Gitarzyści
Wiecie co ?
Czy ktokolwiek z Was Panowie zna niejakiego Jeffa Healey? Niewidomego wioslarza? Za sam fakt ze w ogole gra powinien byc na tym panteonie wybranych.. a za to jak gra........ hm... posluchajcie sobie sami :)
[addsig]
Czy ktokolwiek z Was Panowie zna niejakiego Jeffa Healey? Niewidomego wioslarza? Za sam fakt ze w ogole gra powinien byc na tym panteonie wybranych.. a za to jak gra........ hm... posluchajcie sobie sami :)
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Re: Gitarzyści
Muzyka Franka Zappy, była pogięta i dlatego ten facio był wielki, bardzo lubię jego muzę, choć nie potrafię zagrać ani jednej jego frazy. Podobał mi się też Nuno. No i Andy Summers. Wspaniałym gitarulem jest też Reeves Gabrles w swoim czasie nadworny Dawida i Dominic Miller nadworny u Żądła.
pozdrawiam
Laser
pozdrawiam
Laser
Gram na gitarze
Miejsce 51 na tej liscie, wyzej niz Vai. Ciekawe co to za @#!%% układał. Poprostu porażka

GG: 3867380 *****Gdańsk*****
...Gdy na tej liście na drugiej pozycji zobaczyłem takich gitarzystów jak Kirk Hammett & James Hetfield to już nie chcialo mi się czytać dalej.
Wiesz takie listy nie pokazują ( z założenia ) kto jest najbieglejszym wioślarzem na planecie. Chodzi raczej o wkład w historię muzyki gitarowej. Dla mnie nie ulega wątpliwości że Black Sabbath to pierwszy zespół grający metal więc ten laur dla Iommiego ma jakiś sens. Hetfield uczynił moim zdaniem następny krok tworząc ( lub raczej podnosząc do pewnego poziomu i wprowadzając na salony ) thrash. Ride The Lighting jest uważana za płytę przełomową dla gitary rockowej, i ja się z tym zgadzam. Tam pierwszy raz słychać że gitarowe riffy mają moc huknięcia całej orkiestry symfonicznej - to słynne dż, dż dż stworzone przez Iommiego tu zostało zdefiniowane na nowo. Dziś byle chłystek gra lepiej ale może by nie grał gdyby ktoś kiedyś nie usłyszał Metallici ? To samo Van Halen - gość otworzył nowy świat - nikt nie grał tak przed nim. Myślę że jeśli spojrzymy w ten sposób to trzeba przyznać że lista ma większy sens. Jest taki kolo ze Szwecji co gra 7 dźwieków na sekundę ale on raczej na żadną listę się nie załapie. A gusta to zupełnie inny temat.
PS. Całkiem zapomniałem o Polakach. Więc dodaję suplement :
1. Wojciech Waglewski
2. Maciej Maleńczuk
3. Darek Kozakiewicz
4. Robert Brylewski ( za Legendę Armii )
Wiesz takie listy nie pokazują ( z założenia ) kto jest najbieglejszym wioślarzem na planecie. Chodzi raczej o wkład w historię muzyki gitarowej. Dla mnie nie ulega wątpliwości że Black Sabbath to pierwszy zespół grający metal więc ten laur dla Iommiego ma jakiś sens. Hetfield uczynił moim zdaniem następny krok tworząc ( lub raczej podnosząc do pewnego poziomu i wprowadzając na salony ) thrash. Ride The Lighting jest uważana za płytę przełomową dla gitary rockowej, i ja się z tym zgadzam. Tam pierwszy raz słychać że gitarowe riffy mają moc huknięcia całej orkiestry symfonicznej - to słynne dż, dż dż stworzone przez Iommiego tu zostało zdefiniowane na nowo. Dziś byle chłystek gra lepiej ale może by nie grał gdyby ktoś kiedyś nie usłyszał Metallici ? To samo Van Halen - gość otworzył nowy świat - nikt nie grał tak przed nim. Myślę że jeśli spojrzymy w ten sposób to trzeba przyznać że lista ma większy sens. Jest taki kolo ze Szwecji co gra 7 dźwieków na sekundę ale on raczej na żadną listę się nie załapie. A gusta to zupełnie inny temat.
PS. Całkiem zapomniałem o Polakach. Więc dodaję suplement :
1. Wojciech Waglewski
2. Maciej Maleńczuk
3. Darek Kozakiewicz
4. Robert Brylewski ( za Legendę Armii )
Tka jest zawsze z zestawieniami i plebiscytami - każdy dodałby coś od siebie. Przypomnę Wam tylko, że opublikowana lista "naj" dotyczy gitarzystów heavy metalowych!
Stąd między innymi Hammet i Hetfield na wysokich miejscach.
Fiodi
Fiodi
...Tka jest zawsze z zestawieniami i plebiscytami - każdy dodałby coś od siebie. Przypomnę Wam tylko, że opublikowana lista "naj" dotyczy gitarzystów heavy metalowych!
Fiodi...
!!!
Ale jaja - sam nie zauważyłem. No ale skoro tak to co tam robią : Pete Townshend, Jimi Hendrix i Neil Young ??
Fiodi...
!!!
Ale jaja - sam nie zauważyłem. No ale skoro tak to co tam robią : Pete Townshend, Jimi Hendrix i Neil Young ??
- mr-hammond
Eric Clapton :) mysle ze jest oki .
PAT MATHENY - cało kształy oraz swoje brzmienie :)
Grymuza ( polak ) - człowiek który gra wszystko :)
Vai to normalka , chociaz to wszystko zalezy kto co lubi spawacza czy melodyjność:)
Doceńmy naszych POLSKICH artystów , nie mamy sie czego wstydzic:)
Mozna by duzo duzo wiecej wybierac
Jestem klawiszowcem więc stąd taka rozbieżność :)
PAT MATHENY - cało kształy oraz swoje brzmienie :)
Grymuza ( polak ) - człowiek który gra wszystko :)
Vai to normalka , chociaz to wszystko zalezy kto co lubi spawacza czy melodyjność:)
Doceńmy naszych POLSKICH artystów , nie mamy sie czego wstydzic:)
Mozna by duzo duzo wiecej wybierac
Jestem klawiszowcem więc stąd taka rozbieżność :)
Quote: |
|
Przy tej liście pisze tak:
"Magazyn "Guitar World" sporządził zestawienie 100 najlepszych gitarzystów heavymetalowych wszech czasów"
Ale nawet jeśli chodzi o wkład w historię muzyki gitarowej to co na tej liście robi Daron Malakian z System Of A Down? Czy on również miał jakiś wkład w historię muzyki gitarowej? Wątpie! Tak przy okazji, to dzięki takiej liście można dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy, np. że Joe Perry & Brad Whitford z Aerosmith grają heavymetal

[addsig]
gadu-gadu 4021735
ja tam zgadzam sie z 1szą dziesiątką. W sumie to gitarzyści którzy przyczynili się do największych przełomów w muzyce Heavy.
Iomi to pierwszy stricte metalowy gitarul.
Przez panów z metallic'y po dziś dzień 3/4 metalowych gitarzystów zaczyna grać z ich inspiracji.
Bracia z AC/DC pokazali wyżyny rock and roll'a.
Rhandy rhoads - toż to twórca potęgi solowych projektów Ozzego ... swoją drogą to miał on niezwykły talent do dobierania gitarzystów.
...i tak by można ciągnąć ...
nie chodzi o to kto był 'najlepszym' gitarzystą - bo takiego nie ma. Chodzi o to kto wywarł przełomowy wpływ ... kto przetarł ścieżki !
Iomi to pierwszy stricte metalowy gitarul.
Przez panów z metallic'y po dziś dzień 3/4 metalowych gitarzystów zaczyna grać z ich inspiracji.
Bracia z AC/DC pokazali wyżyny rock and roll'a.
Rhandy rhoads - toż to twórca potęgi solowych projektów Ozzego ... swoją drogą to miał on niezwykły talent do dobierania gitarzystów.
...i tak by można ciągnąć ...
nie chodzi o to kto był 'najlepszym' gitarzystą - bo takiego nie ma. Chodzi o to kto wywarł przełomowy wpływ ... kto przetarł ścieżki !
Warszawa - 'home' studio
cóż, ze swojej strony (jako że muzyką gitarową zbyt wiele się nieinteresuje) dodam własną listę najwybitniejszych twórców czasów obecnych z gatunkowego kręgu muzyki: electro, ambient, dnb, idm, future jazz, abstract, noise, experimental...
1. Amon Tobin
2. Squarepusher
3. Cinematic Orchestra
4. Autechre
5. Jagga Jazzist
6. Boards of Canada
7. Chris Clark
8. Prefuse 73
9. Herbaliser
10.Red Snapper
___________________________________to z takich bardziej znanych:)
dziękuje za uwage i serdecznie polecam poszerzać horyzonty muzyczne, dziękuję za uwagę_hsw4
1. Amon Tobin
2. Squarepusher
3. Cinematic Orchestra
4. Autechre
5. Jagga Jazzist
6. Boards of Canada
7. Chris Clark
8. Prefuse 73
9. Herbaliser
10.Red Snapper
___________________________________to z takich bardziej znanych:)
dziękuje za uwage i serdecznie polecam poszerzać horyzonty muzyczne, dziękuję za uwagę_hsw4