Karta do masteringu
Witam! Mam pytanie jaka karte wybrac do amatorskiego masteringu ? Chodzi mi o coś w miare tanie a dobrego .Ewentualnie jalies linki do stron producentów . Z góry dziękuje
Re: Karta do masteringu
tzn?? jak tanie,i do jak amatorskiego...bo moge Ci polecic karte za 500 i za 2000 zł??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Pojęcie "mastering" i "amatorski" wykluczają się wzajemnie. Nie ma czegoś takiego.
Mastering wymaga bezkompromisowych środków, odsłuch klasy high-end, takiego też toru audio i takiego pomieszczenia. Nie ma w nim miejsca na "taniość" i "amatorstwo".
Mastering wymaga bezkompromisowych środków, odsłuch klasy high-end, takiego też toru audio i takiego pomieszczenia. Nie ma w nim miejsca na "taniość" i "amatorstwo".
...Witam! Mam pytanie jaka karte wybrac do amatorskiego masteringu ? Chodzi mi o coś w miare tanie a dobrego .Ewentualnie jalies linki do stron producentów . Z góry dziękuje
...
Audiomedie III i Pro Toolsa.
Całośc nie wyniesie cie więcej jak 1000 PLN
...
Audiomedie III i Pro Toolsa.
Całośc nie wyniesie cie więcej jak 1000 PLN
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
no jasne,ze mastering to domena profesjonalistów,nawet,jeśli ktoś nagrywa tylko dla znajomych,powinien zakupić Korektory i Kompresory Manleya,przetworniki Apogee Rosseta i do komputera jakies system Nuendo czy cuś tylko z wejściami cyfrowymi.......
nie no powaznie,to zalezy od tego , jak amatorskie są to nagrania, i jakim budzetem dysponujesz....do domowych nagrywek moze cos z Terrateca??np Phase 22 za 780 zł,jęsli niepotrzebne Ci są wejście i wyjście Adat,perełkami były starsze,niestety w tej chwili niesprzedawane karty audio :( , moze ktos ma na zbyciu,byla nawet jedna karta , w dosc przystepnej cenie , przeznaczona specjalnie d masteringu.Jak masz nieco kasy,i Twoje nagrania są dla szerszej publiczności to moze CardDeluxe??
nie no powaznie,to zalezy od tego , jak amatorskie są to nagrania, i jakim budzetem dysponujesz....do domowych nagrywek moze cos z Terrateca??np Phase 22 za 780 zł,jęsli niepotrzebne Ci są wejście i wyjście Adat,perełkami były starsze,niestety w tej chwili niesprzedawane karty audio :( , moze ktos ma na zbyciu,byla nawet jedna karta , w dosc przystepnej cenie , przeznaczona specjalnie d masteringu.Jak masz nieco kasy,i Twoje nagrania są dla szerszej publiczności to moze CardDeluxe??
Proszę sprawdzić znaczenie terminu "mastering" zanim zacznie się wypisywać bzdury o nagrywaniu w domu. Nagrywanie i produkcja muzyczna (bez względu na to, gdzie się odbywa) to nie jest mastering, kropka.
Według mnie to jest tak: nie ma kart specjalnie do masteringu ( bo to jakiś bezsens, że tylko do tego, no chyba że z pokładowym DSP, itd. ale to i tak nie do masteringu), dalej, jeżeli chcesz amatorsko zajmować się masterem (domniemam, że swoich nagrań) to zacznij od ScumBlastera Live'a(150PLN) + darmowe pluginy, a jak już cokolwiek kumasz to bierz jakąś lepszą kartę , ale pamiętaj,że i tak sprzęt nie zastąpi doświadczenia( a założę się, że doświadczony 'dźwiękowiec' na Live'ie wyciągnie więcej niż niedoświadczony user na jakiejś super karcie), talentu, muzykalnośnci, itp.. Poza tym jest wiele innych rzeczy typu monitory,osłuchanie się z nimi,pomieszczenie, sam miks... więc jeśli chcesz majsterować to co nagrałeś(sam jako muzyk) to lepiej skup się na aranżacji, dynamice i wartości utworu niż na jego ostatecznym brzmieniu. tak myślę - 3h
chłopaki nie bijcie
chłopaki nie bijcie
Uparcie i do znudzenia jeszcze raz powtórzę: proszę przestać wypisywać bzdury na temat masteringu nie znając dokładnie znaczenia tego słowa.
Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata.
Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata.
juz to gdzies pisałem,terminu mastering uzywa sie POTOCZNIE na przygotowanie,i zgrnaie materiału na cd przez nagrywarke :D
...Uparcie i do znudzenia jeszcze raz powtórzę: proszę przestać wypisywać bzdury na temat masteringu nie znając dokładnie znaczenia tego słowa.
Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata. ...
POPIERAM I POTWIERDZAM!
TO PYTANIE JEST W STYLU:CZEŚĆ JESTEM KAMIL I CHCIAŁBYM KUPIĆ BARDZO TANIE I LUKSUSOWE FERRARI.CZY KTOŚ MOŻE MI POLECIC JAKIŚ DOBRY SALON...ITP.
SŁOWA "FERRARI" I "TANIE" WZAJEMNIE SIĘ WYKLUCZAJĄ.PODOBNIE JAK DOBRY MASTERING I TANIA KARTA DŻWIĘKOWA.
BŁAGAM PRZESTAŃCIE WYPISYWAĆ TAKIE RZECZY BO TO OBNIŻA PRESTIŻ I RANGE TEGO FORUM.
diskoman
Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata. ...
POPIERAM I POTWIERDZAM!
TO PYTANIE JEST W STYLU:CZEŚĆ JESTEM KAMIL I CHCIAŁBYM KUPIĆ BARDZO TANIE I LUKSUSOWE FERRARI.CZY KTOŚ MOŻE MI POLECIC JAKIŚ DOBRY SALON...ITP.
SŁOWA "FERRARI" I "TANIE" WZAJEMNIE SIĘ WYKLUCZAJĄ.PODOBNIE JAK DOBRY MASTERING I TANIA KARTA DŻWIĘKOWA.
BŁAGAM PRZESTAŃCIE WYPISYWAĆ TAKIE RZECZY BO TO OBNIŻA PRESTIŻ I RANGE TEGO FORUM.
diskoman