Focusrite 10I , Scarlet 18i20
Witam.
Mam skarlet 18i20 i dostęp do Focusrite 10I.
Czy moge połączyc te dwa interfejsy ze sobą SPDiF i czy to będzie działać.
Mam skarlet 18i20 i dostęp do Focusrite 10I.
Czy moge połączyc te dwa interfejsy ze sobą SPDiF i czy to będzie działać.
-
Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20
O ile masz możliwość podłączyć Saffire 10 przez Firewire i skonfigurować, to tak. Ale łączem S/PDIF prześlesz tylko 2 kanały.
Witam.
Jestem kompletnym laikiem w temacie SPDIF.
Myślałem że skoro Skarlet ma 18 wejśc 8 analogowych 10 cyfrowych to ze z 10I prześle 8 i to będzie dzialać.
Jestem kompletnym laikiem w temacie SPDIF.
Myślałem że skoro Skarlet ma 18 wejśc 8 analogowych 10 cyfrowych to ze z 10I prześle 8 i to będzie dzialać.
-
SPDIF są wśród tych wejść i wyjść - 2 kanały cyfrowe wejściowe i wyjściowe.
Natomiast dostęp do nich jest przez Firewire, którym można je wprowadzić do albo wyprowadzić z komputera.
W nowszych rozwiązaniach jak np Scarlett 18i20 albo Motu 828, gdzie interfejs z komputerem jest przez USB, są też porty ADAT które można skonfigurować tak, żeby wprowadzić albo wyprowadzić do 8-miu kanałów.
Zasadniczo Firewire to już staroć i taki sprzęt jest masowo wyprzedawany.
Natomiast dostęp do nich jest przez Firewire, którym można je wprowadzić do albo wyprowadzić z komputera.
W nowszych rozwiązaniach jak np Scarlett 18i20 albo Motu 828, gdzie interfejs z komputerem jest przez USB, są też porty ADAT które można skonfigurować tak, żeby wprowadzić albo wyprowadzić do 8-miu kanałów.
Zasadniczo Firewire to już staroć i taki sprzęt jest masowo wyprzedawany.
Wlasnie zmieniłem komputer i interface, niemam w nim Firewire. Czyli z tego co rozumiem to skarlet posiada 8 wejsc analogowych 2 SPDIF i 8 Adat i to daje 18 wejść. Myślałem że SPDIF i Adat działa na tej samej zasadzie szkoda ze SPDIF ma tylko 2 wejśćia. Ale bardzo dziekuje za pomoc w tej sprawie. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zakupić octopre i wtedy korzystać z tych dodatkowych kanałow.
-
S/PDIF Coaxial i TOSLINK działa tak samo. TOSLINK i ADAT wykorzystuje takie same światłowody oraz nadajniki i odbiorniki, ale to inne protokoły.
Czy potrzebujesz dodatkowych kanałów mikrofonowych czy liniowych?
Czy potrzebujesz dodatkowych kanałów mikrofonowych czy liniowych?
Wejść mikrofonowych potrzebuje.
-
To faktycznie Octopre będzie dobry.
W takim razie ostatnie pytanko. Jakie octopre wybrać, tak by się łaczyło ze scarlet i bylo w pełni kompatybilne.
-
Są chyba trzy rodzaje. Wszystkie się tak samo dobrze zintegrują. Łączysz je ADAT i (jeśli ma być najlepiej jak można) dodatkowo Wordclock tak, żeby Octopre był masterem, bo Scarlett ma tylko wejście Wordclock.
Wybór raczej na podstawie jakości preampów.
Wybór raczej na podstawie jakości preampów.