Wycisnąć na maxa?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
tomsfactory
Wycisnąć na maxa?

Post autor: tomsfactory » niedziela 29 lut 2004, 19:04

Mam pytanie. Moja stacja do PIV , 512 ramu i wami rack 24.

Jaki software - zbliżony do Cubase funkcjonalności - oczywiście może być lepszy - zapewni mi wszystkie potzebne funkcje - jak audio, midi, directx, vst,automayke, etc ale nie bedzie tak procesorożerny jak demo Cubase. Albo ja jestem w błedzie i moż eza dużo wymagam. Ale czy 10 instrumentow VSt i kilka wtyczek w insteratch to za duże wymagania żeby sie nie zwieszało i grało bez zatykań???? Przy czym zamroziłem 3 ślady vst.

Jezeli zgrywki by mi pomogły - to jak potem zrobic finalny mix???

Jakies patenty, info, pomoc mile widziana

Z wyrazami Szacunku

WG

Re: Wycisnąć na maxa?

Post autor: WG » niedziela 29 lut 2004, 20:06

Niestety tutaj nie ma kompromisów.

Zarówno Cubase jak i Cakewalk "optymalnie wykorzystują zasoby komputera". Kiedyś robiąc testy na swój użytek stwierdziłem, że wydajność Cubase SL i Sonar jest niemalże identyczna.

PS. A jaki procek. 2.4 GHz ?

A ile CPU zżerają twoje projekty. Aby pracować komfortowo CPU nie może przekraczać 80%. Powyżej tej wartości zaczynają się anomalie w systemie.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » niedziela 29 lut 2004, 22:03

PS. A jaki procek. 2.4 GHz ?

A ile CPU zżerają twoje projekty. Aby pracować komfortowo CPU nie może przekraczać 80%. Powyżej tej wartości zaczynają się anomalie w systemie....

Moj procek to rózne 2 Ghz

I w sumie pwoiem ze 80 % CPu to łatwo uzyskac - no chyba ze ja maruda jestem i za duzo wymagam. Ale zastanawiam sie ze skoro to sekwencer to jakims cudem troszke tych sladow powinien wycicgnac.

Zauwazylem tez ze poziom cpu minimalnie spada jesli projekt jest odtwarzany. jaks ie zatrzymam to nagle wzrasta i bec - zwis.

Czy to prwda ze Nuendo jest lepsze pod wzgledem oszczednosci wymagan procka????

WG

Post autor: WG » niedziela 29 lut 2004, 22:19

Zauwazylem tez ze poziom cpu minimalnie spada jesli projekt jest odtwarzany. jaks ie zatrzymam to nagle wzrasta i bec - zwis.

No to wygląda mi to na problem z dyskiem (mogę się mylić).

Może spróbuj zmienić dysk (wcześniej pożycz aby sprawdzić ten fakt etc.)

10 instrumentow VSt i kilka wtyczek w insteratch to za duże wymagania żeby sie nie zwieszało i grało bez zatykań

To zależy jakie są to instrumenty. Dzisiaj to i jedną wtyczką można zamęczyć CPU. Obawiam się, że chyba za dużo wymagasz od takiego PC-cika. Z resztą makówka też nie lepsza pod tym względem. Po prostu takie czasy. Firmy produkują wtyczki a zapominają o najważniejszym optymalizacji kodu A potem wymigują się pisząc, że a pan to ma słaby CPU. Nasz produkt wymaga silnego procesora. Ależ to żałosne.

Czy to prwda ze Nuendo jest lepsze pod wzgledem oszczednosci wymagan procka????...

Raczej chyba nie. Z pewnością jest różnica pomiędzy wydajnością na Cubase SX/SL 1.0 a 2.0 Ale czy jest różnica między Nuendo 2.0 a Cubase 2.0 to niech się wypowiedzą ci którzy pracowali na jednym i drugim.

A czy wtyczki które używasz równo obciążają CPU, bo zdarzają się rodzynki, które "zjadają CPU". Wtedy zalecałbym rezygnację z takowych a poszukanie innych (zastępczych).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 mar 2004, 10:42

...Zauwazylem tez ze poziom cpu minimalnie spada jesli projekt jest odtwarzany. jaks ie zatrzymam to nagle wzrasta i bec - zwis.

No to wygląda mi to na problem z dyskiem (mogę się mylić).

Może spróbuj zmienić dysk (wcześniej pożycz aby sprawdzić ten fakt etc.)

ależ nie!

to jest problem denormalizacji w procesorze p4. przyczyną takiego zachowania jest jakaś kiepsko napisana wtyczka, której programista spał na zajęciach z architektury procesorów. Temat był niedawno omawiany na tym forum, poszukajcie w archiwum. Nawiasem mówiąc na procesorze PIV 2,4GHz widziałem projekty zawierające ponad 50 wtyczek i swobodnie dało się pracować.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » poniedziałek 01 mar 2004, 11:19

do niedawan działałam na Pentiim III 1Ghz -521M Ram Logic - itd Motu 2408 , zadko kiedy brakowało mi ""Mocy "" w moim starym kompie, natomiast moj kolega miał dokladnie taki sam system z ta roznica ze pracował na Cubase i Wami 24 , wiecznie mowił ze nie moze uzywac tylu plaginow co ja w tym samym czanie , zmienił komputer na P4-2.4 a problem pozostał .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » poniedziałek 01 mar 2004, 12:23

ależ nie!

to jest problem denormalizacji w procesorze p4. przyczyną takiego zachowania jest jakaś kiepsko napisana wtyczka, której programista spał na zajęciach z architektury procesorów. Temat był niedawno omawiany na tym forum, poszukajcie w archiwum. Nawiasem mówiąc na procesorze PIV 2,4GHz widziałem projekty zawierające ponad 50 wtyczek i swobodnie dało się pracować....

Niestety to prawda, mam właśnie PIV 1kg( ) RAM'u Twinmoss, RME HDSP NU 2.0 i jest to bardzo mocny system zdolny do pociągnięcia wielkiej ilości pluginów, ale przy niektórych zaczyna być słaby jak niemowlę.

Nawiasem mówiąc warto chyba przyjrzeć się Athlonom.Znajomy przyniósł kiedyś projekt z siostrzanego systemu tyle tylko że na Athlonie 1,8 (?) i CPU było parę procent wyżej na moim PIV2.4 w stosunku do jego Athlona. Ciekawe...dlaczego?

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » poniedziałek 01 mar 2004, 15:14

Spróbuje jakos podsumować.

1. Musze to jeszcze sprawdzic ale byc może cześc data files jest na dysku 5400 a nie 7200

2. Nie bardzo wiem co z ta architektura PIV - to znaczy bic do Intela czy programistów od wtyczek

3. Ula pisała cos o podobnych problemach z Wami rackeim 24 - czy wiec winna moze byc karta????

4. A co z róznica w samym sofcie - Nuendo a Cubase???

5. A czy takie drobiazgi jak korzystanie z klawiatury nie przez midi ale usb ma jakies znaczenie - ale chyba niepwoinno bo przeciez nie chodzi mi juz nawe o granie ale odtwarzanie.

6. Czy jakies rady???? A gdybym dodał 512 ramu wiecej????

Pozdrawiam

dzieki

ODPOWIEDZ