Jakie słuchawki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza
Jakie słuchawki?

Post autor: mysza » niedziela 01 lut 2004, 14:36

Moja sytuacja zyciowa doprowadzi mnie niedlugo do tego ze bede musial przez jakis czas pracowac na sluchawkach.Wszysko moze nie byloby takie trudne gdyby nie fakt ze nie mam zbyt duzo(a raczej mam zbyt malo) zeby wybrac konkretny model sluchawek.Dlatego zwracam sie do Was Koledzy z spytaniem czy macie jakies sprawdzone(tanie) sluchawki,moga byc konsumenckie,najwazniejsze jest dla mnie to zeby nie podbarwialy dolu i mialy w miare zrownowazony srodek pasma...Czy da sie cos z tym "fantem" zrobic?Tylko nie pytajcie jaka suma dysponuje bo wstyd...............
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
pwojt

Re: Jakie słuchawki?

Post autor: pwojt » niedziela 01 lut 2004, 14:54

Swego czasu na Allegro moznabyło kupić słuchawki Philipsa SBC HP910 (pólotwarte) lub SBC HP900 (zamkniete). Całkiem niedrogo, bo cos koło 200zł (za nowe). Ja kupiłem i jestem zadowolony, bo na nic lepszego mnie w tej chwili nie stac...........
sound designer -- Larry

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » niedziela 01 lut 2004, 15:10

Ja polecam AKG k 141, całkiem nie drogie, a pracuje się całkiem miło... chyba 70 ełuro dałem jak mnie pamięć nie mieli...

www.surogat.pl

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » niedziela 01 lut 2004, 16:11

A jak zachowuje sie wasz sluch po 2 godzinach pracy na sluchawkach?Ja mam nieprzyjemne wrazenie ze miks schowany jest w glab i wszystko ma za duzo przestrzeni!Dopiero jak sluch odpocznie to wszystko wraca do "normy" ale niestety zostaje podswiadome wrazenie cos jest jednak nie tak....
[addsig]

konislaw

Post autor: konislaw » poniedziałek 02 lut 2004, 00:42

...Ja polecam AKG k 141, całkiem nie drogie, a pracuje się całkiem miło... chyba 70 ełuro dałem jak mnie pamięć nie mieli...

...

...audio technica ath-m40fs,przyzwoite,cena podobna.pzdr:)

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 02 lut 2004, 07:51

Witam,

W teście słuchawek zamieszczonym swego czasu w EiS jedynym modelem, który od biedy mógł zastąpić monitory był model sennheiser HD 600 (cena około 1000 zł).

Może poszukaj tego zestawienia w archiwum albo w czytelni, okładka była żólta i wydaje mi się, że tematem przewodnim numeru był WinXP w studio.

Być może jakiś inny model Cię zainteresuje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » poniedziałek 02 lut 2004, 07:54

... ja mam takie stare "filipsy", które na jakiejś promocji nawet kiedyś gdzieś nabyłem - trochę ciężkie są, ale jakoś tak sie do nich przyzwyczaiłem, że nie czuję potrzeby zmiany ich na inne

Myślę, że jeśli fundusz nie pozwala na zakup modeli dla pro'sów, a nie pracuje się na codzień nad płytami dla Universalu, czy (kale-)Sony Mjuzik Polska, to dobrym rozwiązaniem jest kupić takie "plebejskie", ale wygodne i słuchać duzo ulubionych płyt na nich - można się ich (w sensie brzmienia słuchawek, nie płyt, hehe...) nauczyć w trakcie tego. Ale to taka moja w pełni amatorska wskazówka

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 02 lut 2004, 11:56

...A jak zachowuje sie wasz sluch po 2 godzinach pracy na sluchawkach?Ja mam nieprzyjemne wrazenie ze miks schowany jest w glab i wszystko ma za duzo przestrzeni!Dopiero jak sluch odpocznie to wszystko wraca do "normy" ale niestety zostaje podswiadome wrazenie cos jest jednak nie tak....

...

Dlatego po 2 godzinach pracy na sluchawkach nie nalezy zabierac sie za miks (zreszta w ogole nie powinno sie tego robic na sluchawkach, ale czasem nie ma innego wyjscia). Ja zawsze najbardziej newralgiczne ustawienia czynie z samego rana, kiedy ucho jest wypoczete. Wtedy duzo wiecej slyszy.

hubi

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » wtorek 03 lut 2004, 01:53

Heh, ale przecież nie chodzi o zastąpienie słuchawkami odsłuchów, bo przecież oczywist ejest, że niektórych rzeczy nie da isę w słuchawkach zrobić...

www.surogat.pl

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 03 lut 2004, 09:32

...Heh, ale przecież nie chodzi o zastąpienie słuchawkami odsłuchów, bo przecież oczywist ejest, że niektórych rzeczy nie da isę w słuchawkach zrobić...

...

No wlasnie....ale w moim przypadku mozna powiedziec ze one musza zastapic odsluchy bo nie bede mial przez jakis czas do nich dostepu...........

ODPOWIEDZ