ISA --> PCI, możliwe?
- mlodyGrzech
witam
krotko:jest sposob aby korzystac z karty z portem ISA, na plycie glownej pozbawionej tego portu???????
jakas przejsciowka ISA-->PCI, czy cos takiego.
krotko:jest sposob aby korzystac z karty z portem ISA, na plycie glownej pozbawionej tego portu???????
jakas przejsciowka ISA-->PCI, czy cos takiego.
Re: ISA --> PCI, możliwe?
Nawet gdyby fizycznie dało się taką kartę wcisnąć w slot PCI przy pomocy jakiegoś adaptera (nie widzę takiej możliwości), to powstaje pytanie czy karta będzie działala w nowym systemie operacyjnym ze starymi sterownikami. Raczej wątpię, żeby producent jeszcze się bawił w update sterowników.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Nawet gdyby fizycznie dało się taką kartę wcisnąć w slot PCI przy pomocy jakiegoś adaptera (nie widzę takiej możliwości), to powstaje pytanie czy karta będzie działala w nowym systemie operacyjnym ze starymi sterownikami. Raczej wątpię, żeby producent jeszcze się bawił w update sterowników.
Zależy jaka karta. Na płytach instalacyjnych Win2000 i WinXP są sterowniki do paru staroci, np. kart SB16, AWE32/64 itd
Zależy jaka karta. Na płytach instalacyjnych Win2000 i WinXP są sterowniki do paru staroci, np. kart SB16, AWE32/64 itd

- mlodyGrzech
konkretnie rzecz ma sie w ten sposob:
posiadam karte muzyczna CreamWare TripleDAT.stara ale b.dobra,, tyle ze ISA.
teraz mam w planie zmienic plyte glowna i jestem ciekaw czy mam mozliwosc pracowac z ta karta na jakiejs nowej plycie????????
posiadam karte muzyczna CreamWare TripleDAT.stara ale b.dobra,, tyle ze ISA.
teraz mam w planie zmienic plyte glowna i jestem ciekaw czy mam mozliwosc pracowac z ta karta na jakiejs nowej plycie????????
Moim zdaniem nie uda Cie uzywac jakiegokolwiek uządzenia ISA w Slocie PCI. Napewno nie ma na to prostego i w miare dostępnego rozwiązania. Troche znam sie na kompach i nie jest to taczej mozliwe. Rozwiązaniem problemu jest zakup płyty która posiada jeszcze 1 slot ISA. Są w miare nowe modele posiadające taką ceche.
- JankoMuzykant
- Kontakt:
Jeszcze jedno rozwiązanie to drugi, starszy komputer pracujący w sieci i pod kontrolą np. VNC (obecnie darmowy). Taki np. PIII~600 na BX nie jest drogi a może pracować bezgłośno (jeśli ma to znaczenie).
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
- mlodyGrzech
dobra,,,,,,nie ma co:)))
juz mam plytke z portem ISA.....
a tak poza tematem:ta plyta ma chipset intel 440BX....nadaje sie to do czegos????????
a tak poza tematem:ta plyta ma chipset intel 440BX....nadaje sie to do czegos????????
...dobra,,,,,,nie ma co:)))
a tak poza tematem:ta plyta ma chipset intel 440BX....nadaje sie to do czegos????????...
Swego czasu (jakieś 3-4 lata temu) nie było nic lepszego. BX królował.
Jeśli twoja płyta ma jeszcze podkręconego BXa (133 MHz) to słyszałem, że można nawet włożyć Tualatina po małej przeróbce, ale konkretów nie znam.
W każdym razie dobre PIII + pamięć 133MHz i można śmigać!!!
Pozdrawiam
opal
a tak poza tematem:ta plyta ma chipset intel 440BX....nadaje sie to do czegos????????...
Swego czasu (jakieś 3-4 lata temu) nie było nic lepszego. BX królował.
Jeśli twoja płyta ma jeszcze podkręconego BXa (133 MHz) to słyszałem, że można nawet włożyć Tualatina po małej przeróbce, ale konkretów nie znam.
W każdym razie dobre PIII + pamięć 133MHz i można śmigać!!!
Pozdrawiam
opal
jeżeli płyta ma złącze slot 1 pod procesor to musisz zaopatrzyć się w odpowiednią przejściówke na fcpga2 i juz jestes w domu, uwaga ostatnie celerony\\pentium 3 czyli takie ze srebrnym dużym jądrem pracują z napięciem 1.45 v a starsze z wyższym wiec uważaj. Ale na tą chwile moge ci powiedzieć ze 1ghz spokojnie tam wciszniesz wiec powinno sie do wszystko do tego tajemniczego "czegoś" nadawać :)
- mlodyGrzech
tym 'czyms' jest samplowanie z winyli,,,, nastepnie zlozenie tego w calosc, a potem z tych malych calosci w jeszcze wieksza zalosc w postaci calego utworu;)
ogolnie moja praca ogranicza sie do ok 2 progsow:
1.sampling: karta tipleDAT creamware i CEP2, lub waveLAB itp.
2.sekwencer: FL studio 4.1
3.wieloslad: znowu CEP2
jeszcze jedno: o co chodzi z ta przejsciowka "fcpga2" bo ni w zab nie wiem ??
ogolnie moja praca ogranicza sie do ok 2 progsow:
1.sampling: karta tipleDAT creamware i CEP2, lub waveLAB itp.
2.sekwencer: FL studio 4.1
3.wieloslad: znowu CEP2
jeszcze jedno: o co chodzi z ta przejsciowka "fcpga2" bo ni w zab nie wiem ??