Chipsety do Athlona, stan aktualny
Panie iPanowie:)
Interesuje mnie zdanie fachowca, wraz z wyjaśnieniem....:)
1. jaki chipset pod AMD
2. jaki AMD; kasa versus możliwości
3. producent płyty, model
4. automatycznie jaki RAM ? - producent..:)
no to zapraszam do dyskusji...
pozdrawiam
filips
Interesuje mnie zdanie fachowca, wraz z wyjaśnieniem....:)
1. jaki chipset pod AMD
2. jaki AMD; kasa versus możliwości
3. producent płyty, model
4. automatycznie jaki RAM ? - producent..:)
no to zapraszam do dyskusji...
pozdrawiam
filips
Re: Chipsety do Athlona, stan aktualny
dobry temat
kompy gnają od nowości do nowości, jak wygląda ta sprawa TERAZ?
ktoś składał kompa ostanio?
pewnie orientacyjne ceny też bedzie ktoś w stanie podać?
z góry dziękuję za odpowiedź
franiu
kompy gnają od nowości do nowości, jak wygląda ta sprawa TERAZ?
ktoś składał kompa ostanio?
pewnie orientacyjne ceny też bedzie ktoś w stanie podać?
z góry dziękuję za odpowiedź
franiu
rebel rebel 4ever
cześć Franiu! :0
uściśle trochę......
chipset, raczej wybrałem..... nVidia... tylko potrzebuje więcej detali i wiedzy na ten temat...konkretny model.... co wiąże się z pkt. 4. RAM?
[Post edytowany przez Admina w dniu 01/03/2004]
uściśle trochę......
chipset, raczej wybrałem..... nVidia... tylko potrzebuje więcej detali i wiedzy na ten temat...konkretny model.... co wiąże się z pkt. 4. RAM?
[Post edytowany przez Admina w dniu 01/03/2004]
Nie napisałeś czy zamierzasz podkręcać procesor. Niemniej dobrym rozwiązaniem w przypadku RAMU jest zasze dobór kostek do konkretnej płyty głównej na miejscu w sklepie. Masz pewność że będzie działać poprawnie. Firmy tak naprawdę nie mają wieelkiego znaczenia - no chyba że zamierzasz maksymalnie podkręcać, ustawiać timingi to wtedy specjalne modele overclockerskie ( np. OCZ ) Ale z punktu widzenia stabilności i świętego spokoju ekstremalnego podkręcania nie polecam Wystarczy podkręcanie zwykłe :). Domyślam się że nie interesują cię procesory AMD 64 tyklo starsze.
Tak więc płyty : Epox 3rda+ Soltek FRN2 są najczęsciej polecane przez znających się na rzeczy jako najlepsze platformy overclockerskie. Procesor to chyba Barton 2500+. Najlepiej wyselekcjonowany model. Mozna takie kupić na Allegro na przykład. ustawienie takiego procesora kilkaset Mhz więcej niż fabrykadała to nie problem. Pamietaj o chłodzeniu - tu nie ma kompromisów - Chcesz mieć max wydajność, kup najbardziej wypasiony Cooler - oczywiście z tych cichych np Thermaltake Silent Booster lub Zalman 7000 ( nie na wszystkie płyty pasuje )
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21866095
Tu masz taki procek - ustawiasz ma magistralę 200 Mhz, wstawiasz pamięc DDR 400 i masz optymalne ustawienia.null
Tak więc płyty : Epox 3rda+ Soltek FRN2 są najczęsciej polecane przez znających się na rzeczy jako najlepsze platformy overclockerskie. Procesor to chyba Barton 2500+. Najlepiej wyselekcjonowany model. Mozna takie kupić na Allegro na przykład. ustawienie takiego procesora kilkaset Mhz więcej niż fabrykadała to nie problem. Pamietaj o chłodzeniu - tu nie ma kompromisów - Chcesz mieć max wydajność, kup najbardziej wypasiony Cooler - oczywiście z tych cichych np Thermaltake Silent Booster lub Zalman 7000 ( nie na wszystkie płyty pasuje )
Tu masz taki procek - ustawiasz ma magistralę 200 Mhz, wstawiasz pamięc DDR 400 i masz optymalne ustawienia.null
...Nie napisałeś czy zamierzasz podkręcać procesor. Niemniej dobrym rozwiązaniem w przypadku RAMU jest zasze dobór kostek do konkretnej płyty głównej na miejscu w sklepie. Masz pewność że będzie działać poprawnie. Firmy tak naprawdę nie mają wieelkiego znaczenia - no chyba że zamierzasz maksymalnie podkręcać, ustawiać timingi to wtedy specjalne modele overclockerskie ( np. OCZ ) Ale z punktu widzenia stabilności i świętego spokoju ekstremalnego podkręcania nie polecam Wystarczy podkręcanie zwykłe :). Domyślam się że nie interesują cię procesory AMD 64 tyklo starsze.
Tu masz taki procek - ustawiasz ma magistralę 200 Mhz, wstawiasz pamięc DDR 400 i masz optymalne ustawienia.null...
nie....
żadnego kręcenia......
stabilność !
i chcę athlona, nic innego
tylko kwestia chipsetu i konkretnego modelu płyty
chodzi mi odetale związane z dual ddr i możliwościami konkretnego modelu nVidii
który i dlaczego.
Tu masz taki procek - ustawiasz ma magistralę 200 Mhz, wstawiasz pamięc DDR 400 i masz optymalne ustawienia.null...
nie....
żadnego kręcenia......
stabilność !
i chcę athlona, nic innego
tylko kwestia chipsetu i konkretnego modelu płyty
chodzi mi odetale związane z dual ddr i możliwościami konkretnego modelu nVidii
który i dlaczego.
...Qrcze...!!!!:)
still no answer...:)
FACHOWCY !!!!!!!
lamer chętnie poczyta..:)
pozdro...
...
Ja mam 1800XP na ECS K7S6A i wszystko chodzi idealnie. Zamierzam jednak odnawiać i planuję 2600 XP + ECS 748A. Jeśli chipset, to tylko SiS - płyty z nim są tańsze, a osiągi porównywalne z Nforce. Do Nforce zraża mnie zresztą producent - Nvidia, ich karty graficzne nie lubią audio, więc podejrzewam, że z chipsetami na płytach gł. jest podobnie.
Gratuluję trzymania się AMD i witamy w klubie.
still no answer...:)
FACHOWCY !!!!!!!
lamer chętnie poczyta..:)
pozdro...
...
Ja mam 1800XP na ECS K7S6A i wszystko chodzi idealnie. Zamierzam jednak odnawiać i planuję 2600 XP + ECS 748A. Jeśli chipset, to tylko SiS - płyty z nim są tańsze, a osiągi porównywalne z Nforce. Do Nforce zraża mnie zresztą producent - Nvidia, ich karty graficzne nie lubią audio, więc podejrzewam, że z chipsetami na płytach gł. jest podobnie.
Gratuluję trzymania się AMD i witamy w klubie.
Wiesz - tylko że kręcenie i stabilność wcale się nie wykluczają a nie-kręcenie i stabilność też niekoniecznie idą w parze. właściwie obecnie procesory mają taki potencjał do kręcenia ża aż nie wypada nie skorzystać. Szczególnie jeśli zdamy sobie sprawę że firmy sztucznie zagęszczają rynek kolejnymi modelami różniącymi się o 100 MHz a opartymi na tym samym jądrze. Często po prostu jest on sztucznie zanizony w swoich mozliwościach i dopiero OC wyciaga z niego całą moc. Ja mam procesor stale podkręcony o 500 MHz i jest stabilny jak skała. Tak czy owak płyta na nForce2 to najlepszy wybór. Sisa nie polecam jako że jest najwięcej kłopotów ( statystycznie - bo są i tacy co ich nie mają wcale ) Osobiście mam VIA KT400 i jest bezproblemowo. Z tym że wydajnościowo najlepiej prezentuje się nForce2 i jest duży wybór dobrych płyt.
...Wiesz - tylko że kręcenie i stabilność wcale się nie wykluczają a nie-kręcenie i stabilność też niekoniecznie idą w parze. właściwie obecnie procesory mają taki potencjał do kręcenia ża aż nie wypada nie skorzystać. Szczególnie jeśli zdamy sobie sprawę że firmy sztucznie zagęszczają rynek kolejnymi modelami różniącymi się o 100 MHz a opartymi na tym samym jądrze. Często po prostu jest on sztucznie zanizony w swoich mozliwościach i dopiero OC wyciaga z niego całą moc. Ja mam procesor stale podkręcony o 500 MHz i jest stabilny jak skała. Tak czy owak płyta na nForce2 to najlepszy wybór. Sisa nie polecam jako że jest najwięcej kłopotów ( statystycznie - bo są i tacy co ich nie mają wcale ) Osobiście mam VIA KT400 i jest bezproblemowo. Z tym że wydajnościowo najlepiej prezentuje się nForce2 i jest duży wybór dobrych płyt....
ok.
dzięki
ale pytam dalej...:) jeżeli nie macie nic przeciwko...:)
1. co do chipsetu, już się zdecydowałem w międzyczasie...
stawiam na nVidi, nVidi nForce 2 400 ULTRA SPP, MCP-T, z firewire, LAn'em itd..
2. postawiłem na płytkę asus'a - a7n8x deluxe...:)
powinno być cool:
3. pozostaje kwestia ramu
w sensie producent i tech. spec. ....:) musi być koniecznie 2x512MB
4. i nadl się wacham co do Athlona XP...???????
barton, thorton..????
podpowiecie coś?????
pozdrawiam
ok.
dzięki
ale pytam dalej...:) jeżeli nie macie nic przeciwko...:)
1. co do chipsetu, już się zdecydowałem w międzyczasie...
stawiam na nVidi, nVidi nForce 2 400 ULTRA SPP, MCP-T, z firewire, LAn'em itd..
powinno być cool:
barton, thorton..????
podpowiecie coś?????
pozdrawiam
still nothing...........:(
pozdrawiam, motywując do podpowiedzi...:)
filips
pozdrawiam, motywując do podpowiedzi...:)
filips
stawiam na nVidi, nVidi nForce 2 400 ULTRA SPP, MCP-T, z firewire, ***************
nForce 2 ok
powinno być cool:
Tutaj byłbym ostrożny. Asus !?!?!?!
akurat to jest najmniej istotna sprawa
Postaw na ilość a nie na jakość.
To przygotuj się na ..... hałas
nForce 2 ok
powinno być cool:
Tutaj byłbym ostrożny. Asus !?!?!?!
akurat to jest najmniej istotna sprawa

Postaw na ilość a nie na jakość.
To przygotuj się na ..... hałas