ISA --> PCI, możliwe?
... jak na moja znajomosc regol sprzetowych to raczej nie da rady takiej przejsciowy zrobic tudziej jej zrobienie jest kompletnie nie oplacalne (wchodzi w to dodatkowa elektronika ktora "tlumaczylaby" standard PCI na ISA i na odwrot ...) ...
.: koorba rec. :.: incentive delight :.
Re: ISA --> PCI, możliwe?
...tym 'czyms' jest samplowanie z winyli,,,, nastepnie zlozenie tego w calosc, a potem z tych malych calosci w jeszcze wieksza zalosc w postaci calego utworu;)...
Da radę. Do tego nie są potrzebne jakieś super moce przerobowe CPU. Zadbaj o RAM.
Da radę. Do tego nie są potrzebne jakieś super moce przerobowe CPU. Zadbaj o RAM.
jeszcze jedno: o co chodzi z ta przejsciowka "fcpga2" bo ni w zab nie wiem ?
...
No dobra. To napisz jaki masz procek, albo jaki chcesz kupić, i podaj typ płyty głównej, którą kupiłeś (tej ze złączem ISA). Wtedy się wyjaśni, co możesz zrobić.
FCPGA2 to nowszy typ złącza pod PIII/Cel na jądrze Tualatin. Takiego procka bezkarnie nie włożysz w zwykłe FCPGA.
Pozdr

No dobra. To napisz jaki masz procek, albo jaki chcesz kupić, i podaj typ płyty głównej, którą kupiłeś (tej ze złączem ISA). Wtedy się wyjaśni, co możesz zrobić.
FCPGA2 to nowszy typ złącza pod PIII/Cel na jądrze Tualatin. Takiego procka bezkarnie nie włożysz w zwykłe FCPGA.
Pozdr
- mlodyGrzech
a wiec tak, oto specyfikacja techniczna mojej plyty:
nazwa: Lucky Star 6ABX2V
Technical specifications
Chipset
Intel 440BX
Format
ATX
Bios Manufacturer
Award
Voltages
2.0V~3.5V
Bus frequencies
66-75-83-100-103-112-133 Mhz
Frequencies multipliers
2x~5.5x
Simm memory Slots
-
Dimm memory Slots
3
PCI Slot
5 (all for full length cards; the last PCI Slot is shared with the first ISA one)
ISA Slot
2 (all for full length cards)
AGP Slot
1
EIDE and I/O Controller
2 EIDE channels; 2 serial; 1 parallel; 2 USB port; PS/2 mouse and keyboard
Package
Instruction manual; driver and software CD-ROM; Pentium II and Celeron processor guide; EIDE and Floppy cables
wiecej info o niej jest tu:
http://www.hwupgrade.com/motherboard/slot1_comparison/index16.html
Procka jeszcze nie mam, dopiero chce kupic, ale nawet nie wiem jaki (dlatego wlasnie tu jestem:))
dziekuje za zainteresowanie tematem, i czekam na rady
nazwa: Lucky Star 6ABX2V
Technical specifications
Chipset
Intel 440BX
Format
ATX
Bios Manufacturer
Award
Voltages
2.0V~3.5V
Bus frequencies
66-75-83-100-103-112-133 Mhz
Frequencies multipliers
2x~5.5x
Simm memory Slots
-
Dimm memory Slots
3
PCI Slot
5 (all for full length cards; the last PCI Slot is shared with the first ISA one)
ISA Slot
2 (all for full length cards)
AGP Slot
1
EIDE and I/O Controller
2 EIDE channels; 2 serial; 1 parallel; 2 USB port; PS/2 mouse and keyboard
Package
Instruction manual; driver and software CD-ROM; Pentium II and Celeron processor guide; EIDE and Floppy cables
wiecej info o niej jest tu:
http://www.hwupgrade.com/motherboard/slot1_comparison/index16.html
Procka jeszcze nie mam, dopiero chce kupic, ale nawet nie wiem jaki (dlatego wlasnie tu jestem:))
dziekuje za zainteresowanie tematem, i czekam na rady

Lucky Star? Co to za firma? Poszukaj lepiej czegoś markowego, jeśli nie chcesz mieć kłopotów. Teraz płytka w takim standardzie np. Asusa kosztuje grosze.
...Lucky Star? Co to za firma? Poszukaj lepiej czegoś markowego, jeśli nie chcesz mieć kłopotów. Teraz płytka w takim standardzie np. Asusa kosztuje grosze....
Akurat firma LuckyStar w czasach BXa była prężna i wypuszczała niezłe produkty. To nie jest argument. Poza tym kolega już ją ma więc trzeba doradzić, co z tym zrobić.
Dane przyjąłem, będę myślał.
pzdr
Akurat firma LuckyStar w czasach BXa była prężna i wypuszczała niezłe produkty. To nie jest argument. Poza tym kolega już ją ma więc trzeba doradzić, co z tym zrobić.
Dane przyjąłem, będę myślał.
pzdr
- mlodyGrzech
hehe :)
z niecierpliwoscia czekam na Wasze patenty...
z niecierpliwoscia czekam na Wasze patenty...
Przepraszam, że tak długo to trwało.
Otóż jest przejściówka PowerLeapa, która pozwala zainstalować Tualatina w zwykłym PGA370, np. na BXie.
Sprawdź www.powerleap.com/PL-370T.html
Widziałem coś takiego na Allegro, więc jest to do zdobycia. Wtedy możesz wsadzić maksymalnie PIII/Celerona 1,4. Te procki miały większą wydajność niż pierwsze P4 (np.1,7).
pozdrawiam
opal
Otóż jest przejściówka PowerLeapa, która pozwala zainstalować Tualatina w zwykłym PGA370, np. na BXie.
Sprawdź www.powerleap.com/PL-370T.html
Widziałem coś takiego na Allegro, więc jest to do zdobycia. Wtedy możesz wsadzić maksymalnie PIII/Celerona 1,4. Te procki miały większą wydajność niż pierwsze P4 (np.1,7).
pozdrawiam
opal
PIII/1.4GHz??? Przecież z tą płytą on i tak nie będzie chodził szybciej niż z połową nominalnej prędkości, a prawdopodobnie wolniej!
PIII/1.4GHz??? Przecież z tą płytą on i tak nie będzie chodził szybciej niż z połową nominalnej prędkości, a prawdopodobnie wolniej!
- mlodyGrzech
no wiec co warto zasadzic na tej plycie zeby wykorzystac optymalnie:) to na co wydam pieniadze (w tym wypadku procek).
jaki kupic, aby plyta wyciagnela z niego jak najwiecej, i on z plyty rowniez.
od razu mowie ze najbardziej jestem przekonany do Pentium, ewentualnie celeron, ale nie ma jak pentium:))
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za chec podzielenia sie wiedza
jaki kupic, aby plyta wyciagnela z niego jak najwiecej, i on z plyty rowniez.
od razu mowie ze najbardziej jestem przekonany do Pentium, ewentualnie celeron, ale nie ma jak pentium:))
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za chec podzielenia sie wiedza