

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 07 lis 2004, 22:47

"... mozna przy odrobinie znajomosci na majsterkowaniu zrobic sobie wlasne MotorFadery..."

Oczywiście, że to jest możliwe, choć na pewno nie przy odrobinie znajomości na majsterkowaniu. Potrzebna jest znajomość inżynierii na poziomie uniwersyteckim, poparta umiejętnościami ślusarza z certyfikatem mistrza. Potrzebny jest warsztat z odpowiednimi narzędziami i maszynami. Konieczny będzie też elektronik i programista, którzy dostarczą silnikowi suwaka odpowiednią informację z sekwencera. Jeśli te wszystkie warunki możesz spełnić i masz sporo wolnego czasu, to taki projekt ma sens. Powodzenia.

MD

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
filipgolarz

Post autor: filipgolarz » piątek 12 lis 2004, 18:09

Troche przesadziles z tymi wymogami, znajomosciami... Ja ostatni robilem prototyp takiego motorfadera i jakos nie potrzebowalem specjalistycznych maszyn i narzedzi... jedynie wiertarka modelarska, obcegi, imadlo... wystarczy miec troche blachy aluminiowej 2mm, gotowe potencjometry za 4-5zl tylko te ktore lekko sie suwaja... silniczek z CDromu , pare srobek´, dwie rolki plastikowe z tasmy magnetofonowej.... i wystarczy to zlozyc i juz.... a programowanie ,tez nie jest az takie trudne... zawsze mozna poprosic znajomego... lub poprosic na forum na elektrodzie.... Sterowania takim silniczkiem , nie jest trudne, stosuje sie PWM ze zmiana kierunku i juz... mozna nawet wykorzystac procesor 80c51.

Bo podobny byl uzyty w Mackie HUI...
Lubię majsterkować

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 18:44

...Troche przesadziles z tymi wymogami, znajomosciami... Ja ostatni robilem prototyp takiego motorfadera i jakos nie potrzebowalem specjalistycznych maszyn i narzedzi...

Sądząc po gabarytach elementów jakich do niego użyłeś to musi być "mocna" rzecz. A można gdzieś zobaczyć ten prototyp?

Uprzedzając pytania - wcale się nie czepiam!
[addsig]
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
filipgolarz

Post autor: filipgolarz » sobota 13 lis 2004, 14:37

Niebawem umieszcze kilka fotek.... to zobaczycie ... jak sie to jeszcze dopiesci to mozna zrobic sobie nawet fajne dobre motorfadery i nie trzeba przeplacac .... Mam w planie tez, tak sobie myslalem ze mozna by zrobic optyczne motor fadery o dlugosci 100mm... na bazie - blachy aluminiwej , pretow stalowyc 3mm, ukladow optycznych z myszki, silniczka z CDrom (tam sa czaem takie plaskie fajne silniczki) , rolki, troche linki, srobki i znow mamy super fajny potencjometr....
Lubię majsterkować

ODPOWIEDZ