Instrukcja obsługi do Extreme Sample Converter...

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
student
Instrukcja obsługi do Extreme Sample Converter...

Post autor: student » sobota 24 sty 2004, 14:07

Witam.

Pamięta ktoś, czy była gdzieś publikowana instrukcja poslugiwania się tym znakomitym narzędziem autorstwa pana Włodzimierza?

Rad bym poczytać....

Pozdrawiam...

WG

Re: Instrukcja obsługi do Extreme Sample Converter...

Post autor: WG » sobota 24 sty 2004, 15:01

Instrukcja jest zawarta w demonstracyjnej wersji oprogramowania.

A co Ciebie interesuje i na jakie pytanie szukasz odpowiedzi ?

Pozdrawiam,

Autor

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » sobota 24 sty 2004, 15:16

...Instrukcja jest zawarta w demonstracyjnej wersji oprogramowania.

A co Ciebie interesuje i na jakie pytanie szukasz odpowiedzi ?

Pozdrawiam,

Autor...

Dzięki za szybką reakcję... nie śmiałem oczekiwać... :)

Ok, znalazłem manual....

Myślę, że sobie poradzę, będę pytał w razie czego... :)

Pozdrawiam gorąco

Sławek.R.

WG

Post autor: WG » sobota 24 sty 2004, 15:17

Można ją pobrać bezpośrednio z tego miejsca.

Jest wykonana w postaci skompilowanego pliku HTML, który uruchamia się automatycznie jak typowa aplikacja.

Szczerze powiedziawszy nigdy jeszcze nie otrzymałem żadnych opinii i uwag dotyczących polskiej instrukcji , więc mile widziane będą wszelkie uwagi dotyczące instrukcji dla takiego oprogramowania, które można zgłaszać na adres support@extranslator.com

PS. Polska wersja programu i tak wisi na krawędzi istnienia.

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » niedziela 25 sty 2004, 20:37

...Można ją pobrać bezpośrednio z tego miejsca.

Jest wykonana w postaci skompilowanego pliku HTML, który uruchamia się automatycznie jak typowa aplikacja.

Szczerze powiedziawszy nigdy jeszcze nie otrzymałem żadnych opinii i uwag dotyczących polskiej instrukcji , więc mile widziane będą wszelkie uwagi dotyczące instrukcji dla takiego oprogramowania, które można zgłaszać na adres support@extranslator.com

PS. Polska wersja programu i tak wisi na krawędzi istnienia....

Witam.

Jeśli chodzi o instrukcję do ExSC, to jest bardzo ok, wyjaśnia wszystko, polecam jej lekturę polskim dystrybutorom zagranicznych produktów....

W wersji bezpłatnej jednak nie znalazłem możliwości konwersji SoundFontów do innych formatów niż Wav i Aiff... , stąd moje pytanie o manual...

Bawię się ostatnio SampleTankiem 2 (wersja piracka), czy próbki 10 bitowe pozyskane przy pomocy ExSC Demo zagrają w nim?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » niedziela 25 sty 2004, 20:41

A i jeszcze jedno: czemu koniec z wersją polską?

WG

Post autor: WG » niedziela 25 sty 2004, 22:41

Jeśli chodzi o instrukcję do ExSC, to jest bardzo ok, wyjaśnia wszystko, polecam jej lekturę polskim dystrybutorom zagranicznych produktów....

Hmm. Ciekawe spostrzeżenie. Ale jeszcze daleko jej do wzorcowego manuala. Również przydałaby się fachowa ocena specjalistów pod kątem terminologii. Tak czy inaczej staram się aby instrukcja była czytelna i przejrzysta dla użytkownika. W wersji 2.0 instrukcja być może będzie w formie *.pdf. Na razie nie stać mnie na zakup profesjonalnej aplikacji do tworzenia pdf czyli Acrobata, więc wybrnąłem z tego ekonomicznie i dotychczasowa instrukcja była w formie HTML. Ale niestety jest to trochę pracochłonne. Planuję wykorzystać możliwości nowego OpenOffice 1.1.1a, który zdaje się bardzo ładnie generuje pdf-y. Robiłem już pierwsze przymiarki.

W wersji bezpłatnej jednak nie znalazłem możliwości konwersji SoundFontów do innych formatów niż Wav i Aiff... , stąd moje pytanie o manual...

Jak to. Z formatu Soundfont masz możliwośc konwersji do GigaSampler i SampleTank a także możliwość eksportu poszczególnych próbek. W wersji demo jakość próbek obcięta do 10-bit (słychać szumek).

Wersja 2.0 będzie inaczej zorganizowana. Dojdzie menu wyboru formatu źródłowego i docelowego. Również w inny sposób będą ulokowane poszczególne opcje. Taka organizacja powinna być bardzo czytelna i szybka. No i lista formatów będzie już spora i imponująca

Bawię się ostatnio SampleTankiem 2 (*),

* psss ... udam, że nie widziałem tego

czy próbki 10 bitowe pozyskane przy pomocy ExSC Demo zagrają w nim?

Tak. EXSC konwertuje do formatu SampleTank 1, który jest odczytywalny przez ST2 (w sumie to oczywiste). Po za tym niefortunny układ z IK nie pozwala mi na dodanie konwersji ST2 . Może spróbuję się z nimi skontakować i wyjaśnić tę sytuację. Emocje SampleTanka 2, chyba mamy już za sobą, więc może się uda. Będę musiał zadzwonić i poważnie porozmawiać z Enrico Iori (o ile będą chcieli ze mną rozmawiać bo filtrują nawet moje adresy e-mailowe). Chciałbym kiedyś wyjaśnić tę sytuację i nie myśleć już nigdy o tym.

...A i jeszcze jedno: czemu koniec z wersją polską?...

Może źle się wyraziłem.

Wobec faktu, że są "legalni" użytkownicy tego programu, którzy współpracują z piratami chciałem przestać tłumaczyć program po polsku i dodawać polską instrukcję (na znak protestu !!!).

Z drugiej strony sam przyzwyczaiłem się do polskiej wersji i z pewnością przyzwyczaili się do niej polscy użytkownicy.

Dlatego informuję, że polska wersja będzie utrzymana jakkolwiek problematyczną sprawą zawsze dla mnie jest polska instrukcja

A dokładnie dobór polskiej terminologii. W zasadzie nakład pracy nie jest aż tak ogromny, więc ogłaszam, że na razie PL zostaje. W końcu to jeden z nielicznych programów związanych z audio po polsku.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 25 sty 2004, 22:48

W wersji 2.0 instrukcja być może będzie w formie *.pdf. Na razie nie stać mnie na zakup profesjonalnej aplikacji do tworzenia pdf czyli Acrobata...

OpenOffice to umie, i nawet jezeli do zastosowan komercyjnych trzeba bedzie cos zaplacic, to bedzie chyba jakies 100PLN,a na pewno mniej niz za akrobata. Sprobuj, czy to wystarczy.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 25 sty 2004, 22:50

OpenOffice to umie

No tak, za szybko odpisuje, przepraszam

WG

Post autor: WG » niedziela 25 sty 2004, 23:46

... i nawet jezeli do zastosowan komercyjnych trzeba bedzie cos zaplacic, to bedzie chyba jakies 100PLN,a na pewno mniej niz za akrobata. Sprobuj, czy to wystarczy....

Skoro jesteśmy przy OO.

O ile się nie mylę to OpenOffice jest całkowicie darmowy nawet do celów komercyjnych, więc nie ma konieczności zakupu licencji oferującej jedynie wsparcie techniczne i aktualizacje programu, które akurat w moim przypadku nie są potrzebne.

Natomiast nie wiem jak jest z PDF i nie mogę na sieci znaleźć dobrych i rzetelnych informacji na ten temat. Może ktoś wie jak to jest. Wydaje mi się, że skoro OpenOffice jest darmowy, więc technologie, które w sobie zawiera również muszą być bezpłatne bo to wykluczało by bezpłatność tego oprogramowania. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.

Sprobuj, czy to wystarczy....

Czy wystarczy to się dopiero okaże . Z tego co zdążyłem się już zorientować to jest to dosyć uproszczona wersja pdf-a. Zobaczymy w praktyce. Tworzenie instrukcji zostawiam na koniec. Ale nawet gdyby pewnych rzeczy nie udało się zrobić jak hiper-łącza to i tak jest to warte zachodu.

ODPOWIEDZ