Karta do masteringu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
saper
Karta do masteringu

Post autor: saper » piątek 23 sty 2004, 10:06

Witam! Mam pytanie jaka karte wybrac do amatorskiego masteringu ? Chodzi mi o coś w miare tanie a dobrego .Ewentualnie jalies linki do stron producentów . Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
dejote

Re: Karta do masteringu

Post autor: dejote » piątek 23 sty 2004, 15:12

tzn?? jak tanie,i do jak amatorskiego...bo moge Ci polecic karte za 500 i za 2000 zł??
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 23 sty 2004, 16:13

Pojęcie "mastering" i "amatorski" wykluczają się wzajemnie. Nie ma czegoś takiego.

Mastering wymaga bezkompromisowych środków, odsłuch klasy high-end, takiego też toru audio i takiego pomieszczenia. Nie ma w nim miejsca na "taniość" i "amatorstwo".

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » piątek 23 sty 2004, 16:14

...Witam! Mam pytanie jaka karte wybrac do amatorskiego masteringu ? Chodzi mi o coś w miare tanie a dobrego .Ewentualnie jalies linki do stron producentów . Z góry dziękuje

...

Audiomedie III i Pro Toolsa.

Całośc nie wyniesie cie więcej jak 1000 PLN
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » piątek 23 sty 2004, 19:34

no jasne,ze mastering to domena profesjonalistów,nawet,jeśli ktoś nagrywa tylko dla znajomych,powinien zakupić Korektory i Kompresory Manleya,przetworniki Apogee Rosseta i do komputera jakies system Nuendo czy cuś tylko z wejściami cyfrowymi.......

nie no powaznie,to zalezy od tego , jak amatorskie są to nagrania, i jakim budzetem dysponujesz....do domowych nagrywek moze cos z Terrateca??np Phase 22 za 780 zł,jęsli niepotrzebne Ci są wejście i wyjście Adat,perełkami były starsze,niestety w tej chwili niesprzedawane karty audio :( , moze ktos ma na zbyciu,byla nawet jedna karta , w dosc przystepnej cenie , przeznaczona specjalnie d masteringu.Jak masz nieco kasy,i Twoje nagrania są dla szerszej publiczności to moze CardDeluxe??

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 24 sty 2004, 01:25

Proszę sprawdzić znaczenie terminu "mastering" zanim zacznie się wypisywać bzdury o nagrywaniu w domu. Nagrywanie i produkcja muzyczna (bez względu na to, gdzie się odbywa) to nie jest mastering, kropka.

3h

Post autor: 3h » sobota 24 sty 2004, 03:00

Według mnie to jest tak: nie ma kart specjalnie do masteringu ( bo to jakiś bezsens, że tylko do tego, no chyba że z pokładowym DSP, itd. ale to i tak nie do masteringu), dalej, jeżeli chcesz amatorsko zajmować się masterem (domniemam, że swoich nagrań) to zacznij od ScumBlastera Live'a(150PLN) + darmowe pluginy, a jak już cokolwiek kumasz to bierz jakąś lepszą kartę , ale pamiętaj,że i tak sprzęt nie zastąpi doświadczenia( a założę się, że doświadczony 'dźwiękowiec' na Live'ie wyciągnie więcej niż niedoświadczony user na jakiejś super karcie), talentu, muzykalnośnci, itp.. Poza tym jest wiele innych rzeczy typu monitory,osłuchanie się z nimi,pomieszczenie, sam miks... więc jeśli chcesz majsterować to co nagrałeś(sam jako muzyk) to lepiej skup się na aranżacji, dynamice i wartości utworu niż na jego ostatecznym brzmieniu. tak myślę - 3h

chłopaki nie bijcie

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 24 sty 2004, 03:53

Uparcie i do znudzenia jeszcze raz powtórzę: proszę przestać wypisywać bzdury na temat masteringu nie znając dokładnie znaczenia tego słowa.

Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 24 sty 2004, 08:54

juz to gdzies pisałem,terminu mastering uzywa sie POTOCZNIE na przygotowanie,i zgrnaie materiału na cd przez nagrywarke :D

diskoman

Post autor: diskoman » sobota 24 sty 2004, 10:59

...Uparcie i do znudzenia jeszcze raz powtórzę: proszę przestać wypisywać bzdury na temat masteringu nie znając dokładnie znaczenia tego słowa.

Mastering z samej natury nie jest rzeczą, którą można robić w bylejakich warunkach na bylejakim szumblasterze. Mastering musi być absolutnie obiektywny i wymaga absolutnie bezkompromisowej jakości całego toru z najwyższej klasy odsłuchem i uszami realizatora na pierwszym miejscu.To jest rzemiosło, które ma się nijak do talentu. Zabawa z wtyczkami w domu nigdy nie będzie miała nic wspólnego z masteringiem, proszę nie używać tego terminu w stosunku do amatorskich prób kręcenia przysłowiowego bata. ...

POPIERAM I POTWIERDZAM!

TO PYTANIE JEST W STYLU:CZEŚĆ JESTEM KAMIL I CHCIAŁBYM KUPIĆ BARDZO TANIE I LUKSUSOWE FERRARI.CZY KTOŚ MOŻE MI POLECIC JAKIŚ DOBRY SALON...ITP.

SŁOWA "FERRARI" I "TANIE" WZAJEMNIE SIĘ WYKLUCZAJĄ.PODOBNIE JAK DOBRY MASTERING I TANIA KARTA DŻWIĘKOWA.

BŁAGAM PRZESTAŃCIE WYPISYWAĆ TAKIE RZECZY BO TO OBNIŻA PRESTIŻ I RANGE TEGO FORUM.

diskoman

ODPOWIEDZ