Ile za mastering?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
SHIVOO
Kontakt:
Re: Ile za mastering?

Post autor: SHIVOO » sobota 14 lut 2004, 11:26

DZIEŃ DOBRY WSZYSTKIM!

W ŻYCIU MASTERINGU NIE ROBIŁEM. NIE WIDZIAŁEM (słyszałem)NAWET JAK KTOŚ TO ROBI... Wierzę w to że na dobrym sprzęcie którym steruje odpowiedni człowiek można polepszyć materiał (choć do końca NIE JESTEM PEWIEM CZY NIE TRĄCI TO O ABSTRAKCJĘ ODCZUWANIA CO JEST DOBRE A CO NIE...) Ale debilem muzycznym nie jestem i wydaje mi się że tak jak ktoś już tu napisał ze złego miksu nie da się zrobić dobrego materiału końcowego. O to też cały czas mi chodziło. Twórca dzieła muzycznego powinien chyba tak je tworzyć aby nie były potrzebne jakiekolwiek inne zabiegi (a jeśli są to choćby drobne zabiegi to znaczy że niewiele osób zwróci na nie uwagę). Chcę tutaj przeprosić Pana MB za moją "napaść" na niego. Zupełnie niepotrzebnie na Pana naskoczyłem. Choć Pana osobiście nie znam to mam dla Pana duży szacunek !!

Pozdrawiam całe foro romano !!!

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » sobota 14 lut 2004, 11:50

NAWET JAK KTOŚ TO ROBI... Wierzę w to że na dobrym sprzęcie który steruje odpowiedni człowiek można polepszyć materiał

Mysle ze najwiekszy sekret tkwi w slowie ODPOWIEDNI CZLOWIEK

i niestety nie dotyczy to tylko mastering ale rowniez mixingu, recordingu, aranzacji, wokalu jak i kompozycji....

narzedzia sa wazne ale to nie młotek decyduje czy gwozdz wbijemy prosto czy nie

antoni

Benek

Post autor: Benek » niedziela 15 lut 2004, 14:27

dzieki za opdpowiedzi ale bym byl bardziej szczesliwy jak byscie podali przyblizone ceny ktore placi sie w polsce

diskoman

Post autor: diskoman » niedziela 15 lut 2004, 16:47

...dzieki za opdpowiedzi ale bym byl bardziej szczesliwy jak byscie podali przyblizone ceny ktore placi sie w polsce...

Ja robie masteringi u Jacka Gawłowskiego w JG Master Lab.Kosztuje to 150 zł od utworu netto.Zatem przybliżony koszt mastera albumu to ok.2000 zł netto.Z efektów tej współpracy jestem bardzo zadowolony.

Nie wiem ile biorą inni w Polsce,ale myśle,że to przybliżone kwoty.

diskoman

ODPOWIEDZ