Sumowanie analogowe a cyfrowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Markus
Re: Sumowanie analogowe a cyfrowe

Post autor: Markus » środa 25 lut 2004, 09:51

Halo, halo.

Panowie, nie dajcie się prosić .

Oczywiście Panie również - czasami zapominam o Waszej obecności na forum

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » środa 25 lut 2004, 17:57

...Halo, halo.

Panowie, nie dajcie się prosić .

Oczywiście Panie również - czasami zapominam o Waszej obecności na forum ...

No dobra, nie wiem jak pracuje mikser w Pulsarze i jakie sa jego ograniczenia.

Proponuje porobic pare testow i sie przekonac na wlasnej skurze czy i jakie niesie z soba niebezpieczenstwa uzywanie obu mikserow.

(tak tak, wiem, ze w Cubase SX 32 bitowy zmienno pozycyjny mikser i w Pulsarze prawdopodobnie tez).

1. Mozna sprawdzic, czy sumowanie wielu sladow tak, zeby na sumie trzeba bylo zmniejszyc znaczaco poziom nie powoduje obcinania. Mozna to zrobic puszczajac na wiele sladow prosty sygnal np sinus 0dBFS.

2. Sprawdzic czy gdzies nie dzieje sie cos zlego w stylu obcinania mniej znaczacych bitow. Znowu sinus 0dBFS ale tym razem zmniejszyc poziom na tlumikach o kilkadziesiat dB, zmniejszyc mozna tez na sumie i zgrac to do pliku o wysokiej liczbie bitow (a moze nawet 32 bity zmienno pozycyjne - float), Potem takie zgranie znormalizowac i zobaczyc, czy cos sie nie zepsulo.

3. Warto sprawdzic czy mikser ma mozliwosc dithreningu przy zgrywaniu do formatow nie zmienno pozycyjnych.

Moze sie tez okazac, ze zmniejszenie poziomu w mikserze natywnym spowoduje obciecie bitow przy przesylaniu do miksera na karcie.

Oczywisice to sa testy jakie mi przyszly do glowy na bierzaco i prosze wybaczyc jesli wkradl sie w moje rozumowanie jakis ewidentny blad. Prawdopodobnie podobnych testow mozna by wymyslic wiecej.

Pozdrawiam,

MW

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 25 lut 2004, 22:14

Wielkie dzięki. No to teraz mam zadanie domowe .

A jeszcze o ditheringu:

Czy wychodząc z mixem na zewnątrz (bądź z subgrupami), należy założyć dither do 24 bitów na sumę (lub na grupy)? A może zawsze trzeba stosować dither - nawet do odsłuchu, skoro przetwarzanie wewnątrz jest 32 bitowe, a przetworniki 24 bitowe?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 26 lut 2004, 01:44

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:12 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 26 lut 2004, 19:19

> Czy wychodząc z mixem na zewnątrz (bądź z subgrupami), należy założyć dither do 24 bitów na sumę (lub na grupy)? A może zawsze trzeba stosować dither - nawet do odsłuchu, skoro przetwarzanie wewnątrz jest 32 bitowe, a przetworniki 24 bitowe?

Wg specow od high-endu dzwieku naprawde warto to zrobic oczywiscie jesli masz 24 bitowe przetworniki, dithre musi byc przystosowany do rozdzielczosci przetwornika lub rozdzielczosci strumienia przesylanego do przetwornika (jesli jest mniejsza niz rozdzielczosc samego przetwornika).

Jak wynika jednak z tego topica dla wielu ludzi nie ma to znaczenia ale jesli Tobie bardziej odpowiada odsluch z ditheringiem to pewnie warto.

> ...Jakie ustawienie tłumików jest poprawne (chodzi o mikser programowy oczywiście):

1. zdjęcie poziomów na pojedynczych śladach, by na sumie poziom szczytowy nie przekraczał 0 bez ruszania tłumikiem sumy.

2. ustawienie poziomów na poszczególnych śladach w pobliżu zera (a nawet wyżej, bo i tak nie wystąpi przesterowanie), i odpowiednio duże tłumienie na sumie, by oczywiście nie przekroczyć 0.

Wybaczcie, proszę, że ja tak zupełnie przelotem i... nie na temat.

Gdyby chodziło o miksowanie na sprzęcie ANALOGOWYM, to właściwą odpowiedzią w znaczącej ilości wypadków byłaby... 2. (oczywiście uwzględniając też sygnalizowane podobne zastrzeżenia, co do ewentualnych przesterowań).

Wiecie dlaczego?

Jesli pytaz powaznie to z paru powodow. Po pierwsze headroom pozadnych mikserow analogowych siega 30dB powyzej poziomu nominalnego, po drugie powyzej poziomu nominalnego niektore miksery moga dodawac ciekawe znieksztalcenia. No i wreszcie odstep od szumow.

Trzeba jednak pamietac, ze headroom nie jest po to by na nim grac (jesli sie szuka czystego brzmienia) bo jego zadaniem jest miedzy innymi zabezpieczenie przed transjentami niewykrywalnymi przez mierniki.

Pozdrawiam,

MW

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 22 paź 2007, 13:31

minely 3 lata odkad zaczalem ww. watek :)

Ostatnie kilka miesiecy poswiecilem m.in. na eksperymenty dotyczace miksowania analogowego i cyfrowego. Wiele osob bedzie zaskoczonych. W moim przypadku miksy robione cyfrowo, jedynie z obrobka sumy stereo w postaci analogowego kompresora oraz eq, brzmia lepiej niz te same slady miksowane na drogich analogowych mikserach. Na pewno nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, a moje miksy nawet w najlepszym wydaniu nie sa czyms szczegolnym (jeszcze nie! :) ), ale pomyslalem ze wiele osob bedzie zaciekawionych taka opinia.
[addsig]

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » poniedziałek 22 paź 2007, 16:10

to może jakieś próbki? bo nie jestem przekonany.(znów się zacznie)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

j.bravo

Post autor: j.bravo » poniedziałek 22 paź 2007, 17:34

...minely 3 lata odkad zaczalem ww. watek :)

Ostatnie kilka miesiecy poswiecilem m.in. na eksperymenty dotyczace miksowania analogowego i cyfrowego. Wiele osob bedzie zaskoczonych. W moim przypadku miksy robione cyfrowo, jedynie z obrobka sumy stereo w postaci analogowego kompresora oraz eq, brzmia lepiej niz te same slady miksowane na drogich analogowych mikserach. Na pewno nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, a moje miksy nawet w najlepszym wydaniu nie sa czyms szczegolnym (jeszcze nie! :) ), ale pomyslalem ze wiele osob bedzie zaciekawionych taka opinia.
...
A odsłuch zmieniałeś w międzyczasie?
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 22 paź 2007, 18:01

a ja zapytam co to znaczy lepiej?

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 22 paź 2007, 18:17

...Ostatnie kilka miesiecy poswiecilem m.in. na eksperymenty dotyczace miksowania analogowego i cyfrowego... W moim przypadku miksy robione cyfrowo... brzmia lepiej niz te same slady miksowane na drogich analogowych mikserach...
No to masz przechlapane u producentów analogów...

ODPOWIEDZ