Niespodziewany problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Niespodziewany problem

Post autor: przedwczoraj » sobota 31 sty 2004, 16:43

Witam,

Pożyczyłem sąsiadowi zestaw mikrofon + przedwzmaciacz, a on dzwoni że ma problem z podłączeniem. Barwa jego wokalu jest, delikatnie mówiąc niespecjalna - chciał podczas nagrań dodać sobie odwagi poprzez nałożenie delaya, ale sygnał ma się nagrywać surowy. Myślałem, że wyjściem z sytuacji będzie poradzenie aby w Cubase SX nałożył efekt w trybie send i włączył przycisk "monitor" na nagrywanym kanale. Zero rezultatu. Jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Niespodziewany problem

Post autor: Groover » sobota 31 sty 2004, 21:47

...Witam,

Pożyczyłem sąsiadowi zestaw mikrofon + przedwzmaciacz, a on dzwoni że ma problem z podłączeniem. Barwa jego wokalu jest, delikatnie mówiąc niespecjalna - chciał podczas nagrań dodać sobie odwagi poprzez nałożenie delaya, ale sygnał ma się nagrywać surowy. Myślałem, że wyjściem z sytuacji będzie poradzenie aby w Cubase SX nałożył efekt w trybie send i włączył przycisk "monitor" na nagrywanym kanale. Zero rezultatu. Jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam ...

po pierwsze niech wyłączy "direct monitoring" w Device Setings --> VST Multitrack. Jak włączy jakiś efekt w INSERT lub SEND, po uaktywnieniu "podsłuchu" kanału miksera (żrółty button poniżej czerwonego REC) będzie słyszał przetworzony sygnał. Tyle, że z zauważalnym opóźnieniem...

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » niedziela 01 lut 2004, 00:34

...Witam,

Pożyczyłem sąsiadowi zestaw mikrofon, a on dzwoni...

;)

To bardzo źle zrobiłeś... IMO mikrfon to rzecz, której się nie pożycza. To zbyt delikatne urzędzenie...

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 01 lut 2004, 01:23

nałożył efekt w trybie send i włączył przycisk "monitor" na nagrywanym kanale.

Przede wszystkim trzeba wyłączyć Direct Monitoring, utworzyć FX Channel z owym Delayem, a następnie włączyć send na kanale i ustawić jego poziom.

Jacek

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » niedziela 01 lut 2004, 10:36

......Witam,

Pożyczyłem sąsiadowi zestaw mikrofon, a on dzwoni...

;)

To bardzo źle zrobiłeś... IMO mikrfon to rzecz, której się nie pożycza. To zbyt delikatne urzędzenie...

Pozdrawiam

Bartek...

Ależ pożycza się pożycza... hi hi, u nas te same mikrofony obsługują większość imprez w mieście, a czasem sławni pożyczają by sobie coś w domku nagrać... Ale fakt, swojego osobistego wokalowego to nie pożyczam...

www.surogat.pl

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » niedziela 01 lut 2004, 13:17

Witam,

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Jak już muszę to pożyczam dynamiczne, pojemnościowy to rzecz święta ;)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ