Logic - PC -MAC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Orbit
Logic - PC -MAC

Post autor: Orbit » czwartek 22 sty 2004, 10:36

Rozumiem ze Mac wykupił Emagic a co za tym idzie przestaja byc produkowane programy Logic na PC, Mysle ze to bardzo kiepski rych od strony marketingowej , napewno odczuja to finansowo i to bardzo , Kiedy np. Digidesign czy MOTU zaczynaja produkowac programy na PC, Emagic zaprzestaje, Chociaz pracuje na Logicu , to nigdy nie wydawał mi sie logiczny a teraz gdy zaprzestano produkcji oprogramownia na PC to Logiczna przestaje byc tez polityka , Dostawałem maile od Emagic ze programy ktore posiadam moga działac na MAC takze itd .itd i ze to koniec Logica na PC, zadziwił mnie ich tok myslenia .... przeciez ludziska nie beda rezygnowac ze swoich komputerow tylko dlatego ze jakis tam Emagic przestał produkowac program . hahaah co za idiotyzm .......... oczywiste zyskuje na tym Steinberg z Cubase lub Cakewalk , Z tego co widac, Emagic juz ograniczył lliczbe wersji Logica . i mysle ze za jakis czas cos sie wydazy , albo pojda z walizkami albo ........ no własie

Awatar użytkownika
oduck

Re: Logic - PC -MAC

Post autor: oduck » czwartek 22 sty 2004, 11:31

ten krok wydaje sie kontynuacja polityki firmy apple, logic nie jest bowiem pierwsza aplikacja wykupiona przez ludzi spod znaku ogryzka. tak stalo sie wczesniej m. in. z Shake (do kompozycji obrazu - super program; wczesniej kosztowal ok. 40 tys zl z tego co wiem, dzialal na linuxie, win NT, a obecnie kosztuje 10 razy mniej i dziala na maku only - cos za cos , poniewaz z tego co sie orientuje rozwoj programu i jego stabilnosc mocno na tym stracily; nie tylko w przypadku shake zreszta, ale o tym ponizej)

w/w strategia ( z moich i nie tylko moich obesrwacji) prowadzi do stworzenia przez apple zamknietego srodowiska sprzetowo - programowego, w celu niejakiej monopolizacji rynku polprofesjonalnego i profesjonalnego. i w tym momencie maja w d..e szaraczkow takich jak my, i nasze pojekiwania o olewaniu klientow - bo ci klienci na ktorych im zalezy , przesiada sie na maki, jesli jeszcze tego nie uczynili .

druga strona medalu to wykupywanie konkurencji w celu ulatwienia startu wlasnym produktom, badz tez wykorzystanie technologii programu konkurencyjnego do wlasnego rozwiazania. i tak ponoc ma byc w przypadku logica - kraza pogloski ze wersja 7 ma miec zupelnie inna nazwe, byc bardziej zintegrowana ze srodowiskiem apple/macOS , oraz posiadac zaplecze sprzetowe w postaci interfejsow oraz dedykowanych kart dzialajacych scisle tylko na macOSX. chca ponoc stworzyc realne zagrozenie dla digidesign/protools na rynku glownie amerykanskim.

a teraz moje prywatne zdanie na ten temat:

uzywam od jakiegos czasu logica 6 na macOSX i tak jak wczesniej bylem fanem tego programu (od dawnych czasow, jeszcze wersji 3.x i 4.x) tak teraz uwazam go za jedna z wiekszych padaczek. stabilnosc - w granicach 50% czyli loteria. kupe featuresow nie dziala (jak OMF import na przyklad). support kiedys wzorcowy, teraz - zdawkowy. i wydaje mi sie ze "rozwoj" logica pojdzie w ta sama strone co final cuta - ktory byl kiedys szumnie zapowiadany na pogromce avida, tymczasem moze rzeczywiscie go wyparl , ale... w segmencie low- budget, gdzie licza sie rozwiazania "kombajnowe", czyli wszystko ale po trochu i po macoszemu.

poczekamy, zobaczymy, ja jestem zlej mysli.
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 22 sty 2004, 14:56

Zastanawia mnie dlaczego jest to niestabilne,czy to wina OS X,czy samego Logica,z tego co pamietam kazda nowa wersja LAP miala jakies wady,ktore potem byly naprawiane!To chyba nie omija zadnego softu!Z drugiej strony wersja 5.5.1 na PC jest bardzo stabilna i na tyle zaawansowana technologicznie,ze jakos nie odczuwam potrzeby posiadania wersji 6,tym bardziej,ze musialbym miec Maca,a znacie moje zdanie na temat tych komputerow!Prawda,funkcja Freeze jest bardzo kuszaca,ale nie za ta kase,pozatym nowy reverb jest zaj...ale ja mam Lexicon480L wiec po co mi rowniez to!Mnie sie tak zdaje,ze za niedlugo i tak Emagic cos wymysli dla pecetowcow,moze pod inna nazwa,albo wersja 6 ukaze sie na PC w momencie premiery ver.7,ponoc cala ekipa pecetowa w Emagicu dalej pracuje,wiec nie wierze w to,ze olano ok.200 000 uzytkownikow LAP na PC,nie wszyscy przeciez kupia Maca i nie wszyscy beda chcieli robic na SX lub Sonar!Ale to jest tylko takie "gdybanie".Trzeba robic swoje i to jak najlepiej,prawda???Pozdrawiam SL.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 22 sty 2004, 22:17

Niech wydadzą Logicowe pluginy w postaci paczki VST i mogą spadać.

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » piątek 23 sty 2004, 01:46

...Niech wydadzą Logicowe pluginy w postaci paczki VST i mogą spadać....

o, to to, w samo sedno! dawno się tak nie ubawiłem... no fakt: co mi któryś chce polecić logica to zaczyna prezentację od wtyczek, ostatnio zawłaszcza od instrumentów. nareszczie ktoś powiedział prawdę, ja nigdy nie miałem odwagi tak głośno i trafnie, jeszcze by mnie logicowcy zlinczowali pozdrawiam! i dzięki za poprawę mego kiepskiego dziś humoru!

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 23 sty 2004, 08:28

...Niech wydadzą Logicowe pluginy w postaci paczki VST i mogą spadać....

100% popieram :) to jedyne co zostalo nie do pobicia w logicu teraz chyba :) (no, moze jeszcze krosowanie sygnalow i customizacja mixera..)

do SL - rowniez zgadzam sie w 100% . wszystkie poprzednie wersje pc-towe dzialaly mi bez zarzutow, na maku uzywalem jedynie 4.7 kiedys i dopiero teraz od razu 6 - i bylem, jak napisalem powyzej, zdruzgotany. odpalilem jednak 5.5 (bo na plycie z 6 jest rowniez i ta wersja ) i niestety porownujac do wersji PC jest rowniez duzo gorzej pod wzgledem stabilnosci , szybkosci (teoretycznie "moj" Mac jest duuzo szybszy od PC na ktorym uruchamialem 5.5, a waveformy generuje 2-3 razy dluzej)

dlatego mysle ze zrodlem problemu jest MacOSX, a uscislajac - zbyt wiele zmian w systemie w porownaniu do 9tki, do ktorych nie dalo sie dostosowac logica w 100% i wiele rzeczy zostalo zrobionych zapewne prowizorycznie. moze 7ka bedzie juz natywnie napisana od podstaw z mysla o OSX , kto wie (ale moja nadzieja jest nikla - raczej nie chcialoby im sie pisac engine programu od nowa, lepiej i szybciej "udoskonalic" stary i dodac kolejnych pare bajerow
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 17 lut 2004, 11:19

Ja tam uwazam, ze Logic jest w porzadku.

Dziwia mnie jednak te opinie o jego niestabilnosci w OSX (na pisalem o tym na forum www.dzwiek.org). Z tego co rozczytuje sie na forum osxaudio, ewentualne problemy sa do rozwiazania...

Zaczynam sie niepokoic, poniewaz rozwazam zakup nowego Powerbooka, ktory chodzi tylko z systemem OSX.

pozdrawiam, Jacek
[addsig]

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 17 lut 2004, 12:10

...i tak jak wczesniej bylem fanem tego programu (od dawnych czasow, jeszcze wersji 3.x i 4.x) tak teraz uwazam go za jedna z wiekszych padaczek. stabilnosc - w granicach 50% czyli loteria....

No proszę. A gdzie ta mityczna stabilność MAC'ów?

Zaś co do polityki Emagic (notabene temat wałkowany tu już kilka razy) koszt programu=4000 zł, koszt nowego G4=5000zł - generalnie porównywalne. Ergo - teoretycznie nie jest to jakaś tragedia.

Oczywiście osobiście, jako zatwardziały PC-ciarz uważam to za ściemę i oby padli przez takie decyzje, ale niestety mam świadomoś, że moje życzenie się nie spełni.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 17 lut 2004, 21:13

Wiec to prawda, czy mit z tym Logikiem?? Mysle o mobilnym studio opartym o Maca, ale nie wiem czy warto inwestowac... Napisalem z reszta u siebie na forum o tym: http://www.dzwiek.org/forum_viewtopic.php?18.165

Gdyby ktos mogl mi doradzic, prosze o posta ;)

ODPOWIEDZ