Przed nagaraniem na MD

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
soltys
Przed nagaraniem na MD

Post autor: soltys » czwartek 12 lut 2004, 11:04

Czy przed nagraniem na mini disc ustawiać sygnał karty muzycznej na -10 dB czy custom? I jeszcze jedno.jak ustawiać dynamikę wszystkich utworów by chodziło wszystko tak samo? Bo niestety muszę bawić się trochę mikserem przecież to bez sensu!!! Dzięki serdeczne z góry!!! Pozdrawiam
Zajmuję się muzyką, mam zespół muzyczny.

Awatar użytkownika
qban77

Re: Przed nagaraniem na MD

Post autor: qban77 » sobota 21 lut 2004, 13:31

...Czy przed nagraniem na mini disc ustawiać sygnał karty muzycznej na -10 dB czy custom? I jeszcze jedno.jak ustawiać dynamikę wszystkich utworów by chodziło wszystko tak samo? Bo niestety muszę bawić się trochę mikserem przecież to bez sensu!!! Dzięki serdeczne z góry!!! Pozdrawiam ...

Chyba każdy ma ten problem kto używa md, to zależy od utworów ja staram się nagrywać je w miare równo porównując z wczesniej nagranymi a zresztą trening czyni mistrza

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 21 lut 2004, 13:42

...Czy przed nagraniem na mini disc ustawiać sygnał karty muzycznej na -10 dB czy custom? I jeszcze jedno.jak ustawiać dynamikę wszystkich utworów by chodziło wszystko tak samo? Bo niestety muszę bawić się trochę mikserem przecież to bez sensu!!! Dzięki serdeczne z góry!!! Pozdrawiam ...

-10dB? A może to nie w tym rzecz... Może Twoja karta ma ma wyjścia +4/-10dB - to jest to dopasowanie poziomu wejść/wyjść i powinno być ustawione niezależnie od poziomu utworu - to chodzi o urządzenia. Jeżeli MD jest z półki pro te pewnie będziesz miał wejścia symteryczne +4dBU i może przełączalne na -10dBV (niesymetryczne). Konsumencki sprzęt to raczej -10dBV, choć niekoniecznie musi to być regułą. Poziom szczytowy jeśli będzie oscylował w okolicy -1dBFS nie powinien nic złego przynieść - jeśli przegrywasz analogowy to wygeneruj sobie taki sygnał testowy - z takim poziomem szczytowym i skalibruj poziom zapisu w MD.

Jacek

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » sobota 21 lut 2004, 18:12

A nie możesz posłać cyfrą?

to wtedy odpadnie problem sprzętowy...

JA
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » niedziela 22 lut 2004, 11:40

-10dB? A może to nie w tym rzecz... Może Twoja karta ma ma wyjścia +4/-10dB - to jest to dopasowanie poziomu wejść/wyjść i powinno być ustawione niezależnie od poziomu utworu - to chodzi o urządzenia. Jeżeli MD jest z półki pro te pewnie będziesz miał wejścia symteryczne +4dBU i może przełączalne na -10dBV (niesymetryczne). Konsumencki sprzęt to raczej -10dBV, choć niekoniecznie musi to być regułą. Poziom szczytowy jeśli będzie oscylował w okolicy -1dBFS nie powinien nic złego przynieść - jeśli przegrywasz analogowy to wygeneruj sobie taki sygnał testowy - z takim poziomem szczytowym i skalibruj poziom zapisu w MD.

Jacek...

Czytam to i przypomina mi sie Ulises i strumien swiadomosci. W oryginale ciezko sie to czyta.:)

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 22 lut 2004, 12:25

> -10dB? A może to nie w tym rzecz...

Czytam to i przypomina mi sie Ulises i strumien swiadomosci. W oryginale ciezko sie to czyta.:)...

? Chodzi o niescislosci? Staralem sie uproscic... Moze za bardzo zamotalem...

Jacek

Awatar użytkownika
soltys

Post autor: soltys » niedziela 22 lut 2004, 18:14

...A nie możesz posłać cyfrą?

to wtedy odpadnie problem sprzętowy...

JA...

WYJSCIE Z KARTY MAM,TYLKO MD NIE MA WEJSCIA. KARTĘ MAM AUDIOPHILA

Zajmuję się muzyką, mam zespół muzyczny.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » niedziela 22 lut 2004, 19:08

WYJSCIE Z KARTY MAM,TYLKO MD NIE MA WEJSCIA. KARTĘ MAM AUDIOPHILA

Zaraz zaraz nie masz wejscie w MD na cyfre - to jakiś żart???????

Jaki to jest MD???????

Pierwsze słysze

Jeli to deck to ma na bank

A jesli portable - czyli kieszonkowo-przenośn :)

i ma mozliwosc nagrywanie (nie jest odtwarzaczem) to ma gniazdo uniwersalne i wymaga tylko innego optycznego kabelka z inna koncowka.

No chyba ze Ty na prawde masz jakis wynalazek

ODPOWIEDZ